Tillökning i Akademifamiljen

Publicerad 24 januari 2013

Till hösten kommer elever på Linnéskolan på Limhamn och Hagalidskolan i Staffanstorp kunna kombinera sin skolgång med dagliga fotbollsträningar då MFF:s fotbollsakademi bygger ut sitt nätverk.
– Skolan måste få en mening i sitt sammanhang och om fotboll kan öka meningen med att gå i skolan så är det absolut ett sätt vi måste arbeta med, säger Johan Revemark, rektor på Linnéskolan.

Malmö FF, med Staffan Tapper och Richard Ohlqvist i spetsen, drog 2005 igång fotbollsakademin på Lorensborgsskolan där tanken var att med hjälp av daglig fotbollsträning i skolan uppmuntra eleverna att ta sin skolgång på allvar.
Många år har gått och akademin har växt, fotbollstalangen har ökat men framförallt har betygen hos eleverna blivit bättre.

– Utvecklingen har varit över förväntan, inte minst på skolbiten där vi kan se tydliga resultat. Målet som vi sätter på eleverna är att de ska ha minst godkänt i alla ämnena annars får de inte vara med på fotbollsträningarna. Elevernas drivkraft och passion till fotbollen har gjort att vi har fått se väldigt fina resultat, säger Staffan Tapper, från Malmö FF.

Tillökning i akademifamiljen
Akademifamiljen bestående av Malmö idrottssgrundskola på Swedbank Stadion, Rosengårdsskolan på Rosengård och Korsvadsskolan i Simrishamn får nu en tillökning i form av Linnéskolan på Limhamn och Hagalidskolan i Staffanstorp.

– Vi fick förfrågningar från fotbollsklubbarna i området om det fanns en möjlighet att öppna upp fler fotbollsakademier. Vi kände att om vi skulle kunna ro detta i hamn behövde vi bra partners som kunde ge oss en garanti att skolorna skulle hålla hög standard. Klubbarna har därför jobbat mot kommunerna som sedan pratat med skolorna i området och löst det på så sätt, berättar Staffan Tapper.

– Politikerna i Staffanstorp undersökte vilken skola som var bäst lämpad och då vi är idrottsskolan i staden, med bra faciliteter och fin idrottshistoria, så blev det rätt naturligt att akademin skulle öppna upp hos oss. Vi är jätteglada över att få börja jobba med MFF dessutom ska det bli väldigt roligt att samarbeta med de andra akademiskolorna, berättar Kerstin Jacobsson, rektor på Hagalidskolan i Staffanstorp.

Johan Revemark som är rektor på Linnéskolan på Limhamn hoppas att akademin ska få upp elevernas skolmotivation men även att den ska locka elever från hela Malmö.

– Vi tycker att det är ett spännande projekt där vi tror på att eleverna ska röra på sig men det är även ett sätt att skapa integration. Vi har jobbat mycket med att försöka få elever från andra delar av Malmö att komma till Limhamn och vi hoppas att detta kan vara ett sätt. Sen är det alltid bra att kombinera elevernas intresse och passion med skolan. Det handlar om att få fokus och en mening. Skolan måste få en mening i sitt sammanhang och om fotboll kan öka meningen med att gå i skolan så är det absolut ett sätt vi måste arbeta med, berättar Johan Revemark.

Båda skolorna kommer att starta till höstterminen med att skapa en fotbollsklass i årskurs 7 där både flickor och pojkar är välkomna. Något som sedan ska byggas på varje år.