Träningen igång

Publicerad 07 januari 2008

…men det blev ett första pass bakom lyckta dörrar nere i Baltiskans styrkebunker när MFF-truppen samlades för 2008 – och för nya tränarna Roland Nilsson och Hans Green. Efter en timmes skrotlyft uppsteg dock gänget ur underjorden för en runda i Pildammarna, och därefter mötte Roland och några spelare församlad media.

Stadionområdet klockan tio. Det grådask som ruvat över stan sen Lucia ungefär hade skingrats, äntligen, om än bara för en stund. Men att den stunden, stunden av himlens första framskymtande 2008, sammanföll med MFF:s inledande av försäsongen kändes onekligen sådär lagom mysigt symboliskt.

Om nu bara de där ljusblå spelarna själva stått att skymta vill säga. Tjugotalet personer, lite utspridda, fram och tillbaka vankande, sökande. Var é dom? Atleticum? Nä, nersläckt. Kombihallen? Nä, ungdomar och damer. Småningom samlades en flock vinddrivna staketrävar invant invid gamla träningsplan 1, och kunde utöver allehanda spekulationer fördriva tiden med att se segment efter segment lyftas på plats inne på stadionbygget.

MFF:s första träningspass för året ägde alltså rum bortom allmänhetens beskådande, nere i styrketräningslokalerna under Baltiska hallen. En dryg timme blev det, sedan fick de trogna som stått och väntat till slut lite belöning: spelarna kom i samlad trupp löpande längs Eric Perssons väg och försvann mot en vända i Pildammarna. Ulrich Vinzents i täten, nye tränaren Roland Nilsson en av löparna. Om starten var samlad, så var fältet väldigt spritt vid målgången omklädningsrummet en stund senare; de flesta såg mer eller mindre medtagna ut av denna ”första av många, många träningar”, för att citera Roland Nilsson själv.

För efter träningens slut lät den nye MFF-tränaren sig och tre spelare citeras av det för en försäsongsträning imponerande medieuppbådet.
– Det känns jäkligt skönt att sätta igång. Vi ska vara tillsammans en lång tid, och nu ska vi lära känna varandra och se till att trivas ihop, säger Roland Nilsson.

Roland beskriver första veckans träning som en mjukstart, med fystester tisdag och onsdag varvade med teori och information och så det första fotbollspasset torsdag kväll, öppet för alla att se.
– Sedan trappar vi upp efter hand, med mer och mer fotbollsträning. Det är viktigt att skynda långsamt med fotbollen i början; när bollen kommer fram vill man gärna köra igång för fullt, och då är det lätt att det händer något och att någon skadar sig.

Det nya tränarteamets funderingar om eventuella nyförvärv har det förekommit lite olika uppgifter om, men för stunden intar Roland Nilsson en avvaktande hållning: lära känna det befintliga materialet först, sen får vi se.
– Vi har gått igenom spelarna på pappret, men det blir förstås annorlunda att se dem varje dag nu. Nu ska vi se över truppen och bilda oss en uppfattning, det tror jag kommer att ta tre veckor ungefär.

Ett nyförvärv har Roland emellertid redan handplockat till MFF, nämligen vänstermittfältaren Jeffrey Aubynn. Jeffrey kom till Malmö igår och bor tills vidare på hotell, men familjen ska ansluta så fort som möjligt.
– Jag har tränat lite med ÖIS under tiden jag varit i Göteborg nu, så det kändes OK idag, en bra komma-igång-träning, säger Jeffrey Aubynn om första passet.

Om att komma till MFF:
– MFF är en anrik klubb som alltid haft ett bra lag, och som jag har spelat mot sedan juniortiden. Jag ser fram emot att lära känna alla så fort som möjligt, men det är inte så många nya ansikten, de flesta har jag ju spelat mot.

Vid första träningspasset saknades Jimmy Dixon, som var sjuk, Christian Järdler som beviljats en dag extra ledigt och Junior, dito, på väg hem från Brasilien. Redan imorgon försvinner Daniel Andersson och Behrang Safari iväg på landslagets vinterturné, något deras nye tränare inte på något sätt ser som ett problem.
– Det är bara kul att vi har spelare som får åka på landslagsuppdrag, det är bra för självförtroendet.

Därmed har MFF-året 2008 börjat på riktigt. Om målsättningen för året säger Roland Nilsson avslutningsvis:
– Vi ska göra vårt och spelarna sitt. Om alla pusselbitarna faller på plats under våren ska vi vara med och kriga om topp fyra – men vi vet också att det blir tufft.

/Tobias Christoffersson