Truppen mot HIF

Publicerad 11 september 2006

***Uppdaterad*** Truppen och kommentarer från Sören Åkeby inför derbyt, men också lite repliker från det särskilda pressmötet som hölls efter lunch i eftermiddags.

På en välbesökt sista träning innan derbyreturen mot HIF sågs en laddad spelartrupp och en Åkeby som eldade på avslutsövningen. Derbynerver spänns – och truppen är nominerad. Så här ser den ut:

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Daniel Andersson, Gabriel, Christian Järdler, Olof Persson

Joakim Nilsson, Marcus Pode, Behrang Safari, Jari Litmanen, Emil Hallfreðsson, Labinot Harbuzi, Jonatan Johansson, Junior, Edward Ofere.

Skadade: Niklas Skoog, Jon Inge Höiland, Anders Andersson (tillika avstängd), Yksel Osmanovski.

Yksel Osmanovski har ännu känning av sin fotskada, och Anders Andersson har ljumskproblem – men är hursomhelst avstängd. Jon Inge Höiland fortfarande borta tills vidare och Niklas Skoog sorgligt nog borta för säsongen. Men in övrigt skadefritt, tätt och taggat inför årets derbyretur mot HIF. Alla lär ännu ha den sköna hemmasegern (3-1) i maj i färskt minne – då MFF med Jari Litmanen i laget äntligen kom igång efter en trög seriestart.

Nu ska MFF efter två veckors uppehåll bygga vidare på segrarna mot Häcken och Örgryte. Resultaten i de andra lagens matcher har onekligen gått blå väg de senaste omgångarna; samtidigt som MFF plockat lite poäng har inget lag ryckt i ledningen, och nu ligger den absoluta topp som nyligen var åtta poäng bort alldeles inom räckhåll. Med fyra matcher de två närmsta veckorna är slagläget tydligt. Men var står laget?

– Man är alltid lite osäker på var man står efter ett uppehåll, men det har sett bra ut på träningarna och de spelare som varit iväg på landslagsuppdrag har gjort bra ifrån sig. Men det här är derby, och då spelar det ingen roll var i tabellen lagen ligger. Då handlar det om vem som kommer bäst taggad till matchen, säger Sören Åkeby.

Känner du till MFF:s fina statistik på Olympia?
– Ingen har ännu vunnit en fotbollsmatch med hjälp av statistik vad jag vet. Men, hur ser statistiken ut då?
Inga förluster på 2000-talet: fyra segrar och två oavgjorda de sex senaste åren.
tror jag på statistik!

Så långt Sören huggen alldeles efter avslutat förmiddagspass. Men efter lunch slöt MFF-tränaren tillsammans med Christian Järdler, Jari Litmanen, Daniel Andersson och Jonatan Johansson upp till ett särskilt pressmöte inför derbyt, riggat med podium och allt i det Stadions utrymme som – väl skönmålande – kallas Vinterträdgården. I den växthuseffektiva hettan var det snarare lokala media som fick svettas med tillkämpade frågeställningar än de utvalda med sina ordkarga svar. Den där riktiga derbyhetsen får byggas upp på andra håll, helt enkelt, men några citatvänliga repliker fälldes. Enligt följande:

– Vi möter ett lag som just har bytt tränare och har en lite annorlunda spelstil, så vi får nog tänka oss för lite innan vi går ut på Olympia imorgon. (Sören Åkeby, dock utan att närmare vilja gå in på vad dessa tankar går ut på)

– Bägge lagen vann senast och är i bra form, och vädret ska bli bra, så det finns alla förutsättningar för en bra match. Det ska framför allt bli skoj, och jag hoppas det blir vi som står som slutsegrare. (Sören Åkeby)

– Aldrig bra. Men ganska bra. (Jari Litmanen om sin fysiska status efter skadorna och de senaste landskamperna)

– Nä. Men nästa skada kommer allt närmare. (Jari på frågan om han har någon skada för tillfället – vår nummer tio är verkligen fin på att kombinera sin korthuggna finlandssvenska med ganska torr ironi)

– Nästa match är [alltid] viktigast för mig. Och vi har bara viktiga matcher kvar.
(Jari om vilken av matcherna han spelat i år som varit bäst)

– Jag känner förstås till historien, och liksom alla andra derbyn i fotbollsvärlden är detta en extra krydda som man ser fram emot. (Jonatan Johansson svarar på sin, betydligt mer vältaliga, finlandssvenska om hur han ser på matchen)

– Det brukar alltid bli bra matcher, välspelade och underhållande och mycket folk. Det är en viktig match för fansen, och då blir den lite större än de andra – men det är framför allt en rolig match att spela. (Daniel Andersson om sina känslor inför derbyt; en intressant replik från vår lagkapten, som antyder att derbyhetsen och rivaliteten inte delas av spelarna så mycket. Bredvid plan vill säga – plan blir det nog lite annorlunda.)

– Det har jag glömt. (Jari Litmanen medger att han är dålig på att komma ihåg statistik, apropå huruvida matcherna mot Polen och Portugal utgör Finlands bästa start i kvalspel till de stora mästerskapen)

– Jag har int’ glömt allt. (Jari Litmanen menar att han har spelat fotboll i ett par år och att det faktiskt hjälper när man ska ta sig tillbaka och komma igång efter en skada)

– Det är naturligtvis speciellt för mig, Olympia var min hemmaplan i sex och ett halvt år. Det ska bli jätteskoj att komma tillbaka och möta mina gamla kompisar, det är trots allt en 8-10 spelare i HIF som är kvar sedan min tid. Malmö upplevs som storebror från HIF:s sida; så kände jag i alla fall, och jag tror det var den allmänna uppfattningen. (Christian Järdler, som kan se fram emot att vinna sitt första HIF-MFF-derby på Olympia imorgon)

– Jag har hela tiden sagt att det är det kommer att avgöras under de sista omgångarna, och det tror jag fortfarande. Det kommer att stå mellan 5-6 lag. Den som klarar sig bäst ifrån skador och avstängningar har störst chans – och jag hoppas att vi kan göra det. (Sören Åkeby om allsvenska toppstriden)

Blir inte också de närmaste två veckorna med fyra matcher närmast avgörande för var MFF är med in på det allsvenska upploppet?
– Jo, de är otroligt viktiga.
Och de börjar imorgon 19.00 med avsparken på Olympia.

/Tobias Christoffersson