Träningsrapport: Elanga imponerar!

Publicerad 21 januari 2010

Termometern i bilen visar på två minusgrader och jag har byltat på mig massor av kläder för att inte frysa när jag ska följa dagens träningspass. När jag anländer till Stadionområdet klockan 10.00 är en del av spelarna redan igång och tränar. Det är en grupp bestående av anfallare och innermittfältare som under Jonnie Fedels ledning har skotträning. I målet turas Dusan, Dejan och Tobias Uddenäs om.

Efter träning i gymmet kommer resten av spelarna ut vid kvart i elva. Ulrich, Jiloan och John Phillips kör i korta byxor. Resten låter förnuftet råda och kör i långa dito. Jimmy Durmaz går knappt att känna igen då han klippt av sitt långa hårsvall.
En hel drös med spelare saknas varför tränare Roland Nilsson lyft upp några unga spelare som får vara med och träna med A-laget. Det är Filip Helander (född 1993) och Metin Hamid (1991). De spelare som saknas är Danne, Miljan, Ricardinho, Pontus, Robin, Niklas samt landslagstrion Dahlin, Molins och Larsson.

Det är John Phillips som håller i den inledande uppvärmningen. Efter att ha joggat så delar man in sig i tre olika grupper och kör övningar med bollen inblandad. Efter att ha slagit en passning ska spelarna följa efter i bollens riktning och de är hela tiden i rörelse. Man bryter med jämna mellanrum för stretching.  Provspelande Rasmus Lindkvist befinner sig i gruppen närmast mig och ser ut att ha fin teknik och vara bekväm med bollen.
Efter en stund plockar man upp bollarna i händerna och samlas i ett kvadratliknande område. Det är dock inte alla spelare som har bollar utan bara uppskattningsvis en sju-åtta stycken av dem. En av spelarna är jägare och ska nu jaga ikapp någon som inte har boll. Har man boll går man fri, så det gäller såklart för spelarna att kasta bollen mellan sig så inte den jagande spelaren kan ta någon. Åtminstone var det så jag uppfattade övningen. En kul övning både för spelarna och för oss som stod bredvid och såg på.

Runt konstgräsplan 9 där träningen äger rum ligger högar av snö som plogats bort från planen. Närmare ett 30-tal åskådare följer dagens träning. Alltifrån en bebis till de lite äldre staketrävarna.

Innan det är dags för spel får spelarna köra löpning över planen. De kör från kortsida till kortsida och jag tappar räkningen på hur många gånger det blir totalt. Muamet “Mudi” Asanovski ser ut att löpa på lätta ben och ligger hela tiden steget före de andra.

Spelarna delas sedan in i två olika lag enligt följande;

Röda västar
Dusan
Ulrich, Sudic, Filip Helander, Elanga
Jille, John Phillips, RÅP, Jimmy
Agon, Eddie

Utan västar
Dejan
Filip S, Metin Hamid, Halsti, Rasmus Lindkvist
Mudi, Rick, Ivo, Jeff
Alex, Wilton

Det röda laget inleder piggast och det dröjer inte lång tid innan Agon Mehmeti gör dagens första mål efter snyggt förarbete av Jiloan Hamad. En stund senare är det Jilles tur att bli målskytt då han sätter ett skott intill stolproten efter att han snappat upp en retur. Eddie Ofere är också framme och testar Dejan genom en dubbelchans. Först sätter han bollen i ribban, sen skjuter han mitt på Dejan som räddar till hörna. Rolle är dock inte nöjd med hur spelarna jobbar hem efter sina anfall.

– Fyra röda spelare som rört sig tio meter när bollen gått 50 meter. Det är gå-tempo och inte acceptabelt, förklarar han bestämt när han brutit spelet.
Kort därefter hörs han berömma det röda laget när de gör ett bättre hemåtjobb.

Även försvarsmässigt gör det röda laget en fin insats. Jasmin Sudic ser oerhört stabil ut. Han svarar för träningens prestation när han tar sig från sin mittbacksposition till anfallsposition på motståndarnas planhalva. Tyvärr misslyckas han i det avgörande momentet och tappar boll. Ulrich gör också en bra träning och följer flera gånger med upp på sin kant och deltar i anfallen. Mest imponerande är ändå Joseph Elanga som ser så lugn och säker ut. Han är duktig i närkampsspelet, brytsäker och slår inte bort en enda passning. Utan tvekan bäst på plan i mitt tycke!

I det västlösa visar framförallt Mudi framfötterna. Han kämpar rejält och samarbetar fint med Alex Nilsson på topp. Provspelande Rasmus visar prov på sitt fina offensiva spel när han flera gånger tar sig fram i rusher på kanten.  Vid ett tillfälle så framgångsrikt att Sudic inte ser någon annan möjlighet än att bryskt stoppa honom varvid det blir en resultatlös frispark.

Överlag är det ett tämligen mediokert spel. Inte alls det passningsspel man blivit så bortskämd med att få se. Men å andra sidan är det nog inget man kan begära på en snöig konstgräsplan i mitten av januari. Det västlösa laget lyckas inte göra något mål alls och matchen slutar därmed 2-0 till det röda laget.

Klockan är närmare tolv när det är över för den här gången. Medan John Phillips tar hand om nedjogging och stretching så skyndar jag mig in i bilen för att värma mina frusna tår.

/Helen Johansson