Träningsrapport söndag

Publicerad 07 mars 2010

Klockan har precis passerat 11 på söndagsförmiddagen när Malmö FF:s A-lagstrupp drar igång sin träning.

Något försenad anländer jag till konstgräsplan nio där träningen äger rum och får av en staketräv veta att jag precis missat en övning där spelarna fått gå in i mitten och dansa (!) när de missat.

Som vanligt numera är det lagets fystränare John Phillips som håller i den inledande delen av träningen. Han fortsätter med den klassiska övningen där hälften av spelarna tar bollar och placerar ut sig i en ring, resten av spelarna tar plats i mitten. De i mitten rör sig sedan runt, får passningar från de med boll som de slår tillbaka. Efter en stund tar spelarna upp bollen i händerna och kastar istället till de i mitten som kommer och möter. Bollen ska passas tillbaka på volley. Efterhand skiftar man naturligtvis så att spelarna i mitten tar plats i ringen och tvärtom. Tjugo minuter och några löpövningar senare är John klar och överlämnar de uppvärmda spelarna till Rolle Nilsson.

Assisterande tränare Josep Clotét är inte på plats idag och vid Rolles sida finns istället Leif Engqvist. Inte heller målvaktstränare Jonnie Fedel syns till och Johan Dahlin och Dejan Garaca sköter därför uppvärmningen på egen hand. Bland spelarna saknas Dusan Melicharék, Edward Ofere, Ricardinho och Niklas Hansson.

Rolle delar ut orangea västar till försvarsspelarna och ett par av innermittfältarna. Vi ska nu få se en övning där de västlösa spelarna anfaller mot de orangea. Anfallen startas vid mittplan där en mittfältare spelar ut bollen på kanten. För yttermittfältaren finns sedan flera alternativ, denne kan försöka komma till inlägg, bryta inåt banan eller vända tillbaka och söka spelalternativ i mitten eller på andra kanten. Robert Åhman-Persson som tillhör det anfallande laget är väldigt duktig. Han svarar för ett par fina crossbollar och får mycket beröm från sina lagkamrater.

Rolle själv tar plats bredvid målet varifrån han instruerar det försvarande laget. Filip Stenström visar framfötterna ordentligt. Mot sig på kanten har han Jeffrey Aubynn och Jimmy Durmaz. “Fille”, som han kallas, står upp bra i närkamperna. Han är tuff och det är inte ofta han släpper dem förbi sig. Försvararna och målvakterna gör det överlag riktigt bra under övningen och släpper inte till ett enda mål.

På andra planhalvan kör Edward Ofere och Niklas Hansson rehabövningar tillsammans med Rickard Dahan. Runt ett tiotal åskådare finns på plats för att följa dagens träning. De snöhögar som ligger intill planen har minskat i storlek. Solen skiner och även om det är kallt så börjar man ana våren i luften.

Efter dryckespaus är det dags för spel. Man ska köra över hela planen och spelarna delas in i vad som ser ut att vara A-laget mot B-laget. Med bara åtta dagar kvar till allsvensk premiär kan jag naturligtvis inte avslöja hur det ser ut. När spelet drar igång händer allt så snabbt att varken jag eller motståndarna hänger med. Pang, så har Daniel Larsson gett sitt lag ledningen med 1-0. Han ser nöjd ut när han klappas om av sina lagkamrater.

Det mesta just nu går ut på att träna på taktiska detaljer. Spelar något av lagen till sig en hörna får man automatiskt slå tre stycken för att nöta lite extra på detta. Jasmin Sudic är mycket nära att anteckna sig i protokollet för dagens andra mål när han efter en hörna nickar bollen i ribbans överkant. Man tränar också på inkast under spelets gång och Rolle instruerar spelarna både i hur de ska kasta och springa. Han är aktiv, bestämd och vet vad han vill. Vid ett par tillfällen under träningen när spelarna inte står rätt i sina positioner bryter han spelet och säger bestämt;

– Det här är inte vad vi tränat på. Robban är den enda som står någorlunda rätt nu. Det är viktigt att vi gör det vi har sagt att vi ska göra.

Spelet förrycks lite grann av de många avbrotten och det är svårt att få något helhetsintryck. Offensivt ser det väl sådär ut. Man får inte igång något vidare passningsspel och kommer inte till några direkt farliga målchanser. I gengäld ser det väldigt bra ut defensivt. Ivo Pekalski är en av de spelare som imponerar i försvarsarbetet. Han är klok, ligger oftast rätt och läser spelet fint. Åhman-Persson gör som vanligt ett stort jobb, löper över stora ytor och gör det enkelt för sina lagkamrater. Johan Dahlin som är tillbaka i träning igen agerar lugnt och säkert i målet och Wilton Figueiredo ser fortsatt pigg ut och bidrar både offensivt och defensivt.

Mot slutet av träningen blir Guillermo Molins liggande efter en närkamp med Wilton. Efter en stund reser han sig upp sig upp och går av planen med lindat knä.

– Jag fick en smäll på knäet, det är samma ställe som mot Bröndby. Jag är lite stel där, men det är ingen fara, lugnar Guille.

Efter dryga en och en halvtimmes träning är det över för idag. De flesta spelare lämnar snabbt träningsplanen, men det finns också ett gäng som dröjer sig kvar för att nöta lite extra på egen hand. Bland dessa finns bland annat Daniel Larsson, Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz Alex Nilsson, Ivo Pekalski och Dejan Garaca.

***
Foto: Peter Lind

/Helen Johansson