Träningsrapport lördag

Publicerad 17 oktober 2009

Med två dagar kvar till hemmamatchen mot IFK Göteborg var hemsidan på plats för att rapportera från lagets sista öppna träning.

Drygt en kvart efter utsatt träningstid kommer de första spelarna gåendes i den inglasade gången som leder in till Malmö Stadions gräsplan.  Det är kallt i luften och många av dem är utrustade med både mössa och vantar.

Efterhand som spelarna kommer ut börjar de som vanligt jogga tvärs över planen. Målvakterna går ner till kortsidan närmast ljustavlan där de börjar värma upp under målvaktstränare Jonnie Fedels ledning.

Dusan Melicharék vilar från dagens träning eftersom han dragit ut en tand. Rick Kruys som tränade för fullt i torsdags efter sin lårskada, fick en reaktion dagen efter och är inte heller med. Filip Stenström som ådrog sig en sträckning i baksidan av låret under sin medverkan i P18-landslaget i veckan rehabtränar tillsammans med John Philips.

Efter inledande jogging följer en klassisk övning som alla som själv spelat fotboll utfört någon gång. Jag vet inte om det finns något namn på den, men den sker i form av en cirkel där hälften av spelarna tar plats i mitten av cirkeln med varsin boll och den andra hälften tar plats runtom. Det gäller för spelarna i mitten att passa till någon av de som befinner sig utanför och sedan få tillbaka bollen. Man kör flera olika varianter, såsom att man vänder upp, bröstar bollen och passar tillbaka på volley.

Runt ett 25-tal åskådare följer dagens pass. De flesta av dem sitter uppe på pressläktaren. På plats finns även Nisse Byrfors och Susanna Dzamic som filmar inför kvällens avsnitt av Magasin 1910.

Efter dryckespaus är det dags för en inläggs/avslutsövning. Man kör övningen över halva planen och ena målet har flyttats så det står placerat vid mittplan. Det gäller för en centralt placerad spelare att slå ut bollen på kanten varifrån det ska komma inlägg till djupledslöpande spelare. Man börjar med att slå inläggen från höger och går sedan över till att slå dem från vänster. Bäst inlägg för dagen tycker jag kommer från Ulrich Vinzents och Ricardinho. Snyggaste målen, två gånger om, kommer från Jasmin Sudic på helt perfekta nickar. Vi får se många mål under övningens gång, vilket kanske i sig inte är så konstigt med tanke på att det inte finns några försvarare utan bara målvakterna som ska överlistas. Men, tänker jag där jag står, hade man kört samma övning för ett par månader sedan hade förmodligen samma spelare som idag sätter bollarna otagbart i maskorna skjutit bredvid, ovanför eller rakt på målvakterna. Det syns att spelarna numera agerar med ett helt annat självförtroende.

Förutom att slå bra inlägg och komma till avslut så handlar mycket om att få spelarna att komma rätt i sina löpningar. Flera gånger under övningens gång hör jag Hans Gren, som är den mest aktiva av tränarna, instruera spelarna i att avvakta och tima löpningarna. Roland Nilsson står bredvid och har en mer observerande roll.

Ett av de stora nöjena som träningsbesökare brukar vara att försöka sig på att gissa laguppställningen inför kommande match. Den här gången känns det dock helt hopplöst. När det är dags för spel ställer man upp i två lag som gör det omöjligt att dra några slutsatser.

Oranga västar   (Noterar att de gula västarna numera verkar vara ett minne blott)
Sankan/Dejan
Ulrich – Sudic – Halsti – Ricardinho
Alex – Jeff – Robban – Jimmy
Larsson – Wilton

Utan västar
Dahlin
Rolle – Gabri – Pontus – Mudi
Jille – Ivo  – Danne – Guille
Agon – Eddie

Båda lagen har till en början väldigt svårt att få till det i offensiven. Det går långsamt och ser rätt omständigt ut. Man försöker, som när Rolle försöker nå Molins med en djupledsboll, men de flesta anfallsförsök stoppas effektivt av försvararna. I sammanhanget ska man inte förringa försvarsspelarnas insatser.  Jasmin Sudic är i mitt tycke bäste spelare på dagens träning. Han visar pondus, läser spelet bra och svarar för flera fina brytningar. Även Markus Halsti gör en bra insats. Trots deras fina spel tar det västlösa laget ledningen. Ett inkast når Edward Ofere, denne driver inåt banan och från en position vid straffområdeslinjen drar han på ett skott som går in i ena hörnet. En bra insats av Eddie som på egen hand skapade och förvaltade detta läge.

Efter en stund samlar man spelarna i respektive lag på planen för att snacka med dem. Roland Nilsson pratar med spelarna i ena laget och Hans Gren med dem i det andra. Vad som sägs vet jag inte, men efter detta avbrott tycker jag mig se ett betydligt rappare spel. Framförallt från det oranga laget. Daniel Larsson kommer fram i ett friläge, men skjuter – vilket är en ovanlig syn numera – rätt på Dahlin i målet. Istället är det Alex Nilsson som strax därefter svarar för sitt lags kvittering. Det var offside menar lagkaptenen och vinnarskallen Danne, men jag kan inte se att Leif Engqvist som agerar linjedomare vinkar. Man spelar i cirka 20 minuter innan Gren förklarar att det är slut. Matchen slutar således 1-1.

Efter en relativt kort träning, knappt 75 minuter är det över för idag. Fystränare Philips tar som vanligt hand om nedjogging och stretching.

Nu återstår bara att hoppas på att helgen går fort så det blir måndag!

/Helen Johansson