Truppen mot Kalmar

Publicerad 25 juni 2007

Jimmy Dixon är äntligen tillbaka efter sin skada och ingår i den 16-mannatrupp som Sören Åkeby tagit ut att ställas mot Kalmar FF på Stadion tisdag kväll. Såväl han som Niklas Skoog lär spela från start, och i så fall tar Jon Inge Höiland steget upp på mittfältet.

Truppen mot Kalmar:

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Anders Andersson, Behrang Safari, Gabriel

Jon Inge Höiland, Daniel Andersson, Yksel Osmanovski, Ola Toivonen, Junior, Niklas Skoog, Jonatan Johansson, Edward Ofere, Guillermo Molins.

Skadelistan: Jari Litmanen, Joakim Nilsson, Johan Andersson, Philip Milenkovic.

Dags att spänna bågen igen efter ytterligare ett litet uppehåll – tolv dagar – sedan senaste matchen och hemmamatchen, som ju dessvärre blev förlust mot Halmstads BK. Det har nu gått ganska många matcher utan att MFF fått till det något vidare sett till en hel match, och på Malmö Stadion har de himmelsblå inte vunnit sedan 28 april då AIK tilltvålades med hela 4-0. Den matchen är också den enda i vilken MFF lyckats göra mer än ett mål – så det har onekligen funnits en del för Sören Åkeby att fundera över på senaste tiden.
– Vi har jobbat mycket med försvarsspelet i år, och kanske har det hämmat vårt anfallsspel lite. När det är vi som ha bollen måste vi tänka offensivt, och det lyckas vi inte alltid med. Vi måste få mer fart i vårt spel; kan vi löpa in i boll när passningen kommer istället för att stå och spela, kan vi ha modet att ta den där löpningen för att vi tror på att bollen kommer i djupet. Vi har varit ojämna i matcherna, men vi har inte doppat så som ifjol, det har ändå sett ganska stabilt ut.

Den stora glädjande nyheten i truppen mot Kalmar FF är förstås att Jimmy Dixon efter en dryg månad är tillbaka efter sin skada. Att döma av den sista träningen går han också direkt in i laget och återtar sin mittbacksplats bredvid Anders Andersson. Därmed petas Jon Inge Höiland – dock bara ett steg upp i plan till den höger mittfältsposition han höll på att spelas in på då han fick rycka in som mittbacksvikarie. Lite värre är det för Jonatan Johansson som ännu har besvär med en inflammerad stortå – ”Tån ser ut som en prinskorv”, för att citera Åkeby – och inte ser ut att vara aktuell för spel från start. Det innebär att det sannolikt blir Niklas Skoog som får bilda anfallspar med Junior, utan tvekan en intressant kombination, som borde ge vilket allsvenskt försvar som helst fullt upp.

För motståndet svarar alltså Kalmar FF, som väl inte tillhört de helst sedda gästerna de senaste åren, då smålänningarna med ett lätt understatement fokuserat på defensiven. Men årets Kalmar har visat andra, mer spelande takter, och har överraskat flera motståndare redan, värst Elfsborg och HIF som fått se sig utspelade på Fredrikskans. Laget har emellertid varvat skalper mot förmenta topplag (AIK, Djurgården utöver de redan nämnda) med tapp mot på pappret sämre lag (TFF, Gefle, BP).
– Under de senaste åren har Kalmar inte varit det roligaste laget att möta, men de ska ha en eloge, för de har blivit bättre, mer spelförande. Deras ojämna resultat i år tyder också på att de inte är riktigt vana att föra matcherna, säger Sören Åkeby.
Hur tror du de kommer att uppträda på Stadion?
– De kan nog sticka upp en del och ta för sig, men jag tror nog att de kommer att förlita sig på att köra kontringsspel på sina brassar. Vi får se…

Vi får se, vi får verkligen se. Ännu en livsviktig hemmamatch, känns det som. Och allsvenskan är ännu så jämn att seger innebär upp i topp tre igen. Så kom igen nu, MFF – dags att lyfta!

/Tobias Christoffersson