Träningsrapport lördag

Publicerad 27 februari 2010

När Malmö FF drar igång sitt träningspass en stund efter klockan tio på lördagsförmiddagen får man inledningsvis dela plan med ett knattelag som är mitt uppe i att spela match på ena halvan.

De snöhögar som ligger runt planen har blivit bruna efter de senaste dagarnas töväder. Temperaturen visar på tre plusgrader, men i vinden känns det betydligt kallare än så. Det 15-tal åskådare som väljer att trotsa kylan är påpälsade med både mössor och vantar.

Som vanligt är det John Phillips som håller i de inledande övningarna för utespelarna. Jonnie Fedel drillar Dejan Garaca som är ensam målvakt på plats på dagens träning. Johan Dahlin har problem med ryggen och Dusan Melicharék med ett knä. Förutom dessa saknas även Ricardinho, Edward Ofere samt Rick Kruys. Den sistnämnde har en känning i låret varför man inte vill riskera något.

Efter uppvärmningen delar man in sig i två lag enligt följande:

Svart
Vincents – Sudic – Daniel A – Elanga
Molins – RÅP – Wilton – Jeff
Larsson – Agon

Blått
Dejan
Filip – Halsti – Pontus – Mudi
Jille – Miki – Ivo – Jimmy
Alex

Fortfarande bara på halva planen ska man nu komma att träna uppspel. Anfallen startas av det svarta lagets backlinje. De blåa får hela tiden agera som försvarande lag. Rolle bryter ofta spelet och ger spelarna instruktioner i hur de ska spela och springa på bästa sätt. Det är svårt att bedöma spelarinsatser under en sådan här övning med så mycket avbrott. Dejan är i alla fall duktig och snackar mycket i spelet. Efter en stund byter man så det blåa laget får anfalla och det svarta laget försvara.

När man är klara med uppspelsövningen är det dags för Phillips att ta över igen. Spelarna får göra indianhopp, fram- och baklängeslöpningar, bensparkar och en del annat. Det hör inte till vanligheterna att John kör denna typen av övningar mitt under träningen. Förmodligen har det med kylan att göra och att det är viktigt att hålla spelarna varma.

Knattematchen är nu över. Jag uppfattare inte om det är MFF eller dess grönklädda motståndare som vinner. När pojkarna lämnat planen flyttar man undan de mindre målen som står uppställda på långsidorna och sätter flyttar dit de stora. Det ska bli spel tvärs över planen. Innan man sätter igång samlar Rolle och Josep varsitt lag kring sig för att prata lite om hur man ska spela.

Svart
Jonnie
Filip – Sudic – Daniel A
Molins – Ivo – Miki – Jeff
Mudi – Alex

Blått
Dejan
Ulrich – Halsti – Pontus – Elanga
Jille – RÅP – Wilton – Jimmy
Larsson – Agon

Något som slår mig när man sätter igång är hur mycket man pratar med varandra under spelets gång. Förut har jag upplevt att det var ett par spelare som stod för det mesta av snacket i spelet. Nu är verkligen alla involverade och engagerade. Dejan är den som hörs allra mest, som sig bör när man är målvakt.

Spelet ser helt okej ut, det är bra tempo och spelarna försöker ta med sig det man tränat på tidigare under passet. Kantspringarna är de som imponerar mest på mig idag. Allra mest Jimmy Durmaz som är pigg och företagsam. Ena stunden tar han sig själv fram på kanten för att avlossa skott, nästa serverar han sina lagkamrater fina crossbollar och inlägg. Ett av dagens snyggaste anfall inleds genom att Jimmy slår en passning på djupet till Jiloan Hamad. Denna slår ett direktpass i sidled till Wilton som förlänger till en på vänsterkanten framstormande Elanga. Denne skjuter dock rakt på Jonnie. Överlag är skärpan i avsluten inte så bra idag. Många skott går rakt på målvakterna eller utanför mål. Det är först när en pressad Dejan – som i övrigt gör en mycket bra träning – tappar boll som nollan äntligen spräcks. Målet signeras Alex Nilsson. Wilton som för dagen spelar på innermittfältet ser inte heller dum ut, han försöker göra det enkelt för sig och använder sig oftast av ett och två tillslag.

Efter cirka 70 minuters träning är det över för denna gång och Phillips tar som vanligt hand om nedvarvning och stretching.  

/Helen Johansson