Träningsrapport fredag

Publicerad 29 januari 2010

Konstgräsplan 9 ser förvånansvärt bra ut med tanke på det väder som varit i veckan. Vaktmästarna har onekligen gjort ett bra jobb och resultatet av detta kan man se i form av de stora högar av snö som nu ligger runt planen.

Klockan har precis passerat tio på fredagsförmiddagen när MFF kör igång dagens träningspass. Uppvärmningen leds i sedvanlig ordning av John Phillips. Efter några fysövningar kör han stafettlekar med grabbarna. De ska bland annat hoppa med bollen mellan knäna vilket inte är det lättaste för alla. Edward Ofere är den som ser ut att ha det tuffast och tappar bollen ideligen. En annan stafett är den där de ställer sig med breda ben på ett led, första man i ledet rullar bollen bakåt mellan allas ben. Sista man tar emot bollen,springer och ställer sig först och rullar i sin tur genom alla ben, sen kör man till alla är klara. Vem som vinner är svårt att avgöra då i princip alla sträcker händerna i luften och jublar. Att det är ett uppskattat inslag i träningen märks verkligen.

Målvakterna kör som vanligt för sig själva. Idag är det bara Johan Dahlin och Tobias Uddenäs på plats. Dusan har problem med ett knä och Dejan har fått ledigt. Under Jonnie Fedels ledning ser jag dem bland annat träna på att plocka ner inlägg.

Övriga spelare som saknas idag är Rick Kruys (tar det lugnt för att inte dra på sig nya skador), Miljan (kör med U-laget för att kunna gå in rejält i tacklingar), Robin Nilsson (baksida lår) och Pontus Jansson (knä).

Färre åskådare än vanligt följer dagens pass. Bara dryga tiotalet har valt att trotsa kylan. Dessa får efter sedvanlig uppvärmning se laget fortsätta med en passningsövning. Denna hålls på ett område som är en fjärdedels plan lång och nästan hela planen bred. Spelarna är indelade i två lag enligt följande:

Rött
Dahlin, Ulrich, Danne, Elanga, Guille, Muamet ”Mudi” Asanovski, Åhman-Persson, Jeff, Larsson, Wilton

Svart
Uddenäs, Filip, Sudic, Halsti, Jille, Ivo, Alex, Jimmy, Agon, Eddie

Spelarna ställer upp i olika lagdelar och det som gäller för dem är helt enkelt att hålla bollen inom laget. Max två tillslag får användas. Rolle berättar efter träningen att mycket just nu handlar om att få spelarna att hitta rätt på de lite större ytorna som är utomhus jämfört med inne i Kombihallen. Det är fin rörelse och snackas mycket bland spelarna under övningen. Många är duktiga, men de två som kanske sticker ut mest i mina ögon är Robert Åhman-Persson rör sig över stora ytor och ständigt är spelbar samt Jasmin Sudic som flera gånger rör sig framåt i djupled för att bli fri från sin bevakning.

Efter dryckespaus delas spelarna in i tre olika lag för spel på en ungefär lika stor plan som man kört föregående övning på. Dahlin och Uddenäs tar plats i varsitt mål. Resten av spelarna delas in följande tre lag:

Röd: Filip, Danne, Wilton, Jille, Larsson, Mudi

Orange: Halsti, Ulrich, RÅP, Guille, Agon, Jimmy

Svarta: Sudic, Elanga, Eddie, Ivo, Alex, Jeff

Den första matchen mellan det röda och det orange laget hinner knappt dra igång innan Mudi gör dagens första spelmål på en volleykanon. Riktigt snyggt och utan tvekan dagens absolut snyggaste mål. Det orange laget vill dock inte vara sämre och replikerar snabbt genom Agon Mehmeti som sätter kvitteringsmålet intill Dahlins stolprot. Strax därefter gör även ser även Markus Halsti till att hamna i målprotokollet. Spelarna verkar vara på riktigt målhumör och min intenstion att skriva upp resultat och målskyttar i matcherna läggs snabbt på is.

Överlag tycker jag det ser helt okej ut. Det syns klart att man ligger längre fram i träningen än man gjorde vid samma tidpunkt förra året. För att vara slutet av januari är jag imponerad över det tempo och det spel man visar upp. När det gäller individuella prestationer skulle jag kunna rabbla upp i stort sett hela laget, för de flesta tycker jag gör bra ifrån sig. För at nämna några så ser Daniel Andersson ut att trivas bra i sin nya roll som försvarare. Han styr sina medspelare och läser spelet på ett fantastiskt sätt. Åhman-Persson är kanske inte den spelare som gör de mest spektakulära sakerna på fotbollsplanen, men han gör ett stort jobb i det tysta vilket förtjänar att uppmärksammas. Agon Mehmeti ser riktigt pigg ut och gör flera mål under träningens gång. Likaså kan sägas om Mudi Asanovski.

Efter en och en halv timmes träning är det över för denna gång och spelarna försvinner snabbt inomhus för att värma sina frusna tår.

/Helen Johansson