Truppen mot Elfsborg

Publicerad 27 oktober 2007

Med tre avstängningar och en sjuk Christian Järdler sätts Sören Åkebys kreativitet på prov när han ska ta ut sin sista startelva. Lördagens träning visade ett par annorlunda lösningar i den 4-3-3-uppställning som ska sluta cirkeln för Sörens tid som MFF:s tränare.

Truppen mot Elfsborg:

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Daniel Andersson, Anders Andersson, Joakim Nilsson

Yksel Osmanovski, Gabriel, Babis Stefanidis, Jonatan Johansson, Junior, Ola Toivonen, Labinot Harbuzi, Guillermo Molins, Edwad Ofere, Johan Andersson.

Avstängda: Jimmy Dixon, Behrang Safari, Niklas Skoog.
Sjuk: Christian Järdler.
Rehab: Philip Milenkovic.

Fyra elftedelar av den startelva som tog tre poäng mot GAIS i måndags är indisponibla till den avslutande omgången av allsvenskan 2007, Elfsborg hemma söndag 15.00. Jimmy Dixon, Behrang Safari och Niklas Skoog fick alla se gult och är avstängda, medan Christian Järdler har blivit magsjuk. Det ger onekligen Sören Åkeby visst huvudbry i nomineringen av sitt sista lag som Malmö FF:s tränare.
– Såna här situationer uppstår ibland, det ingår i spelets regler. Men vi måste ju fylla ut laget också, säger Sören.
Att döma av lördagens träning kommer han att pröva tre kanske inte självklara lösningar imorgon:
1) Daniel Andersson – tillbaka efter sjukdom – tar plats som mittback, medan Gabriel får fortsatt förtroende som defensiv mittfältare
2) Joakim Nilsson spelar vänsterback
3) Babis Stefanidis matchas som offensiv spets centralt på ett tremannamittfält.
Ibland kan det vara svårt att skilja på en 4-5-1-uppställning och en 4-3-3-formation, och Sören liksom de flesta tränare brukar poängtera att det åtminstone delvis mest är en lek med siffror. Ickedestomindre understryker han att det är 4-3-3 MFF spelat de senaste matcherna, och det är 4-3-3 MFF spelar imorgon – och därmed avslutar Sören Åkeby sitt värv i klubben med sin favoritmodell.
Till matchen mot Elfsborg innebär det utöver nämnda positioner sannolikt att Junior spelar central forward med Jonatan Johansson till höger och Ola Toivonen till vänster och att Yksel Osmanovski fyller upp på mittfältet.

Faktum är att MFF har en liten, liten chans på topp 5 i allsvenskan trots allt – fast det krävs att MFF tvålar till mästarna Elfsborg med fyra mål och att HIF besegrar eller spelar oavgjort mot HBK.
– Det är svårt att göra mål på beställning. Först och främst vill vi vinna matchen, säger Sören, och det låter förstås som en rimlig utgångspunkt.
Mästarna Elfsborg har – med fokus på europaspelet – förvisso inte rosat den allsvenska höstmarknaden; laget har inte vunnit på sju matcher och har i själva verket bara tagit två segrar sedan serien vände i juli.
– De har väl ungefär samma form som vi… Jag tror det kan bli en riktig fajt. Elfsborg är ett skickligt passningsspelande lag, men jag tycker också vi har blivit bättre på slutet; inte i 90 minuter, men vi har spelat bra i långa sekvenser av matcherna, säger Sören.

Som medger att det känns lite vemodigt att göra sista matchen.
– Men det är så det fungerar i den här branschen. Och jag tränar laget ett par veckor till innan vi skiljs.
Sista mötet med hemmapubliken blir dock söndag eftermiddag. Låt oss hoppas på en fin slutbild.

/Tobias Christoffersson