Träningsrapport: Fokus på inlägg och avslut

Publicerad 27 juni 2009

Klockan har precis passerat halv tio på lördagsförmiddagen när spelarna börjar jogga över planen för att bli varma i kroppen.

Dusan är inte med idag efter skadan han ådrog sig i B-lagsmatchen. Babis är sjuk. Saknas gör även Dejan, Alex och Pontus som ska spela match med IFK Malmö idag och naturligtvis hjältarna från U21-landslaget Labinot Harbuzi och Guillermo Molins. Medverkar från juniorlaget gör “Muddy” Asanovski och Patrik Karlsson.

Med nummer 15 på ryggen tar jag plats bredvid de andra åskådarna som finns på plats för att följa dagens träningspass. Tröjan som jag har på mig är helt ny och ingår i den unika kollektion på 20 stycken tröjor som tryckts upp till staketrävarna som ingår i Kommando Kellerman. På framsidan finns en räv sittandes på en bänk och på baksidan siffror mellan 1 och 20.

Uppvärmningen fortsätter i form av olika övningar med John Philips. Ordet fystränare låter enormt tråkigt, men Philips är verkligen mästare på att knåpa ihop lekfulla och tävlingsinriktade övningar. Vi får bland annat se stafetter och handbollsövningar. Spelarna verkar ha hur kul som helst.

Sankan kör egen uppvärmning tillsammans med Jonnie Fedel. Gabriel deltager inte i den ordinarie träningen utan kör rehab vid sidan av. På en direkt fråga hur det är med honom svarar han att det är bättre och gör tummen upp. Rick Kruys och Jeffrey Aubynn som tidigare dragits med efterhängsna skador ser glädjande nog ut att köra för fullt.

Det har varit blåsigt de senaste dagarna vilket fått till följd att det ligger en del nedfallna grenar på träningsplanen. När assisterande tränare Hans Gren samlar ihop dessa frågar en åskådare honom om han arbetar som trädgårdsmästare.
 – Nej, men det räcker väl med en gren på planen, skämtar han.

Uppskattningsvis finns runt 30 personer på plats för att följa laget. Det är blåsigt idag också, termometern visar på 20 grader, men det känns betydligt kyligare i vinden.

En kvadratliknande passningsövning följs av en inläggs – och avslutsövning. Jag ser långtifrån varenda träning men det känns som att tränarna är både konsekventa och målmedvetna när de lägger upp sina träningsupplägg. Varje träning jag ser innehåller olika former av avslutsövningar och man jobbar oerhört mycket med att bli effektivare framför mål.

En förenklad beskrivning av dagens övning är att bollen passas ut på kanten där det finns flera spelare som turas om att slå inlägg. Som motståndare på ena kanten finns en gul orörlig försvarsspelare. På andra kanten en något mer rörlig Leif Engqvist. I straffområdet verkar Sudic och Dixon för att förhindra att de framstormande anfallarna ska göra mål på inläggen.

Spelarna verkar skärpta och vi får se många inlägg av hög kvalitet. Ricardinho är kanske den som imponerar mest. Han har en fantastisk känsla i sin vänsterfot och svarar för flera målgivande inlägg. Jeffrey Aubynn och Jimmy Durmaz samarbetar fint. Flera gånger om når Jeffs inlägg fram till Jimmy som kommer löpande på bortre stolpen och retfullt enkelt överlistar Fedel i målet. Övningens snyggaste är förmodligen när David Durmaz serverar Jiloan Hamad ett inlägg som den senare trycker in på volley otagbart för Sankan.

Efter dryckespaus är det dags för spel. Detta ska komma att ske på en halv plan och i följande lag:

Utan västar
Jonnie
Ulrich – Dixon – Ricardinho
Larsson – Danne – RÅP – Jille
Wilton – Agon

Västar
Sankan
Halsti – Sudic – David
Jimmy – Patrik – Muddy – Rick – Jeff
Eddie

När spelet drar igång är Jonnie Fedel den som hörs mest. Han pratar, eller snarare skriker, direktiv till sina medspelare både när hans lag har bollen och när de försvarar sig. På den fronten har samtliga våra målvakter mycket att lära av Jonnie.

Spelet ser helt okej ut även om jag tycker tempot känns lite lågt emellanåt. En förklaring kan vara att det är match imorgon. En annan att det på kort plan med många spelare gärna blir lite grötigt i mitten. Det gäller att förlägga mycket av spelet ute på kanterna och försöka komma till inlägg. Daniel Andersson är utmärkt som spelfördelare när han slår flera fina crossbollar till Hamad och Larsson. Laget med västar försvarar sig dock väl och rensar undan det mesta som kommer i närheten av deras mål.

En stor del i detta har träningens gigant Jasmin Sudic. En annan spelare som fortsätter visa framfötterna är Muamet “Muddy” Asanovski. Han läser spelet bra, är duktig i passningsspelet och ständigt spelbar. En klok spelare! Till skillnad från det västlösa laget tar det reservbetonade vara på sina chanser. Segersiffrorna har jag ingen hundraprocentig koll på men har antecknat både Eddie och Rick i målprotokollet.

Dagens pass varar i drygt en timme och femton minuter innan det är dags för Philips att leda den avslutande stretchingen.

Helen Johansson