Truppen mot Elfsborg

Publicerad 16 september 2008

Med Agon Mehmeti skadad och Edward Ofere avstängd får 15-årige Alex Nilsson plats i den sjutton man starka trupp som på onsdag ger sig av norrut för att ta sig an tabelltvåan Elfsborg på bortaplan.

Elfsborgs IF-Malmö FF
Borås Arena onsdagen 17 september 20.00

Malmö FF:s trupp:

Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare:Ulrich Vinzents, Markus Halsti, Christian Järdler, Robert Åhman Persson, Jimmy Dixon, Gabriel.

Mittfältare och anfallare:Daniel Andersson, Mike Jensen, Jeffrey Aubynn, Guillermo Molins, Rick Kruys, Jonatan Johansson, Ola Toivonen, Jiloan Hamad, Alex Nilsson.

Avstängda: Labinot Harbuzi, Edward Ofere.
Skadade: Babis Stefanidis, Jimmy Touma, Agon Mehmeti.

Vissa orsak- och verkanskedjor är på förhand svårutgrundligare än andra. Som till exempel att en olöslig hamburgerkonflikt i Borås får till följd att MFF denna blåsiga men soliga och trots allt ännu blott milt höstliga tisdag förmiddag gör sitt sista-passet-innan-match på Tolvåkers IP i Löddeköpinge. Hur det nu än var med hamburgarna, Borås Arena ratades av UEFA som en av spelplatserna för nästa års U21-EM, varför man i maj beslutade ta tillfället i akt att lägga om konstgräset på planen. Detta nya konstgräs är av en annan typ än det tidigare, och av en nästan likadan typ som det på Tolvåkers IP, och därför har MFF tagit sig hit – för att ställa om till underlaget i morgondagens bortamatch mot Elfsborg.

De få – men ändock! – staketrävar som bejakat tillfället till en exkursion får se sitt lag genomföra en kort, men koncentrerad träning med tvåmålsspel över full plan och en ganska lång genomgång i mittcirkeln. Det har brusat ordentligt kring laget efter lördagens debacle hemma mot Halmstads BK, och ofta är den bästa vägen ur en sådan dålig erfarenhet att få en ny match att fokusera på så snabbt som möjligt igen. Denna vecka fanns chansen.
– Hur illa det såg ut i lördags såg alla som var där. Men det är inget vi vill älta, det lägger vi bakom oss nu, svarar Hans Gren på frågan om hur senaste matchen närvarat i tankar och snack.

Skadeläget är oförändrat, men två avstängningar – på Labinot Harbuzi och Edward Ofere – leder till förändringar i truppen. Eftersom det är en någorlunda långväga bortamatch är 17 man uttagna, och de tre nya jämfört med senast är Jimmy Dixon, Jiloan Hamad och – Alex Nilsson! Nyfikenheten på blott 15-årige anfallaren Alex, som tillhör juniorlaget och spelar regelbundet i U21-laget är stor, och efter A-lagsdebuten i träningsmatchen mot Nordsjälland härförleden får han nu göra debut i en allsvensk matchtrupp.
– Han har sett bra ut på sistone, samtidigt som vi inte har alltför många forwards att tillgå för närvarande. Alex har en dokumenterad målfarlighet från både U21 och ungdomslandslagen och är en spelare med kvicka fötter som jobbar hårt och har låg tyngdpunkt – en intressant spelartyp.

Morgondagens motståndare Elfsborg behöver knappast någon närmare presentation. Stabil tvåa i tabellen, men med en bit upp till så här långt suveräna Kalmar – dock en match mindre spelad. Mållös blev senaste matchen mot GIF Sundsvall, 1-1 blev det när laget gästade Stadion i tredje omgången i våras.
– Vi gjorde en väldigt bra insats mot Elfsborg i våras, och jag tycker inte det är så stor skillnad på lagen sedan dess. Elfsborg är ett skickligt lag som är svårt att möta; de har lösningar på det mesta och är väldigt tajta bakåt. Det är viktigt att vårt försvarsspel fungerar mot ett så snabbt och bollskickligt lag. Vi får framför allt inte gå bort oss för tidigt; ja, vi ska förstås inte gå bort oss alls…! säger Hans Gren.
– Vi åker upp för att göra livet surt för dem och prestera bra fotboll.

/Tobias Christoffersson