TV: Tioårsjubileum för Grundskolefotboll mot rasismer

Publicerad 09 oktober 2020 i MFF i Samhället,Nyheter

I år fyller Grundskolefotboll mot rasismer 10 år. Det uppmärksammades på onsdagen med ett jubileum på Eleda Stadion tillsammans med Malmös grundskolor.

Vi ska förändra världen

Tioårsjubileet smygstartade redan på tisdagen då Grundskolefotboll mot rasismer var en av arrangörerna bakom ”Vi ska förändra världen” i Kirsebergs teater.

Jason ”Timbuktu” Diakité och Matilda Westerman var två av de inbjudna föreläsarna. Duon har skrivit boken Du har rätt om FN:s barnkonvention där de på ett personligt, engagerat och pedagogiskt sätt beskriver barns rättigheter och vad barnkonventionen betyder i praktiken.

– Barnkonventionen blev lag den 1 januari i år och vi känner att det där behöver vi prata mycket mer om, både med barn men också med vuxna, säger Matilda Westerman.

Ett sätt att lära barn förstå vad barnkonventionen innebär är att inkludera den i arbetet kring Grundskolefotboll mot rasismer.

– Grundskolefotboll mot rasismer är ett genialiskt koncept för att barn som redan är lockade till fotboll får givetvis spela fotboll men också lära sig värdegrund. Att man inte separerar fotboll från samhällsfrågor och sociala frågor, säger Jason Diakité.

🗣️ @jasontimbuktu

Jason Diakité var en av föreläsarna på "Vi ska förändra världen" – ett arrangemang om barns rättigheter som Grundskolefotboll mot rasismer var med och anordnade. pic.twitter.com/lrVgJHhhf6

— Malmö FF (@Malmo_FF) October 9, 2020

Tioårsjubileum

Hundratals skolbarn och lärare var inbjudna till Eleda Stadion för att fördjupa sig i Barnkonventionen och fira tioårsjubileet för Grundskolefotboll mot rasismer.

Grundskolefotboll mot rasismer utgår från Barnkonventionen och drivs med stöd från Malmö FF av Pedagogisk Inspiration Malmö, Malmö stad, Helamalmö, TiF, HUR-Samhällsentreprenören och DOIT.

De fyra grundprinciperna i Barnkonventionen handlar om att beslut som rör barn ska tas med barnets bästa i beaktande, att barn inte ska diskrimineras, att de ska ha rätt att uttrycka sig i frågor som rör dem och att de har rätt till liv och utveckling. Utifrån detta fördjupas arbetet på skolorna till att handla om rätten att inte diskrimineras.

huvudpartners

officiella partners