Truppen mot FK Jat

Publicerad 19 april 2006

Nissavallen nästa för MFF, som drar till småländska Gislaved med ett starkt lag.
– Ett bra tillfälle att fortsätta jobba på det vi vill ha med oss i vårt spel, säger Sören Åkeby.

Startelvan:

Jonas Sandqvist

Hasse Mattisson, Olof Persson, Raoul Kouakou, Glenn Holgersson

Joakim Nilsson, Daniel Andersson

Jesper Bech

Behrang Safari, Edward Ofere, Rawez Lawan

Ersättare: Mattias Asper, Daniel Sliper, Niklas Hansson, Andreas Wihlborg, Joakim Persson.

Dags för MFF att gå in i Svenska Cupen. Första matchen i andra omgången heter motståndet FC Jat, ett division V-lag från Gislaved. FC Jat förlorade ifjol kvalet till division IV, men slog i gengäld ut div-IV-laget Borås AIK i cupens första omgång (3-0). MFF låter en handfull spelare vila, men tar likväl med sig ett starkt lag till Småland.
– Vi har en så pass bred trupp så att vi ska kunna gå runt på spelare. Vi tar jätteseriöst på Svenska Cupen, som fortfarande är den snabbaste vägen ut i Europa – och vi ställer upp med ett jättebra lag. De som vilar har alla småskavanker, och nu får de lite extra vila och är förhoppningsvis friska till söndag, säger Sören Åkeby.

Just det där att ta ”jätteseriöst” på cupen är en klassisk läpparnas bekännelse inom svensk fotboll. Svenska Cupen är sedan decennier ett riktigt sorgebarn, mer utsatt för än främjat av halvhjärtade satsningar på att höja dess status. Men Sören Åkeby menar vad han säger och är kritisk till den styvmoderliga behandlingen av turneringen.
– Jag har inga konkreta förslag till hur man ska gå tillväga för att förbättra – men man kan ju börja med att inte flytta omgångarna hela tiden. Gemensamma speldagar är ett måste, och inte som nu flytta en del av datumen till förmån för allsvenskan. Då visar man bara hur mycket viktigare allsvenskan är än cupen.

… vilket kanske inte är de signaler som behövs mest för att ”lyfta” landets pokalturnering. Sören Åkeby pekar på en händelsekedja där cupen kommer i skymundan när allsvenska matcher kläms in på de förutbestämda cupdatumen på grund av landets undermåliga planskötsel – det vill säga bristen på uppvärmda och övertäckta planer. Det är nämligen de två uppskjutna matcherna från första omgången som spräcker cupomgången imorgon torsdag.

När ett på pappret mycket bättre lag ställs mot ett sämre, är ofta den egna inställningen den svåraste motståndaren – det finns det gott om exempel på i MFF:s färska cuphistoria. Hur ser du på det?
– Man måste ha respekt för alla lag, oavsett division; det finns ingen underskattning från vår sida. Den här matchen är också ett bra tillfälle för oss att fortsätta jobba på det vi vill ha med oss i vårt spel: passningsspelet, tempot, organisationen och kommunikationen mellan spelarna. Särskilt för spelare som ligger på gränsen till A-laget är den här matchen världens chans att visa upp sig. Skulle någon av dem då visa dålig inställning finns det egentligen ingen anledning för dem att fortsätta träna med A-laget.

Svenska Cupen har spelats sedan 1941, och MFF är givetvis överlägset mesta cupmästarna med 14 pokalerövringar (IFK Göteborg två med sju!), första 1943/44. MFF har dock inte vunnit Svenska Cupen sedan 1989, då 3-0 mot Djurgården i utklassningsstil (målskyttar: Joakim Nilsson, Håkan Lindman, Leif Engqvist). 1996 senaste finalen, förlust 0-1 mot AIK på golden goal. Därefter – mörker och idel underprestation. Semifinal 2002 visserligen, men 0-4 i baken av Djurgården, och samma siffror mot samma lag på hemmaplan i fjärde omgången året efter. Därefter respass i tredje omgången mot Örebro 04 och ute efter straffar mot Häcken i fjärde omgången ifjol. Pust.

Dags att ta första steget mot cuptitel 15 – 18.00 Nissavallen, Gislaved, torsdag 20/4.

/Tobias Christoffersson