Träningsrapport: Imponerande träning av Markus Halsti

Publicerad 12 september 2009

Zlatan och landslaget i all ära, men de kommer aldrig någonsin kunna ersätta MFF. Efter närmare två veckor utan möjlighet att se mitt lag är det med stor längtan jag sätter mig i bilen för att köra till Stadion.

Det är en dimmig morgon och Himmelrikets fotograf Peter Lind som redan är på plats när jag kommer visar mig ett häftigt, nytaget foto över ett dimhöljt Malmö Stadion. På pressläktaren har några rutinerade träningsbesökare dukat upp frukost som de tänker inta samtidigt som de följer lördagsförmiddagens träningspass. Här har även de trogna staketrävarna tagit plats.

En kvart efter utsatt träningstid, klockan 9.45, kommer spelarna gåendes i löpargången som leder in till innerplan. Efterhand som de kommer börjar de jogga tvärs över planen. Jimmy Durmaz har klippt sig, han är inte helt korthårig, men en bra bit av håret har kapats.

Efter inledande jogging samlas målvakterna i straffområdet närmast ljustavlan. Alla fyra målvakterna är med idag och Johan Dahlin, som ju haft problem med ryggen, ser ut att gå för fullt. Eftersom ingen målvaktstränare är på plats sköter de själva uppvärmningen idag.

Utespelarna tar plats på andra planhalvan. Där har tränarna med hjälp av konor satt upp en kvadrat med uppställda pinnar i mitten. Spelarna placerar sig på led vid konorna. De ska sedan driva med bollen inåt i kvadraten, runda pinnen i mitten för att passa tillbaka bollen till nästa spelare i ledet. Man varierar övningen genom att slå högre passningar, nicka och en del andra varianter. På slutet blir det stafett. Spelarna ska starta med boll från konen, runda pinnen och sedan tillbaka igen. Första laget där alla spelarna är klara vinner. Genast kan man märka hur tävlingsinstinkten vaknar till liv. Man kör tävlingen två gånger, vem som vinner är dock svårt att urskilja eftersom i stort sett alla spelare sträcker händerna i luften och jublar. Jag tror att det lag som går segrande ur striden är det bestående av Jimmy, Agon och Sudic.

Tre spelare saknas på grund av skador idag. Daniel Andersson, Jeffrey Aubynn och Ivo Pekalski. Och inte att förglömma långtidsskadade Miljan Mutavdzic förstås.

Efter dryckespaus är det dags för spel. Man ställer upp lagen i vad som ser ut att vara den tilltänkta elvan mot Djurgården på måndag mot resten. Exakt hur man formerar lagen är information som jag inte tänker bjuda motståndarna på, men ska man döma av dagens träning ser det ut att kunna bli några förändringar i laget jämfört med senaste matchen mot Helsingborg. En given sådan lär vara att Gabriel efter avstängning tar tillbaka sin plats i mittförsvaret. Gabriel som sin vana trogen gör en bra träning. Han agerar med ett sådant lugn och en sådan pondus så det smittar av sig på medspelarna i försvaret. En annan förändring kan bli att Johan Dahlin tar över målvaktspositionen från Dusan. På lördagens pass står han dock i B-laget medan Dusan återfinns i A-laget.

Ett annat lite mer överraskande drag vore att toppa laget med assisterande tränaren Leif Engqvist. När han på dagens träning förstäker ena laget genom att spela anfallare kan man se hur han tillför både tyngd och rutin. När han senare under passet istället får ta plats i försvarslinjen avslöjas dock hans brister. Han har svårt att hänga med i tempot.

Hans och Rolle bryter ofta spelet för att ge instruktioner. Det handlar om små detaljer om allt från hur spelarna ska arbeta tillsammans i defensiven till hur de ska löpa i offensiven. När Gren instruerar på svenska hör man hur Wilton översätter för att försäkra sig om att hans landsman Ricardinho förstått vad han ska göra. Richardinho gör tummen upp mot Wilton som ett tecken på att han förstått.

Spelet tycker jag ser riktigt bra ut idag. Det är högt tempo och en hel del fina kombinationer. Efter träningen förklarar även Hans Gren sig vara nöjd! Det är stora ord med tanke på att han är väldigt svårflörtad och i stort sett aldrig är nöjd. Dagens snyggaste anfall är förmodligen när Molins får tag i bollen ute på sin kant, han bryter inåt i banan innan han lägger ut den till Ricardinho som kommer löpandes på vänsterkanten. Denne får till ett perfekt inlägg som når en framstormande Ofere på bortre stolpen. På något märkligt vis lyckas dock Ofere med konststycket att få bollen över målet. Annars kan man knappast klaga på målproduktionen idag. Vi får glädjande nog se en hel del mål signerade av bland annat Wilton Figueiredo, Agon Mehmeti och Jimmy Durmaz.

Flera är de spelare som gör bra ifrån sig på dagens träning. Jiloan Hamad ser pigg ut och tar sig ofta fram på sin kant varifrån han serverar flera fina inlägg. Detsamma gäller Guillermo Molins som ser ut att vara på gång rejält. Av de lite mer anonyma spelarna gör unge högerbacken Filip Stenström intryck på mig. Det känns som att han blir bättre för varje gång jag ser honom. Han har fin teknik, är tuff i närkampsspelet och följer ofta med framåt i anfallen. Dagens absolut mest lysande stjärna tycker jag är Markus Halsti. Han gör en rättigenom klockren träning och spelar just nu med ett härligt självförtroende.

Den dimma som låg över Stadion för en och en halv timme sedan har nu försvunnit helt. Solen kikar fram och det är riktigt behagligt där jag sitter på avbytarbänken. Träningen är till ända för den här gången och fystränare John Philips tar hand om nedjogging och stretching.

Efter avslutat pass dröjer sig Jimmy Durmaz kvar en stund och ses leka med bollen. Han har en underbar teknik och det är en fröjd för ögat att se. När han briljerar med bollen på huvudet låter fotograferna bredvid mig sina kameror gå på högvarv. Detta är också den bild som finns på min näthinna när jag lämnar Stadion för denna gång.

 

//Helen Johansson