U21 och U17 i SM-final

Publicerad 23 oktober 2012

För de flesta föreningar i Skåne (och Sverige) är säsongen över och lagen går in i sin eftersäsong. Så icke för Malmö FF där både A-laget och de äldsta ungdomslagen spelar säsongens viktigaste matcher för tillfället.

Efter helgen som gått står följande klart:
U21 spelade en stenhård kvartsfinal mot Djurgårdens IF och lyckades vinna med 2-1 efter två mål av Simon Kroon. U21 gjorde inte någon av sina bättre matcher denna säsong men det är en styrka att kunna ta på blåställen och jobba in en seger ändå. Efter kvartsfinalen väntade Elfsborg i semin och även där blev det seger, 2-0 efter mål av Simon Kroon och Egzon Sekiraca. Nu väntar Mjällby i finalen.

För MFF Ungdoms del erbjuder U21 en unik möjlighet för våra ungdomsspelare att känna på seniorfotbollen på allvar. I slutspelet är det många lag som använder rutinerade spelare från sina A-trupper och MFF är inget undantag. Just att få spela med och mot spelare med rutin från absolut högsta seniornivå ger möjligheter till lärdomar som inte är så lätta att få för spelarna på annat vis.

U19 såg länge ut att bärga en plats i SM-finalen för juniorlag. Laget gick i semifinalen fram till en 2-0 ledning mot ett fysiskt starkt Halmstad BK i första halvlek och det resultatet stod sig till pausen. I andra halvlek gick det inte som någon himmelsblå tänkt eller önskat sig. Halmstad jobbade sig via ett antal mål på fasta situationer både ikapp och förbi i målprotokollet. När HBK gör 4-2 på straff går luften ur di blåe och matchen är avgjord. För några av spelarna är säsongen dock inte slut för det. U19-spelare bildar tillsammans med spelare från A-truppen det U21-lag som vid denna tidnings tryck mött Elfsborg i U21-finalen.

U17 spelade en jämn och tuff semifinal mot IF Brommapojkarna på Hästhagens IP i Malmö. En match som på förhand osar prestige och som förväntades avgöras av små marginaler. MFF gjorde tidigt 1-0 via Mirza Halvadzic men BP kvitterade en bit in i andra halvlek. MFF replikerar blixtsnabbt när Mirza smäller in sitt andra mål för dagen. Efter det har BP mycket boll och skapar några farliga situationer men U17 lyckas hålla undan och dessutom kontra in 3-1 i slutsekunderna via Petar Petrovic. Det innebär att U17 förlänger sin säsong ytterligare en vecka.. U17 lyckas dock hålla undan och förlänger sin säsong ytterligare en vecka. En vecka som innebär att förbereda sig på bästa tänkbara sätt inför en SM-final mot IF Elfsborg uppe i Borås. Finalen spelas kl. 15.00 på söndag.

Samtidigt kan vi konstatera att A-laget kämpar om ”det riktiga” SM-guldet och slutsatsen blir att spetsen, bredden och återväxten i föreningen är god för tillfället. När det står mycket på spel i matcherna visas vilken karaktär och vinnarmentalitet man som spelare besitter och det är ofta det som avgör slutspelsmatcher i slutändan. Att vi är topp 4 i Sverige i samtliga fyra nämnda klasser (A, U21, U19 och U17) är ett kvitto på att vi har bra trupper och spelare som kan hantera tävlingssituationen och nerven i matcher med slutspelskaraktär. Det är goda kvitton att ta med sig.

Nu är det dags för spelarna att krama ur den sista energin ur sina kroppar för att sedan få lite välbehövlig vila innan nästa säsong börjar. Det bästa av allt är att spelarna i regel helst vill träna och matcha vidare. Någon längre vila är det inte tal om utan fotbollsutbildningen i en av Sveriges bästa talangfabriker går vidare.

TEXT: ANDREAS GEORGSON, Koordinator MFF Ungdom

Detta är en text ur kommande utgåvan av Avspark.