Träningsrapport: Possessionspel i fokus

Publicerad 19 mars 2010

Det har gått snart ett år sedan Labinot Harbuzi i invigningsmatchen mot Örgryte gjorde det första historiska målet på Swedbank Stadion. Med bara några dagar kvar till årets hemmapremiär fanns hemsidan på plats för att bevaka fredagens träning.

Klockan har hunnit bli kvart i elva på förmiddagen när MFF drar igång dagens träningspass. Fortfarande finns inga speldugliga gräsplaner att tillgå och man får därför finna sig i att träna på en av konstgräsplanerna. Man inleder med jogging och några smidighetsövningar under fystränare John Phillips ledning. Glädjande nog är både Edward Ofere och Rick Kruys tillbaka och kör för fullt igen.

Man fortsätter med en passningsövning i ett kvadratformat område. Spelarna delas in i tre olika kvadrater med 7 spelare i varje. Man kör 3 mot 3 med en neutral spelare som tillhör det bollhållande laget. Det gäller för de tre spelarna att hålla bollen inom laget och för det krävs att man samarbetar och skapar ytor för varandra. Både Rolle och Josep är aktiva och instruerar mycket under övningens gång. Flera gånger hör jag dem uppmana spelarna att söka sig från bollen för att skapa ytor för sina lagkamrater. Rick är den spelare som gör mest intryck på mig under denna övning. Han är mycket rörlig och så fort han slagit en passning intar han en ny position.

Målvakterna kör som vanligt övningar för sig själva på ena kortsidan. De turas om att stå i mål och att skjuta på varandra. På andra kortsidan håller Ricardinho och Rickard Dahan till där de kör övningar både med och utan boll.

Det regnar och de flesta av det 20-talet åskådare som finns på plats har tagit skydd under tak på de byggnader som omgärdar plan 10. Här återfinns även Labinot som är hemma i Malmö på besök för några dagar och då givetvis passar på att se sina forna lagkamrater träna. Det är ett kärt återseende och han blir omkramad av både ledare, lagkamrater och staketrävar.

Efter dryckespaus bygger man vidare på den kvadratliknande övningen, men nu spelar man istället elva mot elva på en nästan fullstor plan. För att få det så matchlikt som möjligt har man målvakter, men inget av lagen ska göra mål utan det handlar enbart om att träna possessionspel. Hur lagen formeras tänker jag inte avslöja, men det är inte något renodlat A-lag mot B-lag, utan två rätt jämnstarka lag. Fortfarande uppmanas spelarna att tänka på att inte söka sig mot bollen i alla lägen utan på att skapa ytor och på så vis förenkla för sina medspelare.

– Don´t go for the ball. If you stay here you also force Halsti to stay and then you give your teammates more space, hörs Pep instruera Jiloan under övningens gång.

Miljan som spelar på innermittfältet är en av de bättre spelarna under denna övning. Han varvar enkelt, klokt spel med läckra crossbollar. En annan spelare som fortsätter göra bra ifrån sig är Ivo Pekalski. Han är lugn och säker med bollen och slår sällan bort en passning.

Man ställer sedan upp målen på straffområdeslinjerna och det är dags att spela på riktigt. Rolle betonar dock att man inte ska glömma vad man precis tränat på bara för att det nu är mål med i spelet. Till en början ser det väl sådär ut, men efterhand spelar man upp sig och får igång ett bra passningsspel. Ofere ser ut att vara lycklig över att få spela fotboll igen och är en av dagens hetaste spelare. Han är urstark i närkamperna har en fin chans att ge sitt lag ledningen när han skjuter ett rungande skott i ribban.

Efter ett stenhårt motlägg mellan Jasmin Sudic och Daniel Larsson blir båda liggande i gräset och vrider sig i plågor. Efter en stund reser sig dock båda upp och fortsätter spela. Larsson ses senare få en ispåse runt knäet av Dahan.

Spelet går vidare och Eddie får en ny chans att göra mål när han får tag i bollen efter ett inlägg från Jimmy Durmaz. Denna gång skjuter han strax ovanför. Dagens första målskytt blir istället Guillermo Molins som behärskat sätter bollen i maskorna efter att ha snappat upp ett slarvigt pass från Wilton. En stund senare får så äntligen Ofere också göra ett efterlängtat mål. Efter ett fint inlägg kan han äntligen nicka in bollen i mål.

När spelet är över skickas backar och innermittfältare av planen medan anfallare och yttermittfältare beordras ner till ena målet för skotträning. Kvar finns även målvakterna och Jasmin Sudic. Missar utespelarna att få bollen på mål får de göra tio armhävningar, släpper målvakterna in mål får de göra fem. Detta tävlingsinslag gör att de taggar till lite extra och vi får se en rad fina skott och räddningar. Klockan har blivit kvart över tolv när Rolle säger att det räcker och man börjar samla ihop bollarna.

Efter avslutad träning frågar jag fjorårets premiärskytt vem han tror gör årets första mål. “Labbe” tvekar inte en sekund när han svarar: ”Det gör Agon Mehmeti!”

*****

Foto: Alexandra Flodin

/Helen Johansson