Träningsrapport: Försvarsträning inför derbyt

Publicerad 17 april 2010

Det är lördag förmiddag och tre dagar kvar till det stekheta Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborg. Kring staketet på träningsplan 6 har ett hundratal supportrar samlats för att stötta sitt lag.

Som vanligt är det lagets fystränare John Phillips som håller i de inledande övningarna för utespelarna. Efter jogging samlas man i mitten av planen där man kör den välbekanta övningen där spelarna placerar ut sig i en cirkel och passar runt bollen mellan varandra, medan två av dem springer i mitten och försöker sno åt sig densamma. Det är en härlig stämning och mycket glada skratt under övningen.

Precis som vanligt är det också målvaktstränare Jonnie Fedel som håller i uppvärmningen för målvakterna. De samlas i straffområdet närmast Swedbank Stadion. Man inleder med en övning där två av målvakterna har boll, den tredje placerar sig mittemellan dessa. Spelaren utan boll får sedan omväxlande ta emot passningar från de två med boll. Man stegrar övningen genom att de ska fånga bollen i luften och senare kasta sig på marken. Efter en stund skiftar man spelare i mitten.

Man är nästan fullt manskap idag. Endast en spelare saknas i form av skadade Markus Halsti. Mittfältsspelarna Rick Kruys och Miljan Mutavdzic kör båda för fullt igen efter sina skador. Inte heller lagets assisterande tränare Josep Clotét Ruiz syns till idag. Vid Roland Nilssons sida finns istället lagledare Leif Engqvist.

Utespelarna fortsätter med mer jogging och lägger in olika former av rörelser. Det är höga knän, indianhopp och upp och nicka-hopp. Man springer över häckar, mellan konor och en rad andra varianter. Efter stretching överlämnas de nu varma spelarna till Rolle. Denne delar ut västar till försvarsspelarna samt ett par av innermittfältarna för träning av försvarsspel inför derbyt. Det anfallande lagets spelare har fått direktiv om att spela och löpa på samma vis som Helsingborg brukar anfalla. Några detaljer kan jag naturligtvis inte avslöja, men jag konstaterar att försvarsspelet fungerar väl och att det inte är många gånger som det anfallande laget tar sig igenom trots att de spelar i numerärt överläge 6 mot 5+målvakt.

Himlen är grå och trist. Temperaturen i bilen visar på 8 plusgrader, men det känns dock betydligt kallare än så. Efterhand som kylan gör sig gällande drar sig många av åskådarna kring staketet hemåt. Vi som står kvar fryser rejält och undrar vart våren tog vägen.

Efter dryckespaus är det dags för trelagsturnering. Spelarna delas in i tre olika lag enligt följande;

Blåa
Dahlin, Elanga, Stenström, Danne A, RÅP, Jeff, Eddie, Miljan

Orangea
Dusan, Ricardhinho, Jansson, Mudi, Rick, Jille, Agon, Alex

Svarta
Dejan, Sudic, Ulrich, Ivo, Wilton, Guille, Daniel L, Jimmy

Man spelar på en halv planhalva och har även begränsat planens bredd med hjälp av konor. Alla lag möter varandra två gånger i matcher om fem minuter. Inledningsvis försöker jag hänga med och notera resultat och målskyttar, men ger ganska snart upp. För statistiknördar hänvisas till Leif Engqvist som flitigt noterar all fakta i sitt block.

Spelmässigt ser det riktigt bra ut. Det är bra tempo, fina kombinationer och det bjuds dessutom på en hel del mål. Ett av de snyggaste står Joseph Elanga för när han får tag på bollen på mittplan. Skottet är inte speciellt hårt, men väldigt väl placerat i Dusans högra kryss. Värt att omnämnas är även Daniel Larssons stenhårda distansskott som Johan Dahlin är tämligen chanslös på.

Det orangea laget är det klart bästa för dagen och vinner rättvist den prestigefyllda kampen. Rick Kruys som är tillbaka igen efter sin skada är rejält spelsugen ut och kämpar på ordentligt. Han saknar såklart matchtempo, men gör trots detta en fullt godkänd träning där han svarar för både ett mål och en assist. Pontus Jansson fortsätter övertyga i defensiven och Ricardinho är som alltid väldigt duktig. Agon, Alex och Mudi svarar alla för pigga insatser, men de får finna sig i att stå i skuggan av Jiloan Hamad som är dagens absolut hetaste spelare. Han varvar hårt, aggressivt försvarsarbete med assists till sina lagkamrater och egna avslut.

Mot slutet av träningen inträffar en trist incident när Jasmin Sudic efter en kollision med Jiloan Hamad blir liggande i gräset vridandes i smärtor. Han får knäet lindat och lämnar därefter träningen stöttad av Rickard Dahan och John Phillips. Hur illa det är vet man inte i skrivande stund. Först efter magnetröntgen på måndag vet man närmare besked låter lagets läkare Pär Herbertsson meddela efter undersökning. 

Imorgon är det stängd träning. Sista chansen att se laget träna före derbyt är på måndag klockan 10.00 då man tränar inne på Malmö Stadion.

*****

Foto: Alexandra Flodin

/Helen Johansson