Två spelare på varje position är ett måste

Publicerad 01 juli 2011

Allsvenskan, kval till Champions League mot HB Tórshavn från Färöarna, ett intressant gästspel av italienska mästarna AC Milan med Zlatan Ibrahimovic på plan – vi har två spännande sommarmånader att se fram emot.

Men just nu har vi tre spelare avstängda, Daniel Andersson, Wilton Figueiredo och Markus Halsti. Dessutom har vi flera på skadelistan: Johan Dahlin, Ulrich Vinzents, Amin Nazari, Jasmin Sudic och Jiloan Hamad. Åtta man i vår A-trupp på 23 man är således inte disponibla mot IFK Norrköping och dessutom har Guillermo Molins lämnat oss för Anderlecht.

Så svaret på frågan hur man ska täcka upp för en sådan här situation är given:
Vi måste ha minst två spelare på varje position!

Det visar sig att om man kan ha det, är man mindre sårbar om någon eller några spelare försvinner.
Titta på de stora lagen, som vi faktiskt måste jämföra oss med ändå för att veta vart vi är på väg, så har de en väldigt bred trupp. När det blir mycket matcher, precis som vi står inför nu i sommar, kan de ställa över spelare – utan att spelaren tycker att han blir petad och utan att media går ut med att han har hamnat i frysboxen.
Det är faktiskt så att på internationell nivå med många matcher måste de stora lagen vila spelare.

Man måste börja tänka på att ett lag består inte bara av elva spelare, som kanske både spelare och publik uppfattar det
Vi har ju kunnat läsa om skiftena mellan Gulliermo Molins, Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz i fjor. Det hävdades att ”nu är han petad” och så kördes denne ner i kängorna då. Istället kunde man sett det som att bytena kanske var en av anledningarna till att vi tog SM-guld i fjor. Dels kunde de sporra varandra, dels kunde de växeldra och på så sätt höja kvaliteten i laget.

Om man då funderar över hur man ska bygga ett lag är det ju lite på den vägen vi ska gå, att man inte ska känna sig petad när man får vila någon eller några matcher – och att laget vinner på det. Det är dit vi vill, men det blir också dyrare och det ställer högre krav på klubben, att vi kan hantera det och att vi kan hålla de spelare som är utanför i form.

Då infinner sig frågan: Hur ska det gå till?
U21 och matchningen där anser många inte är tillräckligt god, det är långt mellan matcherna och inte så hög klass alltid på matcherna med de unga spelarna. Tempot är lägre och vi får inte spets på matchningen på spelare som inte fått en A-lagsmatch.

Vi borde öka antalet utlånade spelare enligt 24-timmarsregeln.
En idé är att ha en talangutvecklings-trupp med spelare som är på väg in i A-truppen tillsammans med spelare från A-truppen som inte haft någon match på ett tag. De skulle få ytterligare ett antal träningstillfällen för att träna allt från individuella saker som de kan bli ännu bättre på eller öka sin spetskompetens. De här spelarna hamnar i ett gränsland där det inte blir så mycket matcher eller så intensiva träningar. Där finns utrymme för individuell träning och utveckling

Den allsvenska tabellen är ingen jätterolig läsning för oss i dag. Vi gör samma saker som i fjor, vi har samma spelare. En skillnad kan vara, som mästare är du mer påpassad. Lagen är mer på tårna när de får möta mästarna. Motståndarna har lärt sig oss och anpassat sin taktik och vi har inte riktigt kunnat lyfta vårt spel till ”next level” ännu.
Efter den allsvenska matchen mot IFK Norrköping väntar HB Tórshavn från Färöarna i Champions League-kval. Senast det begav sig åkte MFF ut mot FC Thun från Schweiz. 

Det är viktigt att gå vidare mot Tórshavn
Vi kommer ett steg närmare de stora lagen i Europa, vi kommer ett steg närmare gruppspelet, där pengarna och glamouren finns och sex matcher på väldigt hög nivå. Och även om vi inte skulle nå dit i sommar är det viktigt att få erfarenhet av internationella matcher inför framtida Europaspel.

Det är annorlunda att åka dit eller till Kazakstan än till Norrköping. Det är en annan miljö, man blir behandlad på ett annat sätt, det är annan mat, det är andra hotell, det är saker som går emot en och som kan störa uppladdningen. Ibland blir det annorlunda bedömningar av domarna. Det gäller att spelarna fokuserar på det de ska göra och som är vårt mål, dvs. vinna matchen och att göra det vi har pratat om och inte ödsla energi på sådant de inte kan påverka.

Om man tittar på ledarstaben har vi fortfarande en otrolig rutin i klubben. Anders Palmér, Leif Engqvist, Jonnie Fedel har rutin från Europacupspel. Rikard Norling var assisterande tränare när AIK spelade i Champions League 1999. Att spela mot internationellt motstånd är viktigt för att få erfarenheter. Sen handlar det naturligtvis också om att vara i form, ha flytet och viljan – precis som i vilken annan fotbollsmatch.

När jag spelade med MFF mot Besiktas i Istanbul råkade vi ut för en hel del störningsmoment. Vi fick felkopplade telefonsamtal på nätterna, det fanns inget papper på toaletterna på arenan, dörren till planen var låst när vi skulle värma upp, vakterna stod och ryckte på axlarna saknade nycklar, bollar fanns inte, vi fick värma upp på en liten plätt för publiken kastade in saker på oss. Allt för att störa vår laddning.

Mot Milan i augusti får vi se en annan dimension. Vi får möta ett motstånd och ett spelsätt vi inte är vana vid och på en nivå som är ett par snäpp högre än vår egen. Det är bra att som spelare bli varse att det finns ett par nivåer till och att det är dit man förhoppningsvis vill. Hoppas att spelarna inspireras av italienarnas tempo, passningsskicklighet och bollbehandling.

Välkomna till Swedbank Stadion i sommar!

Per Ågren, sportchef Malmö FF

Denna krönika är hämtad från senaste matchtidningen Avspark.I detta nummer kan man läsa följande:

*Intervju med Daniel Larsson
*Supportern som följt MFF i Europa under 32 år
*Fem frågor till Rikard Norling
*Vad Janne Andersson i IFK Norrköping tror om matchen
*Årets sommarakademi

Klicka här för att ladda ner nya Avspark(Pdf 10 MB)