Truppen mot HIF

Publicerad 07 maj 2006

Emil Hallfreðsson gör debut i allsvensk trupp när det är dags för årets första stora hemmamatch på Stadion: derbyt mot HIF.

Truppen mot Helsingborgs IF:

Mattias Asper, Kenneth Mattsson

Ulrich Vinzents, Daniel Andersson, Olof Persson, Glenn Holgersson, Hasse Marttisson

Jesper Bech, Joakim Nilsson, Jari Litmanen, Behrang Safari, Edward Ofere, Afonso Alves, Emil Hallfredsson, Marcus Pode, Rawez Lawan.

Skadade: Christian Järdler, Niklas Skoog, Jonas Sandqvist, Anders Andersson, Jon Jönsson.
Avstängd: Yksel Osmanovski

Dags för en ganska intressant och ganska intensiv vecka. Tre av årets viktigaste och mest prestigeladdade matcher fyras av på sju dagar – sedan VM-uppehåll. Nio tunga poäng i serien på spel mot i tur och ordning HIF hemma imorgon måndag, Djurgården borta torsdag och IFK Göteborg borta nästa söndag.

En rask tillbakabläddring i modern derbyhistoria ger trevlig läsning vid handen: MFF har sex raka matcher utan förlust mot HIF och vann fjolårets bägge möten. Resultatraden för de senaste fem åren ser ut så här: 10 5 3 2 15-7 – och ur den raden har förstås den fantastiska 5-0-matchen 2003 en särskild plats i alla ljusblå hjärtan.

Det är bara att bygga vidare. Till sitt första skånederby kommer Sören Åkeby med samma fokus och förhoppning som inför tidigare matcher: förbättrat passningsspel.
– Vi har gnuggat vårt passningsspel i veckan, så att vi slipper den där ängsligheten vi haft i en del matcher. Det var viktigt att vi vann mot Halmstad i onsdags, och på sättet som vi vann. Det spelar ingen roll om man gör mål i första eller nittionde minuten – jag tycker att vi vann rättvist, säger Sören Åkeby.

Bättre planer och ökad trygghet för spelarna att våga slå bollar och röra sig därefter – men ett annat, enastående sätt att förbättra passningsspelet är förstås att ha Jari Litmanen på plan. Han gjorde 90 minuter mot Halmstad och har sedan dess varit hel och aktiv på träningarna.
– Jari är allsvenskans bäste passningsspelare. Han har en dimension över många andra och en spelförståelse som ibland kan ställa till problem för våra egna spelare…

Sören Åkeby är inte orolig för det täta spelschemat; några särskilda mått och steg utöver de vanliga är inte vidtagna för att klara veckan.
– Så här tidigt på säsongen ska det inte betyda så mycket, och efteråt har vi bara en cupmatch innan VM-uppehållet. Det är bara att ge järnet!

/Tobias Christoffersson