Träningsrapport: Fin skärpa när MFF tränade inlägg och avslut

Publicerad 14 maj 2010

Med det täta matchprogram som varit på sistone har chanserna att se Malmö FF träna varit starkt begränsade. Frustrerande för oss supportrar som planerar våra liv efter MFF:s träningar och älskar att hänga vid staketet.

Matcher i all ära, men det är ändå något alldeles speciellt att följa lagets träningar. Man kommer spelarna nära, man kan bilda sig en uppfattning om vem som är i form och man kan se om det man tränar på senare lyckas i match.

Två och en halv vecka har gått sedan jag senast hade möjlighet att se en träning. Det känns som en hel evighet och det är därför inte några större problem att komma ur sängen när väckarklockan ringer. Himlen är grå och termometern i bilen visar på nio grader. Wilton Figueiredo har vantar på sig, han klagar över kylan och minns hur varmt och skönt det var vid samma tidpunkt förra året när han precis anlänt till Malmö. Lagets andra brasilianske spelare, Ricardinho, har dragit på sig mössa.

Klockan har precis passerat tio på fredagsförmiddagen när man drar igång. Det är fystränare John Phillips som håller i den inledande uppvärmningen. Efter att man joggat runt planen väntar den numera obligatoriska övningen där spelarna bildar en rätt så liten ring och passar runt bollen mellan varandra. I mitten finns två jagande spelare placerade. Som vanligt är det under lekfulla former och skratt och applåder hörs från norra sidan av planen där de håller till.

Lagets målvaktstränare Jonnie Fedel tar med sig Dahlin, Dusan och Dejan till straffområdet närmast ljustavlan. I en triangel inleder de tre med att skjuta lösa skott på varandra, kasta höga bollar som ska plockas ned och några andra varianter. Efter detta tar en av dem plats i målet medan de två andra matar inlägg från kanterna. Man skiftar sedan uppgifter så de alla får stå i mål. Dusan som varit fotskadad kör nu för fullt igen.

Fem spelare saknas idag på grund av skador. Det är Jeffrey Aubynn (lår), Muamet Asanovski (ljumskproblem), Markus Halsti (vad), Edward Ofere (knä) och Jasmin Sudic (knä). Dessutom saknas Filip Stenström som spelar match med juniorlaget. På läktarna är det ovanligt glest och endast ett 15-tal åskådare finns på plats idag. Majoriteten av dessa har tagit plats under tak på pressläktaren.

Utespelarna gör nu cirkeln större. Hälften placerar sig i mitten och hälften runtom med bollar. Spelarna i mitten ska sedan röra sig runt i cirkeln, få en passning från spelare med boll och sedan passa tillbaka denna. Man varierar övningen genom att slå passningar på marken, på volley, med vristen och genom att använda båda fötterna. John Phillips är också med och visar upp en överraskande fin teknik. Man fortsätter med stretching och går sedan ihop två och två och slår lite längre passningar. Man står inte på led när man kör de längre passningarna utan kors och tvärs över hela planen. Det gäller således för spelarna att ha koll på varandra innan de slår sina passningar. Mitt i allt detta flyttar dessutom lagledare Leif Engqvist ett mål från ena kortsidan till mitten av planen.

En halvtimme och en dryckespaus senare lämnas de uppvärmda spelarna över till Rolle och hans assisterande tränare Josep. Man ska nu köra en välbekant inläggsövning och Rolle behöver inte säga många ord innan spelarna vet precis vad som gäller. Det är en rätt simpel övning där bollen spelas ut på kanten varifrån det ska komma inlägg till två framstormande spelare i mitten. Man kör utan försvarare och har bara målvakterna som motståndare. Det handlar om att få kvalitet i inläggen och att tajma sina löpningar.

Man börjar med inlägg från höger. Dessa slås av Jiloan Hamad, Guillermo Molins, Ulrich Vinzents och Rick Kruys. De gör det bra alla fyra, men “Guille” sticker onekligen ut lite extra. Han kallar på bollen precis som i riktiga matcher och slår många fina inlägg. Det är också han som ligger bakom inlägget till Miljan som svarar för dagens första mål. En annan sak som är härligt med Guille är att han hela tiden berömmer och peppar på sina lagkamrater.

Efter en stund går man över till att slå inlägg från vänster. Det är Jimmy Durmaz, Joseph Elanga, Ricardinho och Rick Kruys som slår dessa. Ricardinho imponerar med riktiga klassinlägg. Han tittar upp innan han slår till bollen och sätter den sedan perfekt på sina medspelare. Som när han prickar Miljans panna så denne enkelt kan nicka in sitt tredje mål för dagen. Jimmy och Elanga slår också många fina inlägg, medan Rick har det svårare med vänstern.

Framför mål visar spelarna upp ordentlig skärpa idag och vi får se massor av mål. Utöver redan nämnda Miljan visar även Agon Mehmeti och Pontus Jansson framfötterna. Även lagets nykomling Dardan Rexhepi förtjänar att omnämnas.

Dagens prestation svarar en målvakt för. På vad som ser ut att vara otagbar nick från Agon Mehemti får Dusan på något märkligt vis upp ena handen och lyckas styra den över ribban. I momentet efter briljerar Dejan när han svarar för en fin dubbelräddning. Något spel får vi inte se idag, istället avslutas det drygt timmeslånga passet med straffläggning.

I träningens slutskede blir Daniel Andersson liggande kvar i gräset. Han lämnar Stadion med lindat knä och man hinner tänka: “Nej, inte nu igen!”. Men direkt efter träningen lämnar Rolle lugnande besked och säger att det inte är någon fara för spel imorgon.

*****

Foto: Alexandra Flodin

/Helen Johansson