Traustason: ”Känns otroligt bra att komma till MFF”

Publicerad 07 december 2017 i Nyheter

MFF:s senaste nyförvärv heter Arnór Ingvi Traustason, är 24 år gammal och kommer från Island. Efter 1,5 år utanför Sveriges gränser är han nu tillbaka med siktet inställt på att hjälpa Malmö FF till nya titlar. 

Med 56 allsvenska matcher i bagaget, varav några mot MFF, har Arnór Ingvi Traustason bra koll på sin nya klubbadress.

– MFF är den största klubben i Skandinavien och när jag hörde om intresset ville jag hit direkt. Jag har spelat mot dem flera gånger, vet hur de funkar, hur bra laget är och hur bra supportrar man har. Det var inget snack om saken, säger Arnór Ingvi Traustason.

I Allsvenskan är 24-åringen redan ett bekant ansikte. Mellan 2014 och 2016 spenderade han tre säsonger med IFK Norrköping och var med om att vinna SM-guld 2015. Nu är han tillbaka igen, denna gången i den himmelsblå tröjan.

– Det känns otroligt bra att det är klart. Nu lämnar jag de senaste 1,5 åren bakom mig, en tid som inte varit så bra. Det har inte blivit så mycket speltid och jag har varit i klubbar som bytt både tränare och sportchefer. Det har varit tufft. Nu är jag glad över att komma till Malmö FF.

Arnór Ingvi Traustason behärskar de flesta offensiva positioner, men har störst erfarenhet av att spela som yttermittfältare.

– Mestadels har jag spelat på vänsterkanten, som i Norrköping, men jag kan också spela till höger eller bakom forwarden. Jag springer mycket och är van att hjälpa till i defensiven. Offensivt är jag en bra kontringsspelare och jag har ett bra skott. Dessutom är jag van att ta hand om fasta situationer.

Under sommaren 2016 var han del av det isländska landslaget som blev EM:s stora överraskning. Island nådde hela vägen till kvartsfinal innan det tog stopp mot hemmanationen Frankrike. I sista gruppspelsmatchen mot Österrike spelade Arnór Ingvi Traustason en avgörande roll.

– Jag fick hoppa in när det återstod tio-tolv minuter av matchen. Vi försvarade oss mest men fick plötsligt en kontring. Bollen gick till mig och jag sköt in den i mål. Jag minns inte mycket av den stunden, det var som en blackout. Jag stod och väntade på mina lagkamrater och fattade knappt vad som hade hänt. Det var otroligt. Om vi vann skulle vi få möta England och sen slog vi ut dem också.

– I år har jag varit med landslaget genom hela VM-kvalet men inte spelat så mycket. Landslaget betyder mycket för mig. Det är VM nästa år, och där vill jag vara med.

Tre av hans lagkamrater i landslaget, Kári Árnason, Vidar Örn Kjartansson och Emil Hallfredsson, har en bakgrund i MFF. Innan Arnór Ingvi Traustason tog beslutet att flytta till Malmö FF rådfrågade han trion.

– Jag har pratat med alla tre, men mest med Kári. Jag har bara fått höra bra saker. Alla säger att det är bra för mig att komma hit. Laget och lagkamraterna, allt är bra i Malmö helt enkelt. De gillar staden och närheten till Köpenhamn.

Vad gillar du att göra på din fritid?

– Jag tittar mycket på basket, NBA. När jag var liten spelade jag basket, så det är därför. Favoritlaget är Cleveland Cavaliers med kungen själv, LeBron James. Sen har jag ofta kontakt med mina kompisar hemma på Island. Vi brukar höras och spela tv-spel mot varandra. Det blir mycket FIFA och Call Of Duty.

Har du någon dold talang som är rolig att känna till?

– Jag har inte spelat så mycket på sistone, men jag var jättebra på pingis när jag var yngre. Jag har som sagt inte spelat på länge men jag tror att talangen är kvar.

Nya hemmaplanen, Swedbank Stadion, är han van vid sedan tidigare, både på gott och ont. I 2-0-segern mot MFF 2015 gjorde han ett av IFK Norrköpings mål som i slutändan resulterade i SM-guld.

– Ja, jag gjorde mål här för Norrköping i guldmatchen. Men i framtiden vill jag göra guldmål för MFF. Jag ser fram emot att börja spela framför våra supportrar.

Ett par veckor återstår innan MFF samlas och inleder förberedelserna inför den nya säsongen. Första träningen äger rum den 8 januari och blir det första tillfället för MFF:s nyförvärv att bekanta sig med sitt nya lag.

– Nu ser jag fram emot att träffa killarna och staben och komma igång med både träning och matcher. Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa laget att ta pokalen nästa år, säger Arnór Ingvi Traustason.

Fakta om Arnór Ingvi Traustason

Position: Mittfältare
Född: 30 april 1993
Längd: 182 cm
Vikt: 73 kg
Tröjnummer: 8
Moderklubb: UMF Njardvík
Landskamper: 15
Kontraktslängd: Till och med 2021

Följ MFF säsongen 2018 – köp årskort!

huvudpartners

officiella partners