Truppen mot Kalmar

Publicerad 30 september 2007

MFF åker upp till Kalmar redan på söndagen för att på bästa sätt förbereda sig inför måndagkvällens match. I truppen ersätts Jonatan Johansson av Johan Andersson. Sören Åkeby siktar på Royal League och vill se snabba omställningar och tålamod.

Truppen mot Kalmar (en man ska bort):

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Anders Andersson, Christian Järdler, Gabriel

Babis Stefanidis, Daniel Andersson, Yksel Osmanovski, Behrang Safari, Junior, Ola Toivonen, Guillermo Molins, Niklas Skoog, Joakim Nilsson, Johan Andersson

Skadade: Jonatan Johansson, Philip Milenkovic.
Snart tillbaka: Labinot Harbuzi

Royal League inom räckhåll
Även till andra raka bortamatchen väljer MFF att åka upp dagen innan, låt vara att resan till Kalmar inte är särskilt lång och att matcharenan Fredriksskans naturgräs knappast lär erfordra något särskilt träningspass för tillvänjning.
– Vi får inte bli något division fyra-lag och strunta i det bara för att vi har tappat guldvittringen. Det handlar om stolthet, heder och något att se fram emot inför nästa år – vi har mycket att spela för, säger Sören Åkeby inför avfärden till MFF:s tjugotredje allsvenska match 2007.
Heder, stolthet – och varför inte en Royal Leagueplats?
– Royal League är klart inom räckhåll, det satsar vi på!

Omställningar och tålamod
Förra måndagen, på Strömvallen i Gefle, fanns en sannolikt sista gyllene chans att få kontakt med den allsvenska toppen, men efter en spelmässigt god men målchansfattig första halvlek tappade MFF möjligheten till seger i andra, och på övertid blev det Gefle som tryckte dit 2-1.
– Vår första halvlek är jättebra, men vi måste ju göra mål! Vi har två nästan rena frilägen. Tyvärr har vi tappat offensivt i år, samtidigt som vi täppt till bakåt bättre. Vi går alltid för att vinna. Hade vi bestämt oss för att stänga butiken vid 1-1 hade vi gjort det, men nu hade vi chansen att vara med och slåss om de ädlare medaljerna, säger Sören om förra matchen.
Vad fokuserar ni på inför matchen mot Kalmar?
– Ett snabbt omställningsspel – och tålamod. Vi måste visa löpvilja och få igång vårt passningsspel.

Safari till höger?
Hur laget formeras känns mycket ovisst; vid en övning av anfallsspel på söndagens träning placerades till exempel Behrang Safari på högerkanten och Toivonen till vänster – så kanske har Åkeby några lätt spektakulära rockader på gång? Själva truppen rymmer en förändring jämfört med förra matchen: Jonatan Johansson ut – stukade foten mot Gefle – och Johan Andersson in, och av de sjutton nominerade är det en som inte får plats på bänken. På skadefronten kan i övrigt rapporteras att Labinot Harbuzi gjorde sitt första pass fullt ut på vägen tillbaka från det senaste skadeavbrottet, och ”Labbe” tror sig vara redo för spel till Göteborg på lördag.

Revansch att utkräva
Hemmamötet med Kalmar ligger insorterat i mappen ”Bottennapp -07”; MFF förlorade andra raka hemmamatchen och blev i princip utspelade av Kalmar i första halvlek.
– Vi har revansch att kräva på Kalmar, vi blev lite förnedrade av dem hemma. Men de är ett annat lag nu, och spelar inte på samma sätt längre. De har gått tillbaka till basic och spelar mer som det Kalmar som kallades tråkigt igen. Och säga vad man vill om det – men dom gör det bra. De har en fantastisk tyngd i sitt spel, och är riktigt bra på fasta när de kan trycka in sina tre-fyra 1.90-pjäser.

Cupmästarna avskräcker inte
Kalmar, som i september hämtade sig efter sin våldsamma sensommarsvacka – 2x 0-5 mot Göteborg och HIF är lätt att minnas – och kravlat sig i närheten av guldstriden igen, tre raka segrar och en oavgjord, däremellan avancemang till och seger i cupen. Fast Sören blir inte oroad av smålänningarnas 3-0 mot Göteborg i torsdags:
– Jag skulle nog hålla med dem som kallar Svenska Cupen Kalle Anka-turnering. När de två lagen i finalen får så pass olika möjligheter att förbereda sig kan man inte ta den på allvar, säger Sören och syftar förstås på att Göteborg spelade allsvensk match två dagar innan och semifinalen fem dagar innan finalen på Fredriksskans, medan Kalmar hade match fyra dagar innan och spelade semin två helger tidigare.

/Tobias Christoffersson