Träningsrapport: Gästande spanjorer i fokus

Publicerad 21 maj 2010

Det regnar på Malmö Stadion. På löparbanorna intill gräsplanen står en fem-sex fotografer med enorma objektiv. Journalisterna har tagit plats på bänkarna i avbytarbåset för att inte bli blöta och i domarbåset sitter Nils Byrfors med sin filmkamera.

I fokus för uppmärksamheten står två provspelande spanjorer i form av 22-årige anfallaren José Luis Reyes samt 31-årige mittfältaren Iván Diaz. De båda joggar bredvid varandra under uppvärmningen. I par strax bakom dem syns två av föreningens många talangfulla ungdomar, Filip Helander och Kristoffer Jeppsson, som idag lyfts upp att vara med och träna med A-laget.

Det är John Phillips som håller i den inledande delen av träningen. Man varvar bollövningar med stretching och jogging. Bland annat kör man den välkända övningen där hälften av spelarna tar varsin boll och bildar en stor ring. Resten av spelarna tar plats i mitten, ska sedan röra sig runt till spelarna med boll, få passningar från dem som de ska slå tillbaka. I mitten av ringen har man även placerat ut ett gäng pinnar som spelarna ska emellan innan de får söka ny passning. Man kör en rad olika varianter, alltifrån passningar på marken och volley till att spelarna med boll ska jonglera denna tills någon vill ha en passning. Första intrycket av José och Iván är att de har fin teknik och är bekväma med bollen.

Målvakterna kör för sig själva i straffområdet närmast ljustavlan. Målvaktstränare Jonnie Fedel är inte på plats, så de sköter övningarna på egen hand. De syns bland annat slå inlägg till varandra. En bit in på planen står Rolle och Pep och diskuterar som de så ofta gör under den här delen av träningen. Även lagledare Leif Engqvist är med och assisterar.

Efter inledande uppvärmning drar Rolle upp en lapp ur sin ficka där han skrivit upp lagindelningen till kommande övning. Spelarna delas in enligt följande:

Orangea västar:
Filip S, Miljan, Filip H, Ricardinho
Jiloan, Ivo, Iván, Jimmy
José, Daniel L

Svarta:
Ulrich, Pontus, Daniel A, Elanga
Kristoffer, Wilton, Åhman-Persson, Rick
Dardan, Alex

Övningen som nu följer syftar till att träna posssessionspel. Man ställer upp sig på en halv planhalva utan målvakter och spelarnas uppgift är helt enkelt att hålla bollen inom laget. Det gäller att ha god rörlighet, använda sig av få tillslag och hitta de tomma ytorna. På mitten visar Iván att han är en duktig passningsspelare. José är inte lika delaktig i spelet, men vid de bollkontakter han har gör han det bra.

Bredvid  planen joggar ett rehab-gäng bestående av Muamet ”Mudi” Asanovski, Jeffrey Aubynn och Markus Halsti. Guillermo Molins som står bredvid berättar att han har problem med sin ljumske och visar mig sitt svullna ben. Agon Mehmeti har känning i ett lår och sedan tidigare är Edward Ofere och Jasmin Sudic knäskadade.

Efter dryckespaus är det dags för spel över hela planen. Man fortsätter i samma lag som man spelat i tidigare men nu tar även målvakterna plats mellan stolparna. Det dröjer inte så lång stund innan Jimmy Durmaz gör dagens första mål efter ett inspel från högerkanten. Detta ska också visa sig bli dagens enda mål under en rätt målchansfattig träning. Det är mycket spel på mittplan och spelet flyter inte så som det gjort tidigare. Som Rolle uttrycker det under ett spelavbrott: – ”Nu ger vi bollen till dem andra hela tiden”.  Det blir lite bättre mot slutet när framförallt Robert Åhman-Perssons djupledslöpningar sätter fart på spelet. De båda spanska spelarna har svårt att komma med i spelet. När José försöker sig på genombrott stoppas han effektivt upp av Daniel Andersson och Pontus Jansson.

Matchhjälten från tisdagens cupmatch mot Syrianska, Dardan Rexhepi, svarar för vad som kunde blivit dagens bästa prestation. Han tar emot bollen vid mittplan, vänder upp och forcerar snabbt fram till straffområdet. Men istället för att slå en avgörande passning fortsätter han rätt in i motståndarna där det tar stopp. Dagens bästa spelare tycker jag annars Daniel Larsson är. Han gör förvisso inga mål, men är enormt rörlig och slår inte bort en enda passning.

Klockan har blivit halv tolv när Rolle förklarar att det är färdigspelat för idag. Man samlas för snack i mittcirkeln innan John tar hand om den obligatoriska stretchingen.

Regnet har upphört. José och Iván har precis avslutat sitt första träningspass med Malmö FF och försvinner iväg genom löpargången. På löparbanan trängs journalister kring MFF:s spanske andretränare Josep som får svara på frågor om de båda spelarna.

Imorgon är det stängd träning. För den som vill se Malmö FF träna innan måndagens match mot Brommapojkarna finns chansen på söndag när laget tränar klockan 10.00 inne på Malmö Stadion.

*****

Foto: Alexandra Flodin

/Helen Johansson