Träningsrapport: Intensivt smålagsspel

Publicerad 02 april 2010

Trots att det är kyligt i luften har betydligt fler påsklediga besökare än vanligt tagit sig ner till Stadionområdet för att följa dagens träningspass.

Klockan har precis passerat tio på förmiddagen när fystränare John Phillips som förste man äntrar gräsplan 5 och börjar placera ut konor. Efter detta samlar han de spelare som kommit ut i en ring kring sig. Två av dem får ta plats i mitten och jaga, medan de andra passar runt bollen mellan sig. Efterhand som resten av spelarna anländer så ansluter de till övningen och får då börja i mitten. När alla är på plats är det dags att jogga runt planen som ser ut ungefär som gräsmattorna på många allsvenska arenor gör för tillfället.

Sist kommer Rolle, ”Pep” och Leif. De går in på planen men vänder direkt om och lämnar denna igen. Istället börjar de gå i riktning mot Kombihallen. Efter en stund kommer de ut därifrån knuffandes på två mål som de rullar in på planen och placerar i straffområdet närmast Stadiongatan.

I det andra straffområdet har målvakterna tagit plats. Under Jonnie Fedels ledning kör de som vanligt egen uppvärmning. De joggar, rör sig i sidled mellan konor, och turas om att värma upp varandra i målvaktsövningar. De ställer sedan ena målet på kortlinjen, det andra några meter utanför straffområdeslinjen. Dejan och Dahlin ställer sig i ena målet och Dusan och Jonnie i andra. I en tävling turas de nu om att skjuta på varandra. Jonnie som förmodligen är den största tävlingsmänniskan av dem hörs mest. Han prickar stolpen ett par gånger och flera gånger skjuter både han och Dusan högt över mål. Att döma av Rolles kommentar när han samlar utespelarna i mitten av planen så verkar han inte alltför imponerad av deras skjutande.

– Jonnie, vi vill inte ha några bollar på oss, säger han.
– Det är lugnt, vi håller dem lågt… Hoppas vi…, blir svaret.

Målvaktsmatchen slutar så småningom 2-2. Under tiden denna pågått har utespelarna fortsatt sina övningar med Phillips. Det har varit löpningar fram- och baklänges, i sidled och med höga knän. Man har tävlat och hoppat upp på varandras ryggar på kommandon och en del andra varianter. Inte oväntat ligger Daniel Larsson i täten när det tävlas i snabbhet. Man har också kört en passningsövning fem mot fem där man skulle hålla bollen inom laget på en rätt stor kvadratformad yta. Kan inte låta bli att imponeras över hur John med variation och tävlingsmoment gör fysträningen till ett glädjefyllt inslag i träningen.

Himlen är grå och det är rätt kyligt i luften. Det 30-talet åskådare som står kring staketet får se tidigare skadade spelare som Jeffrey Aubynn och Ricardinho köra för fullt. De som saknas idag är Rick Kruys, Miljan Mutavdzic samt Ulrich Vincentz. De två förstnämnda har besvär med sina lår medan Ulrich har ont i en tå och svårt att få på sig fotbollsskor.

Efter dryckespaus delas spelarna in i olika lag för spel 3 mot 3 med målvakter. Man kör på två olika planer i varsin ände av planen. Målen placeras som de gjorts under målvaktsövningen, det vill säga ena målet på kortlinjen, det andra strax utanför straffområdeslinjen. Man begränsar även planens bredd med konor. Som träningsrapportör är det en väldigt otacksam övning. Det är ju stört omöjligt att hålla koll på båda planerna samtidigt och jag får helt enkelt ägna mig en stund åt varje grupp. Jag börjar med att studera gruppen som håller till närmast Stadiongatan. Här är spelarna indelade enligt följande;

Orangea: Larsson, Danne, Ivo, Halsti
Gröna: Jille, Eddie, Pontus
Blåa: Jasko, Alex, Jimmy
I mål: Dusan och Jonnie.

Lagen turas om att spela och man kör i intervall och pausar med jämna mellanrum. Rolle som är ansvarig för denna grupp har koll på både klockan och målen. Det är en mycket intensiv övning där man spelar man mot man. I försvarsspelet gäller det att hela tiden ha varsin gubbe man markerar. I anfallsspelet gäller det att vara rörlig och kunna ta sig förbi sin motståndare. Daniel Andersson inleder bra och visar att målet mot Gefle inte var någon engångsföreteelse. På bara en kort stund smäller han in två mål för sitt lag. Den spelare som gör mest intryck på mig i denna grupp är annars Pontus Jansson. Framförallt är det försvarsarbetet som imponerar. Han är stark, följsam och brytsäker.

Efter en stund går jag över till andra kortsidan för att titta på den andra gruppen där Pep är den som är ansvarig. Spelarna är indelade i följande lag;

Orangea: Jeff, Elanga, Agon
Blåa: RÅP, Ricardinho, Mudi
Gröna: Guille, Wilton, Filip
Målvakter: Dahlin, Dejan

Det gröna laget imponerar stort och jag bara njuter av att se på när Guille, Wilton och Filip samarbetar. Guille är smått fantastisk emellanåt och väldigt stark i en mot- en-situationer. Wilton är skicklig på att hålla i bollen och vända bort sina motståndare medan Filip genom sina smarta löpningar ständigt är spelbar. Agon, Jeff och Elanga får också till en del fina kombinationer. Mudi kämpar hårt och får mycket beröm av sina lagkamrater när han snor åt sig bollen från Guille och gör mål. Efter färdigspelade matcher samlas alla spelarna kring Pep som förkunnar resultatet. Vem som vinner uppfattar jag dock inte och eftersom ingen av spelarna jublar kan jag inte dra några slutsatser på så sätt heller.

Man avslutar sedan träningen genom att köra övningen som man tränat på en hel del på sistone. På ungefär en halv planhalva kör man 11 mot 11 med målvakter att passa tillbaka till, men utan att göra mål. Det gäller för spelarna att hålla bollen inom laget. Det snackas mycket under övningens gång, både mellan spelarna sinsemellan och från ledarhåll. Det pratas i termer som att vända spelet, möta bollen, hitta ytor och hålla sina positioner. Guille och Wilton ser fortsatt pigga ut och sticker ut lite extra även under denna övning. Annars börjar det överlag märkas att spelarna börjar bli trötta och misstagen och felbesluten blir alltfler ju längre träningen varar. Efter en och en halvtimmes träning är det över för denna gång och Phillips tar hand om nedjogging och stretching. Några av spelarna dröjer sig sedan kvar för att träna extra.

*****

Imorgon är spelarna lediga, på söndag är det stängd träning. På annandag påsk har du som vill möjlighet att se laget träna ett sista pass inför tisdagens hemmamatch mot Halmstads BK. Måndagens träning börjar klockan 10.00 och sker inne på Malmö Stadion.

*****

Foto: Alexandra Flodin

/Helen Johansson