Träningsrapport: St Mirren hjälper spelarna hitta känslan

Publicerad 28 augusti 2010

Hemsidan rapporterar från sista träningen inför matchen mot Elfsborg. Jeffrey Aubynn berättar om den inläggsövning som man brukar köra på sista passet inför varje match.

Det är lördag förmiddag. Molntäcket har börjat spricka upp och solen skiner över Malmö Stadion. Först att äntra gräsplanen är lagets fystränare Simon Hollyhead. Han börjar placera ut konor och förbereda inför uppvärmningen som han ansvarar för. Det har gått några veckor sedan han anslöt till klubben. Spelarna gillar honom och det finns många likheter med företrädaren John Phillips.

– Simon är duktig, trevlig och entusiastisk. Han påminner rätt mycket om John faktiskt. Övningarna de kör är likartade och de leder gruppen på ungefär samma sätt.

Bollen brukar vara ett inslag i nästan alla Simons övningar. På lördagens träning är det först passningsövningar i mittcirkeln och sedan i led mittemot varandra. För att spelarna ska bli ordentligt varma i kroppen ska de mellan sina passningar utföra olika rörelser såsom löpningar baklänges, i sidled och med höga knän. Emellanåt bryter man för stretching. En annan gemensam nämnare mellan dem båda är förmågan att göra fysträningen till ett roligt inslag i träningen. Just idag är det rätt tyst och verkar väldigt koncentrerat, men ofta är detta en del av träningen då det skrattas och skojas mycket.

– Det är en viktig del tror jag, att man får ha skoj när man tränar. För även om det är allvar så är det viktigt att ha skoj. Men samtidigt med koncentration då såklart, menar Jeff.

Målvakterna kör sin egen uppvärmning på kortsidan vid ljustavlan. Bortsett från långtidsskadade Jasmin Sudic är alla spelare med idag. Jiloan Hamad som varit sjuk tidigare i veckan tränar med någon form av halsduk kring halsen. Det hostas för övrigt från flera olika håll på planen.

Efter uppvärmning delas spelarna in i två lag för att köra Quadrantes. Det är en passningsövning som syftar till att hålla bollen inom laget och trötta ut motståndarna.  Många spelare gör bra ifrån sig och jag imponeras av det tempo och den rörlighet man visar upp. Rick Kruys är oerhört skicklig när det kommer till one-touch-spel. Yago är fantastiskt säker på de lite längre passningarna som sitter som en smäck hans medspelare.

Efter dryckespaus är det dags för den inläggsövning som man numera alltid kör dagen före match. Det är en rätt basic övning där bollen spelas ut till en spelare på kanten varifrån inlägg ska slås. Inne i mitten löper två spelare fram, en på främre stolpen och en på bortre, för att försöka göra mål. Man kör övningen med bara målvakterna som motståndare.

– Vi kallar den för St Mirren, berättar Jeff. Anledningen till att vi har namn på övningarna är för att alla ska veta vilken övning det rör sig om. Det är enklare helt enkelt. Just den här övningen handlar mycket om att få in känslan av att slå inlägg, tajma löpningar och göra mål. Att vi alltid kör den på sista träningen inför match beror på att det fungerat bra, och då finns det ingen anledning att ändra på något. Det är en övning som både vi spelare och Rolle och Pep gillar.

Först kör man inlägg från höger och sedan från vänster. Jeff är en av de spelare som svarar för de bästa inläggen på dagens träning.  På ett av dem gör Ivo Pekalski ett av träningens snyggare mål när han sätter den i maskorna direkt på volley. En annan delikatess är när Yago på ett liknande sätt dundrar in ett fint inlägg från Jimmy Durmaz. Övningens bästa spelare hittar jag annars i målvakten Dejan Garaca som varvar reflexräddningar med att plocka ner inlägg.

Efter cirka70 minuters lätt träning är det över för idag. För spelarna väntar nu uppladdning inför morgondagens match mot Elfsborg.

– Det känns bra i laget inför matchen. Vi har pratat mycket om hur viktigt det är att hålla koncentrationen och fokusera på en match i taget nu i slutspurten. Precis som vi är Elfsborg ett spelande lag vilket bådar för att det kan bli en riktigt bra match. Förhoppningsvis kan vi ta tag i taktpinnen såsom vi brukar göra på hemmaplan. Vi siktar på tre poäng och hoppas det kommer mycket folk till Stadion och stöttar oss.

Foto: Alexandra Flodin

Vid staketet: Helen Johansson