Träningsrapport: Piggt intryck av Ricardinho

Publicerad 10 april 2010

“Gräsmattan får ej beträdas” står det på en gul skylt placerad intill Malmö Stadions gräsmatta. Agon Mehmeti tittar på skylten och vänder sedan helt sonika på den innan han tillsammans med resten av spelarna i MFF:s A-lagstrupp kliver in på planen för att genomföra ett sista träningspass inför söndagens bortamatch mot Kalmar FF.

Fåglarna hörs i luften, solen skiner från en ljusblå himmel och det är en härlig lördagsförmiddag. Uppskattningsvis finns runt ett 20-tal nyfikna åskådare på plats. De flesta tar plats i solen på nedre delen av den södra läktaren, några väljer skuggan på pressläktaren. På löparbanorna finns ett tiotal journalister, fotografer och filmare.

Medan målvakterna som vanligt kör egen uppvärmning på ena kortsidan så samlas utespelarna i mittcirkeln där de inleder med att köra en cirkelformad variant av kvadraten. Två spelare jagar boll i mitten, resten passar runt bollen mellan varandra. Allt under överinseende av fystränare John Phillips som har hand om den inledande uppvärmningen.

Man fortsätter med en passningsövning där man går ihop i grupper om tre och tre. Två spelare har boll och matar hela tiden den tredje med passningar som denne ska slå tillbaka. Det är omväxlande vänster och höger fot som gäller och så småningom byter man ut markpassningarna till att slå tillbaka den på volley. Roligt att se är att Miljan är med under de inledande bollövningarna. De spelare som saknas idag är skadade Rick Kruys samt den förkylda trion Pontus Jansson, Alex Nilsson och Muamet “Mudi” Asanovski.

Efter stretching och lite längre passningar lämnas spelarna sedan över till Rolle och Pep som dittills stått vid kantlinjen och diskuterat. Rolle ropar till sig spelarna, tycker väl att det går lite långsamt och säger att siste man till honom får göra tio armhävningar. En rejäl tempoökning kan skådas och en vinnarskalle som Guillermo Molins går från ettans växel till femmans på ingen tid alls. Sist blir Elanga som missförstår att Miljan nu kliver av för att ägna sig åt rehabträning.

Vi ska nu få se övning där man tränar på inlägg och avslut. Det är en väldigt basic övning där bollen slås ut på kanten varifrån det ska komma inlägg. Lika viktigt som det är för kantspelarna att slå bra inlägg är det för spelarna i mitten att tajma sina löpningar och komma med fart. Man kör övningen utan försvarare och med bara målvakt som motståndare. Till en början går det väl lite trögt med målgörandet men efterhand tar det sig och alltfler bollar sitter. Ricardinho som är tillbaka från sin skada gör det riktigt bra. När inläggen slås från höger får han agera avslutare och visar att han trots sin storlek besitter förmåga att nicka. När han senare får gå ut på vänsterkanten för att slå inlägg så blir det många fina sådana. Som när han når Ulrich på bortre stolpen som bara har att sätta pannan till och göra mål. Snyggaste anfallet står Örebrokillarna för. Det är Jimmy Durmaz som når “Jille” med ett inlägg. Denne drar till direkt och får iväg ett kanonskott. Eftersom det var ett direktskott “straffas” Jimmys kollega på vänsterkanten, Jeffrey Aubynn, med tio armhävningar. Det här med att lagkamraterna får göra armhävningar om man lyckas är ett stående inslag under denna övningen. Det ökar onekligen tävlingsinstinkten och koncentrationen hos dem alla.

Efter dryckespaus har det blivit dags för spel. Man kör nio mot nio på en halv plan. Man spelar i två rätt så jämnstarka lag och det är omöjligt att sia om någon startelva. Spelmässigt ser det bra ut. Det bjuds på fina kombinationer och många individuellt fina insatser. Bästa prestationen kan vara när Jasmin Sudic går på offensiven. Från sin position i försvaret tar han med sig bollen och sätter fart, via fint samarbete med en lagkamrat får han tillbaka bollen i anfallsposition och avslutar. Skottet tar i burgaveln. Synd han inte får till ett bättre avslut för det är riktigt snyggt i övrigt!

Strax därefter visar istället Agon hur det ska gå till när han får bollen rätt i gapet efter ett misstag från motståndarna. Från sin position runt femton meter från målet gör han inget misstag och sätter distinkt bollen i maskorna. Från nästan exakt samma position får sedan Larsson senare till ett fint skott. Dejan i målet gör dock en bra räddning. Edward Ofere gör inga mål idag, men är stark som en oxe och mycket svårstoppad för sina motståndare.

Flera spelare är duktiga idag, bland annat ser Jiloan Hamad piggare ut än jag sett honom på länge. En spelare sticker dock ut lite extra i mitt tycke. Ricardinho är tillbaka på allvar och visar att han kan bli en riktig injektion i MFF:s spel.

Efter närmare en och en halvtimmes träning är det över för idag. De flesta spelare dröjer sig dock kvar för att nöta lite extra på skott, hörnor och utsparkar. Under eftermiddagen sätter man sig på bussen till Kalmar och ikväll hämtar man inspiration genom att titta på matchen mellan Barcelona och Real Madrid tillsammans.

*****

Foto: Alexandra Flodin

/Helen Johansson