Truppen mot Örebro

Publicerad 16 september 2007

Två veckors landskampsuppehåll har gett Sören Åkeby lite tid att jobba med laget inför de sex avslutande allsvenska omgångarna, och han hoppas att träning med färre tillslag på mindre ytor ska resultera i bättre tempo i matcherna. Mot Örebro hemma måndag kväll är Jonatan Johansson avstängd, medan Joakim Nilsson gör comeback i truppen.

Truppen mot ÖSK:

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Anders Andersson, Christian Järdler, Gabriel

Babis Stefanidis, Daniel Andersson, Yksel Osmanovski, Behrang Safari, Junior, Ola Toivonen, Guillermo Molins, Niklas Skoog, Joakim Nilsson.

Skadada: Labinot Harbuzi, Philip Milenkovic.
Avstängd: Jonatan Johansson.

Efter två veckors landskampsuppehåll startar allsvenskan om igen och går in i sitt helt avgörande skede. Fyra av sex omgångar avverkas de närmaste tre veckorna innan ett nytt litet uppehåll, därefter de två sista. Sören Åkeby är positiv till att ha fått lite tid att jobba med laget, men inte odelat positiv.
– Träningarna har sett bra ut, det känns positivt. Nackdelen är förstås att vi saknar ett visst antal spelare, som är borta med olika landslag. Men samtidigt ska vi förstås vara glada för att vi har landslagsspelare i truppen, och nu har också alla fått ordentlig matchtid, så det kunde ha varit värre.

En stor negativ händelse under landslagssamlingarna var förstås att Labinot Harbuzi skadade sig när han var iväg i Lettland med U21-landslaget. ”Labbe” ser ut att bli borta ett par veckor, och därmed har Sören Åkeby förlorat en viktig nyckel till att öppna upp det anfallsspel som så ofta förblivit låst.
I morgondagens hemmamatch mot Örebro är dessutom Jonatan Johansson avstängd, men som motvikt finns en glädjande nyhet: Joakim Nilsson är tillbaka efter sin efterhängsna tåskada.
– Jocke har sett riktigt pigg och bra ut på träningarna, han har ingen känning av skadan längre, säger Sören som har tagit ut honom i truppen.

Om hur MFF kommer att formera laget gavs ingen fingervisning på söndagens korta träningspass, som för ovanlighetens skull ägnades spelövning. Två lag spelade mot varandra på halvlång – och helbred – plan, men det var inte någon A- mot B-uppställning som möttes och sedvanliga positioner var på många fötter omkastade. Syftet var ett annat, det som varit tongivande under hela uppehållet: tillslagsbegränsning.
– Spelarna får bara göra ett eller två tillslag, och vi spelar på en halvlång plan. Med färre tillslag och mindre yta vill vi få fram snabbare tankar, snabbare beslut hos spelarna. Fler kommer rättvända, och spelarna använder sig i högre grad av varandra. Allt görs snabbare, det blir kortare mellan lagdelarna, säger Sören.
Mer fart på bollen, snabbare omställningar i spelet, mer rörelse – det är nu liksom tidigare målen för strävan att få flyt i MFF-spelet. Anders Johansson såg tydliga tecken på att uppehållets träningsfokus på färre tillslag gett resultat i onsdagens U21-match mot Landskrona, Återstår att se om det sätter avtryck också i skarpt allsvenskt matchläge.

MFF betar av de tre lagen i bottenstrider i rad på Malmö Stadion; efter BP och TFF kommer så Örebro SK på besök. Närkingarna tillskansade sig med 2-1 mot GAIS hemma senast två poäng upp på sina konkurrenter; den segern var Urban Hammars första som ÖSK-tränare. Efter sex förluster på sju matcher och 18 insläppta mål fick nämligen Patrick Walker sparken i slutet av augusti och ersattes av tidigare ass-tränaren Hammar. Hans start har varit positiv; 0-0 mot TFF borta och så seger hemma över GAIS. Till truppen har också en gammal allsvensk profil och tillika örebroare – fast fostrad i Forward – anslutit: Abgar Barsom. Att han blir en tillgång visade han direkt genom en stark insats och segermål på frispark mot GAIS.
– Örebro lär spela försiktigt, satsa på kontringar och hoppas på en pinne. De spelade 4-5-1 senast och det gör de säkert nu också. Det blir viktigt för oss att inte låta dem styra bolltempot, det är vi som måste vrida upp ett bra tempo i matchen. Vi måste tro på vårt offensiva spel, våga tro att vi kan vinna, samtidigt som vi spelar klokt. Så, det blir väl en sex forwards imorgon…

Sex omgångar och arton poäng kvar att spela om.

/Tobias Christoffersson