Truppen mot Sundsvall

Publicerad 05 juli 2008

Guillermo Molins är tillbaka i den MFF-trupp som på söndag flyger upp för att försöka ta första segern i Sundsvall sedan 1991. Uttagen är även Jiloan Hamad, som därmed har chans att göra allsvensk debut.

GIF Sundsvall – Malmö FF
Söndagen 6 juli 18.00

MFF:s trupp (17 man):

Målvakter:
Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare:
Anes Mravac, Markus Halsti, Ulrich Vinzents, Gabriel, Christian Järdler.

Mittfältare/anfallare:
Robert Åhman Persson, Jonatan Johansson, Joakim Nilsson, Jeffrey Aubynn, Ola Toivonen, Edward Ofere, Robin Nilsson, Agon Mehmeti, Guillermo Molins, Jiloan Hamad.

Skador: Anders Andersson, Babis Stefanidis (båda benbrott), Labinot Harbuzi, Daniel Andersson (båda lårskada), Jimmy Dixon (sjuk).

Lördagens MFF-träning ägde rum på en av de nya konstgräsplanerna invid Stadiongatan, och där var Guillermo Molins med till hundra procent: Gische är också uttagen i den 17 man starka trupp som imorgon flyger till Sundsvall för match mot stadens GIF:are. Om han spelar från start vill inte Roland Nilsson ställa utom allt tvivel.
– Gische körde för fullt idag, men vi får ändå avvakta och se hur han känner det idag innan vi vet säkert.
I torsdagens match mot Ljungskile matchades Jonatan Johansson till höger på mittfältet. En ”nödlösning” i Gisches frånvaro?
– Jonatan spelar på den platsen i finska landslaget, så det kan man inte säga. Och han är smart, Jonatan. han hade ett par riktigt bra chanser mot Ljungskile.
I truppen finns också Jiloan Hamad med, som därmed kan få göra allsvensk debut, men däremot inte Niklas Skoog.
– Vi har tagit hänsyn till den matchbild det kan bli uppe i Sundsvall. Vi behöver mittfältare som kan komma in, och där är Jiloan ett alternativ. Edward Ofere gjorde det bra senast, och Agon kan komma in och löpa, säger Roland Nilsson.
På skadefronten intet nytt, mer än att Daniel Andersson vilar helt, och att det för närvarande inte går att säga när han kan vara tillbaka.
– Det får ta den tid det tar.

Jaha, så Sundsvall var tillbaka i allsvenskan. Det var ju illa. För öppet norrlandsfönster har i någorlunda modern tid allra oftast inneburit många tappade poäng för MFF. Idag heter Sundsvalls hemmaplan Norrporten Arena; på föregångaren Idrottsparken vann MFF senast för tjugo år sedan(3-2 1988, målen av Anders Palmér, Martin Dahlin, Håkan Lindman. Det blev bortaseger också 1991 men på Timråvallen, 1-0, Niclas Nylén), och lyckades på fem försök 2001-05 nå oavgjort i en match – resten förluster. Giffarna var det stora spöket och en ständig källa till irritation för dåvarande tränaren Tom Prahl, då även hemmafacit under den här perioden lämnade mycket övrigt att önska. Men efter en förlust och två oavgjorda på Stadion kunde MFF 2005 avreagera sig efter förlusten mot FC Thun genom att trycka dit Sundsvall med 6-2, vilket är det senaste resultatet lagen emellan.

Men nu är det alltså Idrottsparken och konstgräsmatch som gäller.
– Sundsvall kommer säkert att backa hem lite grann, krympa ytor och sedan spela sitt spel och kontra när de kan. De är ett mer spelande lag än Ljungskile, så jag tror inte det blir så mycket långbollar. Men de slår mycket inlägg, säger Roland Nilsson.
Just inlägg har MFF sett sårbart ut vid, i synnerhet i de senaste matcherna, två av baklängesmålen mot Hammarby till exempel tillkom på inläggssituationer.
– Mot Ljungskile var det framför allt vinden som gjorde det svårt för oss. Mot Hammarby kom Paulinhos första mål just när vi gjort byten; vi somnade till och hade redan tagit paus, vi satte inte press på dem som vi skulle. Vid andra målet var vi inte i fas, Paulinho hoppade upp och försökte, och bollen kunde lika väl gått rakt upp i himlen, men han fick en perfekt touch.

Robert Åhman Persson har hunnit med två träningar till med laget och börjar komma in i det lite mer.
– Mot Ljungskile kunde han mest gå in och göra jobbet och spela safe. Nu har han lite friare tyglar och kommer nog mer med i spelet.

Med vårens fina konstgräsmatch på Behrn Arena – 3-0 över ÖSK – finns det anledning att hoppas på att det äntligen kan få bli seger på Idrottsparken i Sundsvall; då har MFF fått en riktigt bra omstart på allsvenskan.

/Tobias Christoffersson