Träningsrapport torsdag *Uppdaterad med e.m. träning*

Publicerad 23 juli 2009

Begreppet semester kan betyda olika beroende på vem man frågar. För en del innebär det lata dagar i solen, för andra är det bergsbestigning och forsränning som gäller. För egen del ser jag semestern som en möjlighet att få följa mitt fotbollslag på nära håll. Bestämmer mig därför för att göra en heldag med MFF och följa både för- och eftermiddagsträningen.

Förmiddag
Vaknar upp till en regnig och blåsig torsdagsmorgon. Utrustad med regnjacka och paraply beger jag mig till Stadionområdet där jag får se John Philips leda uppvärmningen. Får bland annat se armhävningar med boll och löpövningar både med och utan häck.

Labbe och Sankan är inte med idag. I övrigt är alla med inklusive de till IFK Malmö tidigare utlånade spelarna Pontus, Alex och Dejan. Kring staketet diskuteras just det avbrutna samarbetet med IFK. Många av de äldre staketrävarna berättar att de jublade när de fick beskedet.

När John Philips är klar blir det basic passningsövningar i två olika grupper. Det är passningar och mottagningar som gäller. Spelarna verkar koncentrerade och det är bra tempo under övningen. Provspelande backen Filip Stenström visar upp en fin teknik.

Målvakterna kör för sig själva på kortsidan närmast Swedbank Stadion. Målvaktstränare Jonnie Fedel är inte på plats så de får klara sig själva idag. De turas om att skjuta på varandra och visar upp stor effektivitet i avsluten!

Efter detta är det dags för turnering på en halvlång, halvbred plan. Pontus Jansson är inte med under spelet och spelarna delas in enligt följande:

Gult
Dahlin, David, Sudic, Ricardinho, Babis, Danne, Jille, Alex

Blått
Dusan, Rolle, Halsti, Ulrich, Guille, Rick, Jeff, Agon

Svart
Dejan, Filip, Gabriel, David/Rolle (som dubblerar), Larsson, Wilton, Jimmy, Eddie

Gult – Blått
Det gula laget inleder klart piggast. Man kommer fram i flera avslutslägen och både Babis och Danne testar Dusan i målet men skjuter svagt rakt på honom. Istället tar det blåa laget ledningen genom skott av Ulrich som via en försvarare letar sig in i mål. Det är en jämn, tät match med mycket närkamper, tuffast av dem alla spelar Rick som blir tillsagd av Jeff att lugna ner sig när han går lite väl tufft in i en duell. Jag är på väg att plita ner 1-1 i protokollet när ett skott av Jille är på väg i en båge in i mål. Där dyker dock Rolle upp och får undan bollen på mållinjen. Matchen slutar således 1-0 till det blåa laget.

Blått – Svart
En match där målproduktionen kommer igång rejält. Guille inleder genom att göra 1-0 på ett skott utifrån. Det svarta laget sticker sedan emellan med ett kvitteringsmål av Daniel Larsson efter en snygg djupledspassning från Jimmy Durmaz. Med Molins och Jeff i spetsen tar sedan det blåa laget över helt. Det är mycket löpningar och spel på ett och två tillslag. Rolle gör 2-1 efter skott från mittplan, Agon ökar på till 3-1 efter passning från Jeff och Guille fastställer slutresultatet 4-1.

Svart – Gult
En match där spelarna verkligen blandar och ger. Mängder av felpass varvas med några riktigt fina anfall. Efter passning av Jimmy vänder Eddie upp i mitten, skjuter ett skott som innebär ledning för sitt lag. Jimmy är sedan även inblandad i ett riktigt mönsteranfall där Wilton levererar honom en passning ute på kanten. Jimmy slår ett inlägg till i mitten framstormande Larsson som dock inte får någon riktig träff utan skjuter utanför. Istället får Larsson sin revansch någon minut senare när han ökar på sitt lags ledning till 2-0 efter passning från Filip.
(Eftersom Ricardinho avbryter träningen av okänd anledning tar Halsti dennes plats i det gula laget).

Med två segrar i bagaget tar det blåa laget hem segern och naturligtvis följer sedvanlig låtsasfotografering efteråt. Jeff är den som jublar högst.
När spelarna efter en och en halv timmes träning joggar ner känner jag mig rätt nöjd med vad jag fått se. Helt okej spel, men framförallt en hel del mål. Flera spelare är duktiga idag och förtjänar att lyftas fram idag. Dusan gör en mycket bra träning, räddar det mesta som kommer i hans väg och snackar dessutom mycket i spelet. Markus Halsti är duktig i passningsspelet och visar fin blick för spelet när han flera gånger bryter motståndarnas anfall. Jeff fortsätter visa fin form och även Sudic gör det bra som vanligt numera. Bäst och hetast av dem alla är dock Guillermo Molins. Han löper, gör mål och visar så mycket vilja och attityd. Imponerande!

 

Träningsrapport torsdag eftermiddag

Efter lite vila och intag av en energirik måltid är jag redo för ytterligare ett par timmar intill staketet för att se på när MFF tränar sitt andra pass för dagen.

Molntäcket har spruckit upp och här och var syns en ljusblå himmel. Jag ser på när spelarna som vanligt inleder med passningsövningar för att bli varma i kroppen.

Sedan förmiddagen saknas Ricardinho, Pontus, Alex och Agon. Upptäcker även att RÅP inte heller är närvarande. Får av Leif Engqvist veta att Pontus spelade match med IFK Malmö igår och därför tar det lugnt idag medan övriga vilar på grund av småskavanker och att det inte är någon fara med dem. Robban har problem med en vad, Agon känning i ljumsken och Alex i baksida lår. Vad gäller Ricardinho tror Leif att det är hans rygg som krånglar men han helgarderar med övriga kroppsdelar.

Efter uppvärmningen är det dags för lagdelsträning. Rolle Nilsson tar med sig försvararna över staketet till plan 5. Gruppen av mittfältare bestående av Rick, Danne, Babis och Wilton kör i mitten av plan 6 under Leif Engqvists ledning och på planhalvan närmast Stadiongatan drillar Hans Gren anfallare och yttermittfältare. Det är även här målvakterna håller till.

Jag börjar med att titta en stund på vår defensiva grupp. De har gått ihop två och två och slår långa, höga passningar mellan sig. Markus Halsti har en känslig högerfot och slår varenda passning perfekt till sin kompanjon. Även mittfältsgruppen kör passningar, men de varierar långa och korta passningar.

Större delen av tiden ägnar jag åt att titta på anfallsgruppen. Anfallen startas av offensiv mittfältare som antingen slår en passning ut på kanten eller på djupet till någon av anfallarna. Som motståndare har man tre gula försvarsgubbar. Efter en stund går mittfältarna och anfallarna ihop och kör avslutsövningar tillsammans. Danne, Wilton och Rick är spelarna som finns i mitten och startar anfallen och sedan följer med framåt i djupled. På kanterna finns Jimmy, Jeff, Jille, Larsson och Filip. Centralt i mitten spelar Ofere och Molins. Avsluten ska vara på ett tillslag.

 Efter en svajig inledning där man träffar trädkronorna istället för mål kommer man igång något. Efter att ha misslyckats med vänstern drar Danne till med högern istället och resultatet blir lyckosammare. Ofere och Molins trycker in något mål och efter en riktig pärla av Wilton hörs Gren nöjt utbrista;

– “Now we´re talking”

En stund därefter sjunker dock effektiviteten igen. Skotten går oftare över, bredvid eller rakt på målvakterna än i mål. I en övning med bara målvakt och orörliga försvarare som motståndare känns det oroväckande att det inte görs fler mål.

I sammanhanget kan nämnas att båda de forna skyttekungarna Niklas Skoog och Junior sågs följa dagens eftermiddagsträning.

Som avslutning på dagens träning blir det skotttävling i olika lag. Guille, Eddie, Danne, Babis, Rick och Jeff möter Wilton, Jimmy, Jille, Filip och Larsson. Genast vaknar tävlingsinstinkten till liv hos dem och de jublar efter varje mål. Wilton gör målgester med provspelande Filip och Babis ler belåtet när han sätter ett av eftermiddagens snyggaste mål. Några siffror har jag inte koll på, men jag antar att det blev oavgjort eftersom avgörande ska komma att ske genom Träffa-ribban-tävling. (På målen alltså, inte stranden).

Det lag vars samtliga spelare först träffat ribban vinner. En lång tävling och åtskilliga försök senare står slutligen Jeff mot Larsson  i ett slutligt avgörande. När Jeff sätter den sista för sitt lag utbryter vilt jubel och de hamnar i en enda stor hög allihopa. En äldre herre som står bredvid mig förfäras över de “glytterier” som spelarna håller på med. Själv tar jag det som ett positivt tecken att glädjen och harmonin verkar finnas kvar i laget trots den pressade situation de faktiskt befinner sig i just nu.

Av HELEN JOHANSSON