Träningsrapport: Borg bollkalle på kylslagen träning

Publicerad 21 oktober 2009

Ett 30-tal måsar som tagit plats i mittcirkeln flyger sin väg när Jonnie Fedel och John Philips äntrar Malmö Stadions inneplan. Det dröjer sedan några minuter ytterligare innan spelarna ansluter.

De är sena idag, klockan har hunnit passera några minuter över tio när dagens träningspass äntligen drar igång. Det är inte så många spelare på plats, närmare bestämt 12 utespelare och 4 målvakter. De som spelade med U21-laget igår är inte med. Saknas gör även Jeffrey Aubynn som rapporteras vara sjuk.

Efter inledande jogging är det som vanligt passningsövningar som står på programmet. Idag är man indelade i tre olika grupper med fyra spelare i varje. Man har ställt upp konor med uppskattningsvis 15 meters avstånd mellan varandra. Två spelare i gruppen tar plats vid dessa konor, de andra två ställer sig i mitten. Spelarna i mitten arbetar sedan med passningar, mottagningar och vändningar. Det finns även gula gubbar och vita pinnar utplacerade som motståndare. Assisterande tränare Hans Gren som är den som leder övningen ställer höga krav på kvaliteten och tillåter inget halvdant. Efter en stund ökar man avståndet mellan konorna och det blir lite längre passningar. Jiloan Hamad som är med i gruppen närmast mig imponerar med sin fina teknik. Lagkapten Daniel Andersson manar på och pratar mycket med sina kamrater.

Målvakterna har tagit plats på västra kortsidan av planen. Efter uppvärmning kör man sedan en liknande övning som utespelarna. Fast med skillnaden att man fångar bollen med händerna i stället.

Sportchef Hasse Borg är på plats och står bredvid mig på löparbanan. Han beklagar sig över kylan och när spelarna skjuter bollen utanför planen agerar han bollkalle för att få upp värmen. Runt 20 staketrävar finns på plats för att följa dagens pass. Majoriteten av dessa har tagit plats uppe på pressläktaren.

Efter dryckespaus bygger man vidare på den inledande passningsövningen, fast nu lägger man även till att man ska avsluta med skott på mål. Övningen startas från mittplan där en spelare slår en passning snett framåt, ny spelare tar emot, vänder upp och slår bollen vidare till tredje spelare, denne skarvar vidare till fjärde spelare som avslutar. Spelarna roterar på de olika positionerna. Övningen körs utan försvarsspelare och det är således bara Sankan och Dejan som turas om i målet som ska överlistas. Inte så bara det, de är jätteduktiga och svarar för fina räddningar båda två. Vi får trots detta se en hel del mål. Edward Ofere gör störst intryck på mig. Han skjuter hårt och distinkt och visar upp en stor effektivitet i sina avslut.

Rick Kruys kör vad som ser ut att vara ett tufft rehabpass med John Philips. Efteråt konstaterar han nöjt att han känner sig bra och kommer träna för fullt med laget under morgondagen. Om det sedan räcker för att han ska bli spelklar till fredagens match mot GAIS återstår att se.

När det är dags för spel flyttar man ena målet till mittcirkeln och kör över halva planen. Även planens bredd minskas ned något och markeras ut med konor. Spelarna delas sedan in i följande lag:

Gröna västar
Sankan/Dejan – Ulrich – Sudic – Jille – Danne – Eddie – Larsson

Utan västar
Dusan/Dahlin – Halsti – Gabri – Ricardinho – Guille – RÅP – Wilton

Spelmässigt tycker jag det ser helt okej ut idag. Wilton Figueiredo svarar för dagens första godkända spelmål. Wilton som jobbar oerhört hårt, men fortsätter att blanda och ge i sitt spel. Strax därefter utökar formstarka Molins sitt lags ledning till 2-0 och en stund senare blir det även 3-0 (missar målskytten).

Om man bara ser till målen skulle man lätt kunna tro att det västlösa laget är fullständigt överlägset, men så är inte alls fallet. Tycker att det är rätt jämnt. Eddie fortsätter visa framfötterna och är ett ständigt orosmoment för försvarsspelarna i det västlösa laget. Han har även ett par mål inne, men de döms bort på grund av offside. Daniel Andersson är en annan spelare som gör en riktigt bra träning idag. Gabriel och Markus Halsti som agerar försvarare tillsammans i det ena laget gör båda en stark insats. De agerar lugnt, läser spelet fint och kommunicerar bra med varandra. Så småningom får det gröna laget till en reducering genom Jiloan Hamad. Han får iväg ett skott från sin position på högerkanten som letar sig in mellan benen på Johan Dahlin. Johan ser uppriktigt förvånad ut över att släppa in ett sådant skitmål. Slutresultat Grönt – Västlöst 1-3 (med reservation för att jag kan ha missat).

Efter en timme och 20 minuter är dagens träningspass till ända. Philips tar som vanligt hand om efterföljande stretching. Fedel, Engqvist och Gren hjälps under tiden åt att samla in bollarna och lägga dem i de svarta Pumasäckarna.

Imorgon är det stängd träning och på fredag kväll väntar bortamatch mot GAIS.

/Helen Johansson