Truppen mot Djurgården

Publicerad 06 juli 2007

17 man åker upp till Stockholm i eftermiddag – och en av dem är faktiskt Jonatan Johansson.
– Han kan definitivt vara aktuell för spel, säger Sören Åkeby, som också tagit ut Anes Mravac, Robin Nilsson och Labinot Harbuzi.

MFF-truppen mot Djurgården (1 man ska bort):

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Anders Andersson, Behrang Safari, Anes Mravac

Jon Inge Höiland, Gabriel, Christian Järdler, Niklas Skoog, Edward Ofere, Junior, Jonatan Johansson, Labinot Harbuzi, Guillermo Molins, Robin Nilsson.

Skadade: Jari Litmanen, Johan Andersson, Joakim Nilsson, Philip Milenkovic
Avstängda: Daniel Andersson, Yksel Osmanovski, Ola Toivonen.

Tre fjärdelar av mittfältet från förra matchen, tillika de mittfältare som spelat mest i år – avstängda. Ola Toivonen (12 matcher), lagkapten Daniel Andersson och Yksel Osmanovski (11 matcher vardera) är inte tillgängliga i lördagens svåra bortamatch mot Djurgården, första delen i ett dubbelmöte när serien vänder. Tunga avbräck, naturligtvis, men Sören Åkeby försöker lika naturligt att se läget från den ljusa sidan.
– Vi försöker göra det bästa av situationen. Ibland kan det bli lite av en pånyttfödelse för en del spelare, och jag hoppas de som får chansen tar den. Vi har många unga, lovande spelare som vill visa att de vill vara med, säger MFF-tränaren efter fredagens träningspass i Kombihallen, dit truppen fått dra till reträtt från de sanslösa vattenmängderna över staden.

Med få rutinerade mittfältare att tillgå, vore en lösning att flytta upp Anders Andersson till en central plats. Sören är som vanligt förtegen med hur det blir, hintar dock, om än kryptiskt:
– Egentligen vill man undvika att röra i lagdelarna, men i en sådan här situation kan det vara ofrånkomligt.
Men det mesta talar nog för att Sören lämnar sin backlinje intakt. Att döma av sista träningen blir det Gabriel som får förtroendet att fylla upp lagkapten Daniel Anderssons defensiva centrala mittfältplats, en roll brassen inte är alldeles ovan vid. Han har matchats där i B-laget och i vårens träningsmatch mot Falkenberg.

Det ser också ut som om det blir Niklas Skoog som matchas i den offensiva centrala mittfältsrollen, och Christian Järdler som tar vänsterplatsen och Jon Inge Höiland höger-. På topp gnuggades Junior och Edward Ofere på avslut med Skoog – men det finns en joker med i leken. Uttagen i truppen, som består av sjutton man, är nämligen också Jonatan Johansson!
– Han kan definitivt vara aktuell för spel. Vi får se hur det se ut imorgon, säger Sören Åkeby.

På andra sidan plan Djurgården, 2000-talets stora rival, som dock liksom MFF hamnade i bakvattnet ifjol när det blev dags att slåss om medaljerna (sjätteplats, snäppet över MFF). I år har järnkaminerna – liksom de flesta andra – blandat och gett resultatmässigt, men kommer närmast stärkta av en trepoängare hemma mot Gefle i måndags (2-1). Tvåmålsskytt då brassen Enrico.
– Enrico har varit hur het som helst, och vi är förstås uppmärksamma på honom, men viktigast för oss är förstås att ha ett eget spel. Vi måste få tryck mot deras backlinje, och få till mer djupledsspel än vi hade mot Göteborg, då vi blev för lättlästa. säger Sören Åkeby.

Stämningen annars, efter segern i måndags?
– Jag tycker att vi stod upp bra mot Göteborg, även om vi var tillbakapressade. Vi kom tillbaka i matchen, vågade flytta upp på slutet och kunde avgöra. Vi hade otur mot Örebro, och jag tror inte Göteborg var ledsna över sitt 3-2 i 94:e minuten mot Kalmar… sånt här jämnar alltid ut sig i slutändan. Vi har med oss tre poäng upp från Göteborgsmatchen och gott självförtroende med oss upp till Stockholm. Förhoppningsvis kan vi fortsätta den goda tradition MFF har mot Djurgården borta.

Sören vet vad han talar om. På denna sida millennieskiftet har MFF fem segrar och en förlust mot Djurgården i Stockholm, enda plumpen i protokollet 0-2 2005. Ifjol blev det däremot 3-2 (men 0-1 hemma).

Slutligen skall noteras att Anes Mravac gör årsdebut i truppen efter sina skadeproblem, och med i allsvensk trupp för första gången över huvud taget är Robin Nilsson.

/Tobias Christoffersson