Toivonen om jakten på sitt första ligaguld

Publicerad 04 november 2020 i Herr,Nyheter

Den 8 juni presenterades Ola Toivonen som nygammal MFF-spelare. På söndag, exakt fem månader senare, kan han vinna karriärens första ligatitel.
– Det var därför man kom hem, för att vinna ett guld till klubben som har gett mig väldigt mycket.

Ola Toivonen har stått för en minst sagt stark återkomst i Malmö FF. Med fyra mål i oktober belönades han av Svensk Elitfotboll med priset månadens allsvenska spelare.

Därmed gör han Isaac Kiese Thelin sällskap om att som MFF-spelare vinna utmärkelsen under årets säsong.

– Isaac har flashat med priset i omklädningsrummet. Det känns bra att vinna och det flöt på hyfsat den här månaden. Enda plumpen är Djurgården borta. Annars har vi varit starka som lag och individer och presterat väldigt stabil fotboll, säger Ola Toivonen.

Den 8 juni, exakt en vecka före den allsvenska starten, presenterades Ola Toivonen som MFF-spelare för andra gången i karriären.

En varm sommardag i juni mötte han pressuppbådet på Eleda Stadion som nygammal MFF-spelare. Många av frågorna handlade om viljan att vinna guld.

– Det var inte längesedan vi stod här och pratade om det. Fem månader senare har vi möjlighet att ta hem guldet. Det var därför man kom hem, för att vinna ett guld till klubben som har gett mig väldigt mycket.

Kanske är viljan extra stark för just 34-årige Ola Toivonen som ännu inte har någon ligatitel i karriären.

– Vi missade med PSV fyra år i rad och de andra klubbarna jag spelade i var inte riktigt med i kampen om ligaguld, säger han och fortsätter:

– Det hade varit gött att vinna. Många snackar om en ”coronasäsong”, men serien spelas och då är den där för att tas.

Ola Toivonen höjer armarna i luften efter sin delikata målgivande passning till Isaac Kiese Thelin i bortasegern mot IK Sirius i juli.

Ola Toivonen pekar på den urstarka sommarsviten med åtta raka segrar som en nyckel till att laget befinner sig i pole position under den allsvenska upplösningen.

– Det satte prägel på hela laget. Vi kände att vi gör det tillsammans, för vi gick runt på spelare men vann ändå. Samtidigt tror jag att många konkurrenter tappade lite driv när de såg hur starka vi var.

Parallellt med sitt eget fotbollsspelande i MFF är han en hängiven supporter till sin moderklubb Degerfors IF, en klubb som kan säkra en allsvensk plats i helgen.

– Det hade varit stort. Det blir en riktig Degerforshelg i svensk fotboll om jag kniper SM-guldet och Degerfors går upp i Allsvenskan. Det har nog inte hänt så ofta, säger Ola Toivonen.

– Jag följer laget in i minsta detalj och försöker titta varje minut. Jag hoppas de går upp. Då ska jag försöka få igenom att vi är fyra dagar i Degerfors nästa bortamatch, men jag vet inte om grabbarna är så sugna på det.

huvudpartners

officiella partners