Träningsrapport: Intensivt pass med fokus på spelomställningar

Publicerad 19 september 2009

Det är en fantastisk höstdag. Solen skiner från en klarblå himmel och termometern visar på 17 graders värme. Med andra ord en lördagsförmiddag som gjord för att följa Malmö FF:s träning.

När jag anländer till Stadion har spelarna precis börjat värma upp under John Philips ledning. Man håller till i mittcirkeln där man joggar, gör indianhopp och hoppar upp på varandras ryggar. Man fortsätter sedan med en kvadratliknande övning. Spelarna passar bollen mellan varandra och följer efter i bollens riktning. John tar tiden och med jämna mellanrum bryts övningen och spelarna får göra armhävningar. Han har verkligen en fantastisk förmåga att göra den tråkiga fysträningen till ett roligt moment i träningen. Det märks att spelarna uppskattar honom mycket!

Målvakterna som har dragit igång tidigare tränar på att plocka ner inlägg. Målvaktstränare Jonnie Fedel är på plats och instruerar dem. Alla fyra målvakterna deltager och man turas om att slå inlägg och att stå i mål.

Leif Engqvist håller i nästa övning för utespelarna. De får nu ställa sig på två led mittemot varandra. De ska röra sig mot varandra och när de möts på mitten ska de göra en fint. Det bjuds på överstegsfinter, tvåstegsfinter och sulfinter. Det är omöjligt att inte låta sig imponeras av Jimmy Durmaz som har bollen som klistrad intill fötterna när han kör övningen. Andra spelare som utmärker sig med fin teknik är Jiloan Hamad och Ivo Pekalski.

30-talet åskådare finns på plats för att följa dagens träningspass. En del av de trogna staketrävarna har lämnat sina platser i skuggan på pressläktaren för soligare platser på bänkarna på löparbanorna.

Efter dryckespaus har det blivit dags för en spelövning som syftar till att träna på omställningsspel. Man anfaller över hela planen och gör det med fem offensiva mot två defensiva plus målvakt. Spelarna är indelade i två lag och anfaller växelvis, det gäller verkligen att vara vaken under den här övningen för det går undan vill jag lova. Det är riktigt högt tempo! Det blir en del mål signerade bland annat av Jimmy Durmaz, Edward Ofere och Jiloan Hamad. Däremellan svarar målvakterna, som turas om i mål, för en del svettiga räddningar.

När det är dags för spel ställer man upp i två lag som gör det svårt att lista ut hur tränarna tänker formera laget mot Elfsborg på måndag. Störst frågetecken finns det på mittfältet där man dras med avstängningar och har flera spelare som precis kommit tillbaka från skador. Både Daniel Andersson och Ivo Pekalski kör för fullt på dagen pass. Danne spelar i ena laget innermittfältare tillsammans med från Ängelholm hemhämtade Robin “Tomelilla” Nilsson. I andra laget spelar Ivo tillsammans med Robert Åhman-Persson. Alla fyra gör det bra. Danne gör sin vana trogen aldrig en dålig träning. Hans inställning är beundransvärd och han ger alltid 100% oavsett om det är träning eller match. “Tomelilla” ser väldigt taggad ut och imponerar främst genom sin kämpaglöd och aggressivitet. Ivo visar upp en fin teknik, är lugn med bollen och slår sällan bort en passning. Robban, som är den jag tycker är bäst för dagen, rör sig över stora ytor och är ständigt spelbar.

Jeffrey Aubynn är med på de inledande övningarna på dagens träning men när det är dags för spel kör han rehabövningar med Philips. Efter träningen berättar Jeff dock att han är på bättringsväg och räknar med att kunna köra för fullt i nästa vecka. De spelare som saknas på dagens träning är Agon Mehmeti som ju är avstängd på måndag och Ulrich Vinzents som är sjuk.

På dagens träning spelar Filip Stenström på högerbacksplatsen och får förmodas vara aktuell för allsvensk debut om inte Ulrich tillfrisknat tills på måndag. Trots att han  är ung och färsk i laget tar han för sig rejält. Han är tuff, kvick och följsam.

Om det blev många mål under omställningsövningen så blir det desto färre under spelets gång. Enda målet som görs av Eddie Ofere döms bort för offside. Att det inte blir några spelmål kan till stor del tillskrivas våra duktiga försvarsspelare. Gabriel och Jasmin Sudic blir alltmer samspelta och stoppar många anfallsförsök. I det andra laget agerar otippat Rick Kruys och Pontus Jansson mittbackspar. De kämpar rejält båda två, medan Rick nickar undan bollarna så rensar Pontus dem långt upp på läktaren.

Dagens snyggaste anfall är när Eddie tar emot bollen vid mittplan och bröstar ner den till Daniel Larsson som är på språng. Larsson avancerar och drar sedan på ett skott som tar i ribban. Så ska det se ut på måndag mot Elfsborg om jag får önska, med den skillnaden att bollen ska sitta förstås.

Efter närmare två timmars intensiv träning är det över för denna gång. Lagkapten Daniel Andersson håller i nedjogging och stretching.

 

//Helen Johansson