Truppen mot Häcken

Publicerad 12 oktober 2011

– Jag ser fram emot den här utmaningen, och det är jag säker på att spelarna också gör.
På något sätt finns det bara möjligheter. Sköter vi det här bra kan vi visa styrkan i A-lagstruppen, säger Rikard Norling inför att matcha sitt lag tre gånger på fem dagar – närmast mot Häcken torsdag kväll.

Malmö FF:s trupp till hemmamatchen mot BK Häcken, Swedbank Stadion torsdag 13 oktober 19.00:

Målvakter: Dusan Melichárek, Johan Dahlin.
Backar: Ulrich Vinzents, Daniel Andersson, Pontus Jansson, Yago Fernandez, Ricardinho, Tobias Malm.
Mittfältare/anfallare: Miljan Mutavdzic, Daniel Larsson, Wilton Figueiredo, Miiko Albornoz, Ivo Pekalski, Dardan Rexhepi, Agon Mehmeti, Simon Kroon, Alex Nilsson, Omid Nazari.

Så är det dags. Dags för Malmö FF att kasta sig in i den ojämförliga serie matcher som en rad omständigheter kommit att göra nödvändig. Tre allsvenska hemmamatcher på fem dagar: Häcken torsdag kväll, Djurgården lördag förmiddag, Syrianska måndag kväll. Därtill: fyra hemmamatcher totalt på åtta dagar, med de tre nämnda plus Europa Leauge-mötet med Metalist Charkiv torsdag kväll (den 20e).

Efter tio dagars uppehåll för landslagsspel är det dagen innan den första matchen. Tränarteamet samlar styrkorna med ett eftermiddagspass inne på Swedbank Stadion. Truppen spelar tvåmål på liten plan, vilket varit ovanligt dan innan match denna matchtäta sommar och höst.
– Vi kommer från en period utan matchning. Vi tog det lugnt i måndags, vi varlediga igår och då ville vi ha en liten genomkörare idag, kommenterar Rikard Norling träningsupplägget.

Förutsättningarns inför den första matchen, mot Häcken, är att en handfull spelare inte är tillgängliga. Jeffrey Aubynn, Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz är alla avstängda. Därtill är inte Mathias Ranégie med enligt en överenskommelse med Häcken som var en del av hans övergång mellan klubbarna. Markus Halsti landar i Malmö i eftermiddag efter landslagsuppdrag för Finland och tas inte ut. Amin Nazari har spelat tre 90-minutersmatcher på sex dagar med juniorlandslaget, den senaste i går tisdag, och behöver vila. Truppen är bortsett från långtidsskadade Jasmin Sudic skadefri.

Så, hur ser Rikard Norling på uppgiften – att matcha sitt lag varannan dag?

– Det är första gången som jag i tävlingssammanhang satt mig ner och planerat fyra startelvor, i princip. Men vi i ledarteamet har kommit fram till en väg att matcha laget, och spelarna är medvetna om upplägget. Nyckelmatchen är den första, för att få rytm i matchningen sen, säger Rikard Norling.
– Jag ser fram emot den här utmaningen, och det är jag säker på att spelarna också gör.
På något sätt finns det bara möjligheter. Faktiskt. Det ska bli kul att se hur många poäng vi kan få ut av de här matcherna. Sköter vi det här bra kan vi visa styrkan i A-lagstruppen.

Mer praktiskt sker laguttagningen efter grundtanken att ingen – på grund av skaderisken – startar två matcher i rad av de tre allsvenska på fem dagar.
– Det skulle vara om vi tvingas, på grund av sjukdom eller så, men det är mycket tveksamt. Däremot kan de som sitter på bänken och gör – inte för långa – inhopp starta matchen efter. Vi kommer inte att se ett B-lag och ett A-lag, vi kommer att rotera A-lagstruppen över de här tre matcherna.

Rikard Norling medgav också att det inte är alldeles lätt att som tränare hålla tre matchförberedelser i huvudet samtidigt.
– Jag har svårt att gå in i nästa match innan den innan är spelad. Så jag kommer att ha att göra natten mellan torsdag och fredag, då vi förbereder matchen mot Djurgården, och mellan lördag och söndag, då vi förbereder inför Syrianska…

Hur ser du på matchningen till mötet mot Metalist?
– Mellan måndag och torsdag är det två dagar, det gör det rimligt att kräva av spelarna att de klarar återhämtningen och är redo att spela. Till matchen mot Metalist tar vi ut det absolut bästa, för dagen, med hänsyn till energinivåer.

En av de möjligheter som detta extrema matchande ger är onekligen chans för de spelare som inte fått så mycket matchtid att visa vad de går för.
– Den senaste tiden har vi matchat vissa spelare mycket, medan vissa kanske inte fått det utrymme de förtjänar. Vi kommer säkert att se spelare som kommer ta chansen, som jag hoppas kommer gå ut otroligt energifyllda och driva laget framåt.

Tobias Christoffersson