Truppen mot Brommapojkarna

Publicerad 17 augusti 2007

Yksel Osmanovski och Jimmy Dixon är tillbaka i MFF-truppen efter skada respektive avstängning, och Sören Åkeby andas tillförsikt efter lagets övertygande insats i Halmstad i måndags.

Truppen mot Brommapojkarna:

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Jon Inge Höiland, Anders Andersson, Jimmy Dixon, Christian Järdler

Babis Stefanidis, Daniel Andersson, Labinot Harbuzi, Behrang Safari, Ola Toivonen, Yksel Osmanovski, Junior, Niklas Skoog, Jonatan Johansson.

Skadad: Guillermo Molins, knä.

Är det dags? Är det så dags nu? Dags för MFF att äntligen, äntligen bärga en seger på hemmaplan? Nog ser omständigheterna gynnsamma ut. Lagets formkurva pekar uppåt efter den till stora delar imponerande insatsen på Örjans vall i måndags. MFF körde helt enkelt slut på Halmstad och satte effektivt punkt för bollklubbens fina hemmasvit såväl genom perioder av riktigt bra spel som med en liten islossning för den annars klena målproduktionen.

Dock ska morgondagens uppgift inte på något sätt förringas, särskilt inte för årets MFF; det kan mycket väl visa sig svårare att leva upp till väckta förväntningar och ta en beställningsseger mot ett bottenlag som att mer förutsättningslöst ställas mot (dåvarande) serieledarna på bortaplan. Men, som sagt: omständigheterna ser gynnsamma ut. Sista träningen som vanligt lätt – det har träningarna varit hela veckan enligt Sören Åkeby – men en avslutsövning med rätt mycket klös i många tassar gav positiva vibbar.

Hur Sören väljer att formera startelvan den här gången förblev efter träningspasset en öppen fråga. Dixon och Yksel tillbaka i truppen, och att den förre går in i laget igen kan bli den enda förändringen. Men en mycket aktiv Höiland under övningarna av fasta situationer när spekulationer om mer genomgripande förändringar: kanske att han eller Ulrich Vinzents rentav tar över vänsterbacksplatsen? Kanske något helt annat? Bara att vänta och se.

Det var en positiv Sören Åkeby som delade med sig av några tankar inför matchen. Dagarna som gått efter segern har förstås varit sköna.
– Humöret är bra och fokus har varit bra på träningarna i veckan. Lagharmonin har funnits i truppen hela tiden, men på sista tiden har vi känts tryggare och bekvämare med boll. Det syns att självförtroendet har växt hos spelarna.

Förutom en efterlängtad seger blev matchen mot Halmstad ett styrkebesked – när väl laget kom in i matchen efter HBK:s goda inledning.
– I början var vi lite för tama, inte så konstigt när vi spelar på bortaplan mot Halmstad. Men sista kvarten av första och hela andra halvlek var riktigt bra från vår sida, sa Sören Åkeby och gladdes särskilt åt sina spelares mod i slutet av matchen:
– Tidigare har vi blivit för ängsliga, vi har sparkat iväg bollen när vi ska bevaka en ledning. Nu gick vi för ett mål till och fortsatte att spela passningsspel. Vill man döda en match är det bra att ha mycket boll, och det hade vi.

Nu väntar alltså Brommapojkarna på Stadion, nykomlingarna BP som också haft en skön vecka efter hemmasegern mot Örebro som lyfte laget från jumboplatsen – även om man sannolikt kommer att vara inblandade i bottenstriden inom överskådlig framtid.
– Alla slår alla i den här serien. Ett lag behöver inte vara ett bottenlag för att det ligger i botten av tabellen. Det viktiga för oss är att vi gör vad vi ska i 90 minuter, oavsett om det är Halmstad eller Brommapojkarna vi möter, sa Sören Åkeby.

Det låter som rätt inställning. Faktum är att MFF de närmaste tre hemmamatcherna ställs mot de lag som för närvarande utgör en liten bottentrio: BP, Trelleborg och Örebro. Innan ”lilla derbyt” väntar AIK borta. Ännu kan – om inte allt så väldigt – mycket hända.

/Tobias Christoffersson

P.s. En som inte var med på träningen var provspelande Paulo Sergio. Han var istället och genomgick den läkarundersökning som brukar kallas obligatorisk – och som brukar vara sista steget innan en värvning. Sören Åkeby ville dock inte säga mer än att ett beslut kommer att tas i början av nästa vecka. D.s.

Historik

Datum – Typ – H/B – Spelort – Arena – Publik – Resultat 90 min – Halvtid – Målskyttar

79-07-25 Svenska cupen, omgång 4 B Stockholm Grimsta IP 3310 4 – 0 4 – 0 (3-0) Anders Ljungberg, Självmål, Claes Malmberg, Tommy Andersson

84-03-22 Vänskap H Malmö Stadion, plan 1 2 – 1 2 – 1 Lars Larsson, Thomas Hansmark

91-04-10 Svenska cupen, kvartsfinal B Stockholm Grimsta IP 2112 3 – 4 efter straffar 0 – 0 (0-0) Per Ågren, Niclas Nylén, Henrik Nilsson

96-04-17 Svenska cupen, semifinal B Stockholm Kärrtorp 542 3 – 1 3 – 1 (0-1) Patrik Olsson, Joakim Persson, Yksel Osmanovski

07-06-11 Allsvenskan B Stockholm Stadion 3410 1 – 0 1 – 0 (0-0) Niklas Skoog

Vi tackar Anders Larsson för statistiken