U21 finalklart efter 4-2-seger över HIF *Uppdaterad*

Publicerad 20 oktober 2009

MFF:s U21-lag hamnade i tidigt underläge på Olympia i U21-slutspelets semifinal, men kvitterade och vände till seger efter bland annat två mål av Jimmy Durmaz. Nu väntar HBK i finalen.

Dusan Melichárek

Pelle Holm, Filip Stenström, Patrik Karlsson, Tobias Malm(79)

Muamet Asanovski, Ivo Pekalski, Pontus Jansson, Jimmy Durmaz(88)

Alex Nilsson(82), Agon Mehmeti

Ersättare: Dejan Garaca(mv), Jetmir Useinovski(79), Robin Simovic, Dardan Rexhepi(82), Hicham Ali(88).

Det blev en mycket sevärd semifinal i U21-slutspelet mellan HIF och MFF på Olympia tisdag kväll, i synnerhet ur ljusblå synvinkel. Det unga MFF-laget stod nämligen för en helgjuten insats och vann fullt rättvist med 4-2.

Framför allt i första halvlek imponerade MFF, förde spelet med stor dominans och gjorde en klasskillnad mellan lagen tydlig. Mycket talang glimrade till från många fötter, kombinerad med stor kampvilja och över lag kloka beslut på plan. Det var i och för sig HIF som tog ledningen, och det redan i sjunde minuten, men MFF kvitterade bara minuten senare, och tog ledningen efter dryga tjugo minuter.

I andra halvlek jämnades spelet ut, men MFF fortsatte ha bra kontroll på skeendet och drygade dessutom ut ledningen till 1-3. I 73:e minuten nådde HIF 2-3 på frispark och fick därefter till en rätt bra slutpress sista tio tolv minuterna av matchen med ett eller två ganska heta bud på kvittering.
Därför var det en stor lättnad när inbytte Dardan Rexhepi satte 2-4 på stopptid och gjorde saken slutligt klar.

MFF är alltså för andra året av två möjliga – slutspelet införde ju ifjol – klart för U21-final, liksom ifjol efter semifinalseger över HIF! Nu väntar HBK på bortaplan i finalen, matchdag ännu inte klar. Återstår att se om de himmelsblå också kan försvara U21-mästartiteln!

U21-lagets coach Leif Engqvist var förstås mycket nöjd efter matchen, och hade många berömmande ord att utsäga i den efterhand – särskilt för urinnevånarna – alltmer kylslagna helsingborgskvällen.

– En jättebra insats av oss idag; första 30 minuterna var riktigt bra. Det är många som gör en bra prestation idag. Det är kul det här, det är det verkligen.

Redan efter en minut och åtta sekunder hade MFF och Pontus Jansson ett fint läge till 0-1, efter inlägg av Muamet Asanovski och petning bakåt av Agon Mehmeti till inlöpande Pontus, som, tyvärr alltför tillbakalutad, sköt bollen högt över. Istället blev det alltså HIF som tog ledningen i åttonde minuten, när ett MFF-uppspel gick tokigt, HIF kunde bryta och spela fri Aziz på topp. En kallsup efter den en annars mycket lovande blå matchinledning.

Dessbättre var kvitteringen inom räckhåll.  Bara minuten senare inspel av Asanovski till Pontus Jansson i straffområdet; målvakten räddade Pontus skott men i andraläget passade Pontus ut till vänster i straffområdet. Där löpte Jimmy Durmaz in och sköt ett skott som målvakten motade även det – fast med den väsentliga skillnaden att bollen då var över mållinjen. 1-1!

Jimmy Durmaz fick göra även 1-2 till MFF i den 23:e minuten, genom en säkert förvaltad straffspark. Den stora behållningen bakom målet var dock Muamet Asanovskis fantastiskt fina utmaning in i straffområdet; från övre mittplan satte han fart och bara liksom fortsatte, med en lätthet i balans och bollkontroll som då liksom vid flera andra tillfällen var mycket vacker att se – vilket den HIF:are som frustrerat rev ner honom och orsakade straffen gissningsvis inte tyckte.

1-2 stod sig till paus, och stod sig fram till den 70:e minuten – då Agon Mehmeti satte 1-3! Igen var det Muamet Asanovski som låg bakom målet med en läcker frispelning av såväl Agon som Alex i kontringsläge för MFF. Och Agon gjorde förstås inga som helst misstag ensam med målvakten; ett kliniskt avslut.

1-3-målet kändes som det avgörande för matchen, men efter sin reducering på frispark – där Dusan Melichárek såg lite felplacerad ut – i 73:e fick HIF som sagt ny energi och satte MFF under inte obetydlig press i slutet.

Men innan 2-3 stod Pontus Jansson för matchens soloprestation, när han från en position på mittplan till vänster satte fart och tog sig förbi HIF:are efter HIF:are i en diagonalförflyttning som slutade vid kortlinjen till höger. Varifrån han gjorde ett par dragningar till och slog ett frispelande inspel till Alex Nilsson vid bortre stolpen. Alex avslut var det inget fel på, men bollen lyckades osannolikt nog studsa både ribba och stolpe och ut! Det hade varit ett fantastiskt mål…

Istället blev det samme man som satte segermålet i kvartsfinalen som nu fick döda matchen: Dardan Rexhepi. I 91:a minuten frispelad av – vem om inte – Muamet Asanovski tunnlade han HIF-målvakten och triumfen var till slut ett faktum.

– Det är många som gör en bra prestation idag. Vi har ett bra mittfält, och två bra toppar i Agon och Alex, de är ju farliga. Agon kan hålla i och spela enkelt, det är viktigt. Alex får inte riktigt bollen med sig i det sista momentet idag, men han jobbar hårt, håller i och gör många bra saker defensivt, sa Leif Engqvist, och fortsatte med att berömma sina centrala mittfältare.

– Ivo är duktig idag, igen. Han är stabil, han vinner mycket boll, är lugn och sansad i spelet. Han sätter fart på bollen, det är nästan han som bestämmer tempot. Tillsammans med Pontus, som är också jättebra.

Med två assist och en framtvingad straff var förstås ”Mudi”, Muamet Asanovski en av matchens förgrundsfigurer.

– Mudi är bra idag. Tappar lite på slutet men spelade också en hel match i söndags, liksom Patrik Karlsson, som jag också tycker är bra idag. Han gör en bra match ”mitt i” med Filip, står rätt ofta, särskilt i slutet när HIF körde långa bollar. Viktigt. Firma Asanovski-Holm är jäkligt kul att se spela tillsammans här, de producerar jättemycket dom två, sa Leif och syftade förstås på Asanovskis kantkollega Pelle Holm.

På andra kanten gjorde Tobias Malm ännu en bra match, likaså Jimmy Durmaz framför honom, den senare inte minst genom två mål.
– Jimmy Durmaz ska ha plus idag. Ett stort plus, det är han värd. Inte bara för två mål: han lyckades med sina saker idag och vann faktiskt lite i andrabollsspelet. Han är bra framåt, men idag också bra bakåt.

Se också direktrapporteringen på everysport.com.