Träningsrapport: Kyligt – både i luften och framför mål!

Publicerad 02 oktober 2009

Som en förberedelse inför söndagens bortamatch mot Örebro väljer Malmö FF att träna på konstgräs. Dagens pass är förlagt till plan 9 på andra sidan Stadiongatan.

Spelarna börjar som vanligt med att jogga tvärs över planen innan man går över till passningsövningar. Idag sker det i form av en cirkel med hälften av spelarna placerade i mitten med varsin boll och den andra hälften runtom. De i mitten ska röra sig runt med bollen, slå en passning till spelarna ute i cirkeln och sedan få tillbaka den. Normalt brukar spelarna som står ute i cirkeln stå stilla, men idag rör även de sig runt denna. Man varierar övningen genom att bollen ska slås tillbaka på volley, att man ska använda båda fötterna och flera andra varianter.

Målvakterna kör som vanligt för sig själva ledda av målvaktstränare Jonnie Fedel. Jag följer dem inte så noga, men under den stund jag tittar på målvakterna så turas de om att skjuta på varandra.

Det är riktigt kallt idag! Flera av spelarna har vantar på sig och jag önskar, där jag står med stelfrusna fingrar och försöker plita ner anteckningar i mitt block, att även jag varit utrustad med sådana. Förutom de trogna staketrävarna så finns även ett tiotal killar i tioårsåldern på plats.
– “Vi vill se Eddie vinka”, hörs de skrika.

Efter genomförd uppvärmning är det dags för en inläggs/avslutsövning. Den körs över drygt halva planen och man anfaller växelvis åt båda hållen. Inläggen från höger turas Ulrich, “Mudi”, “Guille” och Filip om att slå, inläggen från vänster är signerade av Jiloan, Ricardinho, Halsti och provspelande islänningen Josef Josefsson. Den vars inlägg imponerar mest på mig är Ricardinho, men överlag ser det bra ut. Man kör utan motståndare och vi får se en hel del mål under övningens gång. Robban svarar för ett av de snyggaste när han sätter bollen direkt på inlägg rätt upp i nättaket. Däremellan skjuts ett par bollar högt över staketet och in bland kolonistugorna på Ärtholmen.

Efter dryckespaus är det dags för spel. Man begränsar längden på planen genom att ställa målen vid straffområdeslinjerna och delar sedan upp spelarna i följande lag:

Gröna:
Filip – Gabri – Halsti
Guille – Pontus – RÅP – Ricardinho
Larsson – Wilton

Västlösa:
Ulrich – Sudic – Josef
Jille – Danne – Jeff – Alex/Mudi
Eddie – Jimmy Durmaz

Glädjande är att se att Jeffrey Aubynn tränar för fullt igen efter sin skada. Saknas på dagens träning gör Agon Mehmeti av anledning jag inte känner till, Ivo Pekalski på grund av sjukdom samt Rick Kruys på grund av känning i baksidan av låret. Hans medverkan mot Örebro är sannolikt i fara.

Bland träningsbesökarna är naturligtvis ett av samtalsämnena för dagen vem som i så fall ska ersätta Rick på mittfältet. RÅP eller Wilton verkar vara de hetaste kandidaterna av snacket att döma. En annan variant är Jeff som ju spelar tillsammans med Danne på innermittfältet i ena laget. Av dagens träning går det inte att få några givna svar på frågan och vi får leva i ovisshet tills klockan 16.00 på söndag när domare Markus Strömbergsson blåser till avspark på Behrn Arena.

Att det är tuff konkurrens om platserna i laget syns ute på planen. Det kämpas rejält från alla håll och kanter och många spelare är duktiga idag. Wilton Figueiredo kan vara den spelare som bäst personifierar detta. Han jobbar riktigt hårt och samarbetar fint med Daniel Larsson på topp. Flera gånger levererar han fina djupledspass till Larsson som ständigt är på språng. Jimmy Durmaz ser piggare ut än jag sett honom på länge och tar många fina initiativ. Han jobbar även hem defensivt på ett föredömligt sätt vid ett flertal tillfällen. Ricardinho som för dagen spelar vänsterytter briljerar med fina inlägg och läckra tvåfotsdribblingar. Edward Ofere, som ju är avstängd på söndag, formligen lyser av självförtroende och går fram likt en ångvält som ter sig omöjlig att stoppa. Den som imponerar mest på mig idag är ändå Pontus Jansson. Han spelar enkelt, använder sig av få tillslag och slår sällan bort en passning. Han är dessutom orädd och tar för sig rejält på träningarna.

Tycker att det överlag ser bra ut. Det märks att spelarna just nu har ett helt annat självförtroende än tidigare, inte minst på att de sätter sina chanser. Idag tappade jag faktiskt räkningen på antalet mål. Och det berodde inte på något sätt på att våra målvakter var dåliga. Dahlin, Dusan, Dejan och Sankan svarade samtliga för fina insatser på dagens träning.

Så hur gick det för provspelande isländske Josef Josefsson då? Det är naturligtvis omöjligt att bedöma en spelare efter ett enda träningspass, men det jag såg gav mersmak. Han verkar ha fin teknik, ser snabb ut och följer gärna med fram på kanten. I träningens slutskede var han inblandad i en av träningens absolut snyggaste sekvenser när han fick en suveränt slagen crossboll av Ulrich Vinzents. Josef fick till ett fint inlägg men anfallarna framför mål fick dessvärre inte till det.

Tränare Roland Nilsson kommenterar Josef Josefsson på följande sätt:
– Han är bekväm med bollen och gjorde det bra i U21-laget i matchen mot Örgryte. Han stannar här över helgen innan han åker hem och sedan får vi utvärdera.

Efter en och en halvtimmes träning tar John Philips hand om nedjogging och stretching. 

/Helen Johansson