U21 besegrade HIF med 4-0

Publicerad 18 augusti 2009

Det blev storseger över HIF för MFF:s U21-lag på Malmö Stadion: 4-0 efter tre mål av Agon Mehmeti och lika många framspelningar av planens kung Guillermo Molins.

Ivo Pekalski(63), Pontus Jansson

Guillermo Molins(77), Alex Nilsson, Jimmy Durmaz(45)

Agon Mehmeti(60)

Ersättare: Tobias Uddenäs(mv), Nenad Stojadinovic(77), Robin Simovic(60), Dardan Rexhepi(63), Muamet Asanovski(45).

– Det var väl ett bra dagsverke?

Retorisk fråga och understatement i en och samma mening från Leif Engqvist – efter att MFF:s U21-lag tryckt till HIF:s med hela 4-0, ett resultat som för övrigt speglade matchbilden utmärkt. Med undantag av de första tio minuterna, då HIF kom fram ett par gånger och hade ett skott i stolpen, tillhörde matchen helt och hållet MFF.

– Vi har lite tur i början, när vi är lite för offensiva, närmast 4-2-4, men sedan är det vår match. Och vi är effektiva idag, säger Leif.

MFF mönstrade en ung men ändå respektingivande startelva, med Guillermo Molins, Agon Mehmeti, Markus Halsti och Jimmy Durmaz som de mest erfarna plus Ivo Pekalski, Pontus Jansson och Alex Nilsson från A-truppen. Samt förstås Dusan Melichárek mellan stolparna. HIF i sin tur ställde också en några namnkunniga spelare på benen, såsom Hannu Patronen, Isaac Chansa och Erik Sundin.

– När man såg deras laguppställning tänkte man att det här blir en kanonmatch – och det blev det ju, förstås.

Fast på ett annat sätt, rätt sätt, nämligen det att MFF sammanfattningsvis mer eller mindre körde över HIF, vars sportchef Jesper Jansson efter matchen var minst sagt otillfredsställd med de rödblå spelarnas inställning.

Hursomhelst. MFF tog ledningen efter en kvart och det genom ett lysande samarbete mellan Guillermo Molins och Agon Mehmeti. Gische tog sig in från höger och utmanade från kortlinjen, rådrog en HIF:are och satte ett inspel snett inåt bakåt i straffområdet och Agon Mehmeti löpte in och bollen tryckte in i mål. En läckerhet, en rapp pass och ett distinkt straffområdesavslut – så enkelt det kan se ut ibland!

Sex minuter senare var Gische i farten på vänstersidan istället, och avstod att utmana in själv för att istället klokt hålla i och vänta in en framstörtande Alex Nilsson som fick bollen alldeles framför mål; mycket nära 2-0 där. Tvåan kom istället i 35:e minuten och det efter riktigt snyggt förarbete. Ivo Pekalski (var det väl?) drog igång anfallet med en magnifik öppnande pass från mittplan mot högerkanten, där Molins fick bollen i linje med HIF-försvaret, kom loss för att sedan verka fastna på ett par HIF:are in mot straffområdet – men Gische fick fram ett inspel till en Agon Mehmeti i samma läge som 1-0, men den här gången motade målvakten avslutet. Dock inte bättre än att Alex Nilsson kunde trycka in returen!

På vänsterkanten var Jimmy Durmaz, även han, på spelhumör och varvade fin bollkontroll och utmaningar med passningsblick och bra slit. En minut innan halvtid fick emellertid Jimmy kliva av, efter en andra hård smäll på foten av Patronen. Muamet Asanovski ersatte.

Men under återstoden av den där minuten innan halvtid hann faktiskt MFF göra också 3-0! Alex Nilsson tog skickligt ner ett långt uppspel vis straffområdeslinjen ungefär och passade inlöpande Guillermo Molins, som satte bollen vidare till nu inlöpande Agon Mehmeti – och Agon med fart och boll in i straffområdet gör sällan annat än… mål.

Och för att ge ett sådant påstående mer stöd är det bara att hasta vidare till andra halvlek och den 49:e matchminuten. Guillermo Molins, som vid det här laget i matchen gjorde lite vad han ville, överlägsen på plan, satte fart från mittplan, dribblade sig förbi 3-4 rödblå och slog en perfekt stickare till Agon, som smidigt följde bollen in i straffområdet och avslutade kliniskt.

– Det är Gische och Agon som gör det idag, de är jätteduktiga. Gische spelar fram till tre av målen och slår inlägg till det fjärde, Agon gör tre, säger Leif Engqvist.

Med fyran på plats försvann naturligt nog det sista unset energi ur HIF, medan MFF gjorde några byten och spelade av matchen. Robin Simovic ersatte Agon Mhemeti och Ivo Pekalski ersattes av Dardan Rexhepi. Dardan tog plats till vänster, medan Muamet Asanovski gick ner i balans. Slutligen kom Nenad Stojadinovic in istället för Molins. Matchens sista händelse av intresse var Dusan Melicháreks framstående fotparad på en HIF-chans i 89:e minuten – skönt att nollan hölls intakt.

Ivo Pekaliski och Pontus Jansson bildade ett såväl slitstarkt som spelskickligt balanspar på centrala mittfältet, där även Muamet Asanovski  utmärkte sig under en knapp halvtimme. Bland individuella insatser framhöll Leif även Markus Halstis och Anes Mravacs.

På högerbacken gjorde nyförvärvet Filip Stenström sin första match för MFF.
– En bra första match. Han var lite spänd innan och fick Sundin emot sig på sin kant, men han var duktig, kommenterar Leif Engqvist.

Och så var det med det. Södra U21-serien erbjuder fortfarande inte mycket bättre läsning än den allsvenska tabellen, men en hel del matcher återstår, och redan i övermorgon torsdag möter MFF Ängelholm borta.