Träningsrapport: Quadrantes

Publicerad 03 augusti 2010

Hemsidan rapporterar från tisdagens träningspass. Med hjälp av Agon Mehmeti berättar vi om hemligheten bakom lagets fina passningsspel.

Under de senaste matcherna har man fått intrycket att flera spelare varit väldigt trötta en bit in i andra halvlek. Några av dem har dessutom drabbats av krampkänning.

– Vi hade match mot Fulham i veckan och det tog lite på krafterna. Sen tar det också på energin när man startar matcherna som vi gör med full fart framåt. Man orkar inte hålla uppe det hela matchen och vi har tröttnat lite i slutet av matcherna, förklarar anfallaren Agon Mehmeti.

– För egen del handlar det om att spela smartare och inte springa för mycket. Vi har pratat om det och jag har lärt mig mer hur jag ska löpa och har blivit smartare i mitt spel. Nu orkar jag spela 90 minuter, tidigare var det 70-75 minuter för att jag sprang som en yr höna.

Kring staketet som omgärdar plan 6 där laget på tisdagsförmiddagen avverkar dagens träningspass snackas det om att det har att göra med avsaknaden av fystränaren John Phillips som lämnade klubben för drygt en månad sedan. Under de senaste dagarna har en ny engelsman skådats på träningarna. Han heter Simon Hollyhead och har rekommenderats av landslagets fystränare Paul Balsom. Under måndagen körde han ett träningspass med de spelare som inte deltog eller bara spelade kort del av matchen mot Gais i lördags.

– Jag var inte själv med igår men de som var med sa att det var skoj. Han verkar trevlig, glad och positiv. Förhoppningsvis får vi in honom, säger Agon.

Efter inledande jogging och stretching är det dags för den passningsövning som man sett åtskilliga gånger på MFF:s träning det senaste halvåret. Spelarna delas in i två lag på en yta av ungefär en tredjedels fotbollsplan. Det gäller sedan att precis som i match hålla bollen inom laget och trötta ut motståndarna.

– Den kallas för quadrantes eftersom vi har fyra kvadrater på den här ytan, berättar Agon. Vi är två lag och ska hålla bollen inom laget. I varje kvadrat har man tre passningar, så man måste skifta kvadrat hela tiden. Det är en riktigt bra övning, vi kör den ofta och det ger effekt. Det ser vi också i matcherna att vi spelar fotboll och inte bara slår långa bollar hela tiden. Det är Peps övning från Spanien. Han är jättesmart, har bra övningar och vet vad fotboll går ut på.

Runt ett 40-tal åskådare finns på plats för att följa dagens träning. Det är kyligt och nästan lite höstlikt, löven börjar redan falla från träden. Staketrävarna visar prov på sin rutin när de fäller upp ett bord med stolar för att inta en kopp kaffe. Efter bara en kort stunds spel tvingas Wilton Figueiredo kasta in handduken. Han tar sig mot baksidan av låret när han lämnar träningsplanen. Saknas på dagens träning gör Edward Ofere som gick av träningen i lördags med känning i framsidan av låret samt Alex Nilsson som fick känningar i sin tidigare skadade vad under gårdagen. Markus Halsti är med i inledningen av träningen, men övergår sedan till rehab-träning för sin skadade vad.

Efter dryckespaus förflyttar spelarna sig till ena straffområdet där två mål ställts upp mitt emot varandra. Parvis ska man nu omväxlande anfalla och försvara sig. Det ser ut att vara en riktigt intensiv övning.

– Ja, det är jobbigt för om man missar måste man tänka om direkt. Det är en bra omställningsövning och nyttig även för anfallarna. Jag var med “Guille” och vi är ju inte så starka defensivt precis, men vi gjorde vårt bästa. 

Vi får se en hel del mål under övningens gång. Dardan som gjorde allsvensk debut mot AIK visar framfötterna rejält. Han tar för sig i närkamperna och visar flera gånger om prov på sin målfarlighet. Ivo som gjorde det avgörande målet i segermatchen mot Gais fortsätter visa prov på sina offensiva kvaliteter. Han har bra tryck i sitt skott och sätter ett par riktigt fina mål.

Dagens snyggaste mål är inte lätt att utse. I knivskarp konkurrens med Molins fina skott som tar ribba in, utser jag ändå Daniel Larsson till vinnare här. I slutet av övningen får han till ett snyggt skott från långt håll. Dahlin är på det, men kan inte hålla emot det hårda skottet som går in i hans högra kryss.

Man ökar avståndet mellan målen och avslutar träningen med en trelagsturnering. Efter en seger och en oavgjord match så segrar laget i orangea västar bestående Johan, Ricardinho, Daniel A, Daniel L, Jiloan, Miljan samt Jimmy. Gladast över segern ser Miljan ut att vara när han gör high five med de andra spelarna. Han är för övrigt den spelare som imponerar mest på mig idag. Han gör mål, tar för sig i närkamperna och formligen lyser av spelglädje. Det är kul att se honom vara tillbaka på allvar igen.

Nyförvärvet Yago Fernandez sköter sig väl och svarar för en stabil träning. Lite överraskande visar han under träningen upp ett riktig solonummer när han dribblar sig förbi tre motståndare för att hamna i avslutsläge. Tyvärr blir skottet tamt och går rakt på Dejan i målet.

Efter en och en halv timme är träningen över för idag. Imorgon är spelarna lediga för att sedan träna torsdag och fredag inför bortamötet mot Örebro på lördag eftermiddag.

–  Det är inget lag man lägger så mycket uppmärksamhet på så de har kunnat smyga sig på lite. Nu ligger de trea i tabellen och har gjort det riktigt bra. Det kommer bli en tuff match som dessutom spelas på konstgräs. Men det gör bara för då kan vi rulla bollen snabbt och öppna upp deras försvar. Jag hoppas vi kan avgöra matchen i ett tidigare skede än mot Gais. Vi har haft problem med att döda matcherna och släpper in motståndarna så det blir nervöst i slutet istället. Det måste vi bli bättre på.

– Vi kommer träna något pass på konstgräs nu i slutet av veckan. Sen direkt efter fredagens träning sätter vi oss på bussen upp till Örebro, avslutar Agon.

// Vid staketet: Helen Johansson