U21 förlorade mot Kalmar

Publicerad 30 juni 2009

Nej, det blev inte fyra raka hemmasegrar för MFF:s U21-lag. Kalmar vann med 2-1 efter segermål i 89:e minuten, och efteråt var Leif Engqvist… inte glad.

Dusan Melichárek

David Durmaz, Markus Halsti, Patrik Karlsson, Tobias Malm(55)

Rick Kruys(56), Muamet Asanovski

Jeffrey Aubynn(64), Pontus Jansson, Jimmy Durmaz

Alex Nilsson

Ersättare: Tobias Uddenäs(mv), Pelle Holm(55), Amin Nazari(56), Nikola Petkovski(64), Robin Simovic.

Molnen hopades och kvavheten tilltog under det att MFF:s och Kalmars U21-lag drabbade samman inne på Malmö Stadion tisdag eftermiddag-kväll. En blek regnbåge visade sig strax efter att MFF kvitterat Kalmars ledning från första halvlek – men lagom till att domaren blåste av matchen saluterade två avlägsna knallar det faktum att smålänningarna lyckats spräcka MFF:s lilla svit på tre hemmasegrar och fem matcher totalt utan förlust.

Ett mer lokalt åskväder drog vid samma tidpunkt in i Stadions katakomber och lät sig först efter en gissningsvis inte obetydlig urladdning i omklädningsrummen talas med en stund efter matchen: Leif Engqvist. Som framför allt inte var nöjd med hur det såg ut när Kalmar gjorde sitt segermål i 89:e minuten:
– Jag accepterar inte de äldre spelarnas inställning på slutet, när några av dem bara joggar hem vid kontringen som är upprinnelsen till målet. Det är… fantastiskt dåligt, skulle jag vilja påstå.

Det är inte svårt att förstå Herr U21-coachens ilska. Lasse Johansson fick stå helt ostörd och ta emot inspelet från kanten, ladda och så avlossa sin erkänt kvalitative bysse. Och detta alldeles i slutet av en andra halvlek där MFF bit för bit tagit över spelet och skapat en hel del chanser och farligheter.
– Vi skapar många chanser och är mycket bättre än dem i första halvlek, och så får de vinna med 2-1 på ett skott i 89:e minuten. Det är för mig helt oacceptabelt; man måste vara mycket mer stolt än så, man får inte släppa in mål på det sättet. Den fina attityd vi haft innan är som bortblåst idag på vissa – och det är inte på de yngre!

Första halvlek såg Kalmar ta ledningen i 20:e minuten genom Marcelo och genomgående vara det bättre laget.
– De var bättre än oss i första. Första tio minuterna fick vi några spelvändningar med Jeff och Jimmy på kanterna, och ”Muddi” fick ut nån boll till dem, sedan stängde de av ytorna för våra yttermittfältare ganska bra. Men det händer för lite, totalt sett; jag kräver mycket mer av de äldre än så här. De måste vilja vara med och spela, och det gäller i varje match.

Utöver 0-1-målet hade Kalmar en boll i ribban efter närskott på inlägg, medan MFF:s bästa möjlighet i första halvlek kom i 35:e minuten efter ett fint anfall: Jimmy Durmaz avancerade på högerkanten, drog sig aningen inåt i plan och lade ut bollen till en överlappande Rick Kruys, som slog ett perfekt inlägg mot bortre stolpen. Där hann Alex Nilsson först och nickade bollen i marken och via målvakten över till hörna.

I början av andra halvlek hade Kalmar en ny chans att utöka ledningen på ett lyckat inspel från högerkanten till en omarkerad spelare, men duktige vänsterbacken Tobias Malm kastade sig in och avvärjde avslutet. Kring 60 minuter började MFF få grepp om matchen, inte minst genom Pontus Jansson, som hittade bättre positioner och gång på gång lyckades ta steget ner, möta eller vinna bollen och starta anfall.

Pontus och Alex Nilsson hade flera bra kombinationer på offensiv planhalva, men det där sista hotet mot kalmarmålet saknades. Ett fint MFF-anfall i 66:e minuten när Muamet Asanovski drev upp bollen och spelade fram inbytte vänsterbacken Pelle Holm till ett inlägg som Alex Nilsson tog emot och omvandlade till ett bra skott som målvakten täckte.

Till slut tvingade MFF fram en kvittering, men först med hjälp av domaren och spark på liggande boll från elva meter. Amin Nazari, som förtjänstfullt ersatte Rick Kruys, gjorde en lysande brytning på mittplan och satte en fin djupledsboll som likaledes inbytte Nikola Petkovski löpte in på från höger. Kalmarmålvakten ut och fällde honom – och straff. Den satte Jimmy Durmaz säkert i högra delen av målet. MFF fortsatte, men efter ett par farliga lägen minuterna efter 1-1 förlöpte jakten på också ett segermål med alltför många chansbollar i matchens slutskede. Och istället fick kontrade alltså Kalmar in 1-2.

Efter matchen hade Leif Engqvist svårt att hitta spelare att direkt berömma, men fick efter moget övervägande fram tre:
– Markus Halsti gör en helt ok insats, den ende av de äldre som får godkänt idag. Sedan gör Amin Nazari ett fint inhopp och Pontus Jansson kommer igång bra i andra.

Nästa match för U21-laget är det väldokumenterat svåra bortamötet med Mjällby, vilket infaller torsdag 9 juli.