U21 förlorade mot Öster

Publicerad 04 augusti 2009

Leif Engqvist var nöjd med U21-lagets insats mot Öster på plan 5, men förstås missnöjd med matchens resultat: 1-2 i småländsk favör.

Guillermo Molins(64)

Ersättare: Dejan Garaca(mv), Jetmir Useinovski, Dardan Rexhepi(64), Robin Simovic(78), Emil Kadhum.

Nej, det ville sig inte riktigt för MFF:s U21-lag i hemmamatchen mot Öster på Stadionområdets plan 5. En furiös MFF-inledning till trots så var det kronobergarna som tog ledningen på hörna efter 19 minuters spel. Och trots en snygg kvittering på frispark av Jimmy Durmaz bara tre minuter senare följd en handfull vassa MFF-chanser till ledningsmål så var det smålänningarna som gjorde segermålet 2-1 i 82:a minuten efter ett snabbt anfall där MFF-defensiven agerade något mindre stringent. Eller om det fanns andra faktorer som spelade in:
– Det var hands, det var ju en solklar hands på en av Österspelarna som banade väg för målet, för dåligt av domaren att inte se det, säger en förtörnad Leif Engqvist efter matchen.

Hands eller inte, förlust eller inte, MFF följde upp en bra första halvlek med en sämre andra, skapade många chanser och farligheter men fastnade eller missade i avslutslägena – ett flertal goda intentioner och kombinationer som borde ha gett avtryck i matchprotokollet, men inte.
– Vi fick inte till det sista där framme. Deras mittbackar fick vinna för mycket, medan vi hade svårt att hålla fast bollen därinne.

– Helt ok, ändå. Vi har gjort bättre men… vi skapar ändå ganska mycket, sammanfattar Leif Engqvist insatsen för dagen.
Vilket inte är svårt att hålla med om. MFF drog igång matchen starkt och satte stark press på Öster, särskilt från vänsterkanten, som en inspirerad Jimmy Durmaz ägde fullständigt. Han, Alex Nilsson och Guillermo Molins visade många framfötter i första halvlek – men lejonklorna saknades. Jimmy hade flera attacker med genombrott och inlägg-inspel, Gische flera lyckade mottagningar, framspelningar och egna avancemang, Alex Nilsson några ytterst heta avslutslägen – dock utan slutliga udden.

Med ett undantag: Jimmy Durmaz 1-1 på frispark. Muamet Asanovski utmanade och drogs ner i princip över straffområdeslinjen, men förseelsen bedömdes behändigt nog som i-rum-ägd utanför densamma. Position central, ansatsen från höger, tillslaget med vänstran, bollen höger om muren in innanför närmsta stolpen. En högkaratig frispark, ett mål av klass.

Andra halvlek såg ett MFF som pressade Öster från och till, åstadkom tillräckligt med lägen för såväl ett som två ledningsmål, men som samtidigt inte behöll samma grepp om motståndaren och samma udd i möjligheterna som innan paus. Tre vassa målchanser manade fram tre imponerande räddningar av Östermålvakten: Alex Nilssons skott mot högre stolproten, Skerdilaid Gashis skott i flykten efter Alex förarbete, inbytte Robin Simovics nick i ribba, stolpe och målvakt på stopptid…

Sett till individuella prestationer i matchen var förstås extra många av den förhållandevis talrika publikens ögon fokuserade på nyförvärvet från Landskrona BoIS Ivo Pekalski. Ivo intog liksom i sin tidigare klubb intog en av två balansplatser på centrala mittfältet, idag bredvid Skerdilaid Gashi.
– Ivo ser bra ut. Han gör en helt OK första, men försvinner kanske lite i andra. Han behöver förstås också lära känna spelarna omkring sig lite, det är därför det kan se ut som att det tar lite längre tid för honom i vissa lägen. Han gör ett par fina spelvändningar och har ett bra skott på mål, säger Leif Engqvist.

Särskild nyfikenhet fanns förstås också riktad till matchningen av Guillermo Molins på topp. Gische hade många lyckade insatser i ”förarbetsläge”, stod för några snygga framspelningar och tog sig på egen hand fram till en två-tre öppna målchanslägen utan att ha avslutsmarginalerna på sin sida.