Tysk riksrevisor har MFF i sitt hjärta

Publicerad 19 augusti 2011

Att man inte behöver vara från stan för att hålla på Malmö FF är tyske Achim Wörsdörfer  från Koblenz ett levande bevis för.  I år har han varit medlem i klubben i 25 år.

Här är Achim Wörsdörfer , 49, från Koblenz i tyska delstaten Rheinland-Pfalz, revisor på tyska riksrevisionen.
– Riksrevisionen sluter cirkeln för det fungerande demokratiska samhället, genom att kontrollera att våra folkvalda använder våra skattepengar så som de föresatt sig. Utan riksrevision ingen full demokrati, i min mening, säger han.
Han säger också:
– När MFF Supports tidning Nummer Tolv kommer sätter jag mig så fort jag kan ner en dag eller en kväll och läser den från pärm till pärm, jag slår upp orden jag inte förstår.

PASSIONERAD MFF-ARE
För många är den geografiska anknytningen avgörande för vilket som blir ens lag, men inte för alla. Achim Wörsdörfer  är passionerad MFF:are och medlem i klubben sedan 1987.
– Jag hade ingen relation till Malmö alls när jag började hålla på MFF. Visste ingenting om staden, kände ingen där, hade aldrig sett laget spela.
Men någonstans under tidigt sjuttiotal började en liten tysk grabb i tioårsåldern samla på fotbollstidningen Kickers specialnummer om Bundesligasäsongen. Längst bak fanns årets sluttabeller från alla europeiska ligor.
– Jag tittade på den svenska och tyckte liksom att Malmö FF lät bäst. Och så kände jag igen namnet från de europeiska cuperna och visste att de var bra.
Det ska börja nånstans, och så började det för Achim.

Spelschemat EN höjdpunkt
Bortåt fyra decennier senare har han i högsta grad en relation till såväl MFF som Malmö. Sedan mitten av 80-talet har han varit på besök ett femtontal gånger för att se MFF spela; ambitionen är att komma hit en gång om året, gärna om sommaren.
– En av årets höjdpunkter för mig är i mitten av januari när Svenska Fotbollförbundet lägger ut det allsvenska spelschemat och jag kan börja planera en resa. Bäst är det om MFF inom några dagar spelar en hemmamatch och en bortamatch inte alltför långt bort så jag kan se två matcher.
Allra första besöket i Malmö blev dock en skuffelse ur himmelsblått perspektiv.
– Efter gymnasiet, 1981, gjorde jag och några kompisar en resa för att fira att skolan var slut och vi åkte norrut via Hamburg till Köpenhamn.

första förlust – andra seger
– Jag övertalade dem att ta flygbåten till Malmö över en helg och tänkte att det var 50 procents chans att MFF hade hemmamatch. Vi tog oss till Stadion, men tyvärr: de spelade borta och istället fick vi se IFK Malmö-Jönköpings Södra…
Nästa gång, 1983, gick det bättre, inte minst för att Achim skrivit till MFFs kansli och hört sig för om matchdatumen.
– Min första match var MFF-AIK och jag stod på gamla ståplatsläktaren på Malmö Stadion. Det blev förlust, men ett par dar senare fick jag också se MFF vinna över Werder Bremen i Tipscupen.

FICK RABATT I TYSKLAND
Achim Wörsdörfer har också passat på att se MFF spela på tysk mark två gånger, båda minnesvärda på olika sätt. 1989 mötte MFF Kaiserslautern i Tipscupen, matchen utlokaliserad till en mindre ort i området.
– För att locka publik fick alla medlemmar rabatt på inträdet, underförstått medlemmar i Kaiserslautern. Jag drog fram mitt MFF-medlemskort, hävdade min rätt och fick rabatt jag med efter lite diskussion. Innan matchen satt jag på avbytarbänken och pratade lite med Martin Dahlin.

ZLATAN STACK UT
1998 deltog MFF i en U16-turnering inomhus i Achims hemtrakter, Westerwälder Keramik Cup. Han var givetvis på plats och lade särskilt märke till en av de unga MFF:arna som stack ut lite.
– Zlatan Ibrahimovic var med i laget. Han var inte den bäste fotbollsspelaren där, men han var en stark personlighet redan då. Han gjorde saker på plan som ingen annan försökte, som att skjuta på mål ur konstiga vinklar.

11 timmar för 11 MINUTER
Med åren har Achim Wörsdörfer fått kontakt med flera MFF:are i Malmö som han har regelbunden kontakt med och umgås med när han kommer på besök.
– Att ha MFF-vänner i Malmö som jag har nu gör det till en mycket större upplevelse att komma hit. Att dela minnen och känslor, få höra lite rykten, snack och tankar om allt möjligt kring laget och klubben.
I år damp Achim ner i stan sista helgen i juli för att fira sina 25 år som medlem i MFF med att se sin 25:e MFF-match live. Tyvärr, tyvärr var det MFF-Djurgården som fick brytas.
– Jag reste 11 timmar för 11 minuters fotboll… suckar Achim, som precis han brukar tagit tåget de 88 milen från Koblenz.
– Jag har sett runt tusen matcher genom åren och aldrig varit med om att någon blivit avbruten, det var förstås jättetråkigt. Men vilket mål han gjorde, nummer 19, Rexhepi!

Text: Tobias Christoffersson
Foto: Jakob Svensson

Texten är ett utdrag ur programbladet Avspark. Ladda ner hela Avspark här. (9MB)