Träningsrapport: Tuff konkurrens och rejält med kämpaglöd!

Publicerad 06 augusti 2009

Morgondimman som låg över staden när jag vaknade i morse har lättat och solen skiner nu från en ljusblå himmel. Klockan är halv tio på torsdagsförmiddagen, platsen är Malmö Stadion och MFF ska träna sitt näst sista träningspass inför stundande Skånederby mot Trelleborgs FF på lördag.

 

På kortsidan där bortaklacken brukade hålla till har målvakterna redan kört igång. Johan Dahlin som besväras av ryggproblem och har tagit det lugnt tidigare i veckan är nu med igen. Övriga målvakter på plats är Dusan, Dejan och Jonas.

– Jag vill se tempo och teknik, instruerar Jonnie när han drar igång en övning där de får turas om att skjuta på varandra. Man inleder med markskott för att sedan gå över till högre skott. Eftersom man varvar mellan att skjuta i det vänstra respektive högra hörnet så gäller det för dem att mellan räddningarna snabbt komma upp på benen igen.

Under tiden kommer de andra spelarna ut från omklädningsrummet och börjar jogga över planen. Ricardinho som är avstängd på lördag tränar på egen hand idag och Labinot kör med juniorerna. Jiloan Hamad som har känning i höften och Filip Stenström som har haft hjärnskakning kör övningar med John Philips.

– Jag ska träna för fullt imorgon och om tränarna vill så kan jag spela på lördag, lugnar Jille.

Målvakterna fortsätter med inläggsträning. När man plockat ner ett inlägg gäller det att snabbt få igång spelet genom att sparka/kasta ut bollen till spelare som är placerad vid mittplan. De fyra turas om att stå i mål och slå inlägg.

Utespelarna kör en övning där de står i två led mittemot varandra. De första spelarna i varje led har en boll. När de möts på mitten ska de göra en fint och sedan passa bollen vidare till spelaren i motsatt led. Ser dem bland annat göra överstegsfinter och snurrfinter. Bolltrollare nummer ett är utan tvekan Jimmy Durmaz som trivs som fisken i vattnet under denna övning. När de andra gör en överstegsfint försöker han skoja till det genom att göra dubbla sådana.

Från läktaren får jag kommentarer om min klädsel. Jag har röda byxor på mig idag vilket inte gillas av staketrävarna som tagit plats i skuggan. Runt 25-talet åskådare följer träningen idag.

Efter genomförd uppvärmning kör man en uppspels-/avslutsövning som jag i ärlighetens namn inte uppfattar mycket av. Något jag får skylla på kommunikationschef Per Welinder som har den dåliga smaken att ringa mig mitt under träning och pocka på min uppmärksamhet. När vi lägger på luren är denna övning slut!

Det är varmt för spelarna idag! Dryckespauserna är många och i en kylväska har John laddat upp med iskallt vatten som spelarna häller både i och över sig.

När det är dags för spel dras målen ihop så det blir en något kortare plan. Man spelar sedan tio mot tio i vad som ser ut att vara A-lag mot B-lag. För att inte bjuda de sluga Trelleborgstränarna Tom Prahl och Alf Westerberg på några fördelar tänker jag dock inte avslöja exakt hur man ställer upp så här några dagar före derbyt. Dessutom kan man aldrig vara helt säker. Exempelvis spelar Gabriel idag mittback i det reservbetonade laget.

Rent spelmässigt tycker jag det bjuds på blandad kompott. Fina kombinationer varvas med vad jag upplever ovanligt många enkla felpass. Nyförvärvet Ivo Pekalski är första gången jag ser i träning. Han ger intryck av att vara klok som en pudel och spelar ett väldigt enkelt spel med ett och två tillslag.

Det märks att det är tuff konkurrens om platserna i laget för närvarande och inställningen kan man verkligen inte klaga på. Det smäller i närkamperna och kämpas rejält från alla håll och kanter. Edward Ofere, Rick Kruys, Guillermo Molins, Jimmy Durmaz… Skulle kunna räkna upp dem alla, för de kämpar verkligen beundransvärt för att visa att just de är värda att spela. Den spelare som kanske bäst personifierar det idag tycker jag nog ändå är Agon Mehmeti. Han löper oavbrutet och är med både framåt och gör mål och bakåt för att bryta motståndarnas anfall.

Daniel Andersson är en spelare som sällan omnämns i träningsrapporter. Kanske för att man tar för givet att han alltid är bra och ger hundra procent. Så sker även idag. Han får dessutom krydda sin insats genom att svara för en av träningens absolut snyggaste prestationer när han startar ett anfall genom att slå en läcker crossboll till Guillermo Molins på vänsterkanten. Denne slår in bollen till Wilton i mitten som i sin tur slår den på djupet till löpande anfallare.

Wilton är en annan spelare som kämpar rejält för att få det att lossna. Tycker han gör en bra träning där han både spelar fram sina medspelare till bra lägen och skjuter ett par rejäla rökare själv. När han efter ett antal misslyckade försök äntligen får sätta bollen i mål följs det av applåder både från lagkamrater och läktare.

Inte heller idag tänker jag anklaga spelarna för att spruta in mål. Men även om de sitter långt inne så blir det några till slut. Har inga siffror, men Wilton, Eddie och Agon är samtliga antecknade i målprotokollet.

Efter närmare en och en halvtimmes träning i värmen tar John Philips hand om nedjoggning och stretching. Men än är det inte slut. För ett par av spelarena väntar hörnträning med Roland Nilsson. Andra spelare dröjer sig kvar för att nöta på detaljer. Exempelvis ses Dahlin och Garaca träna på utsparkar och Gabriel tränar på mottagningar och längre passningar.

Av HELEN JOHANSSON