”Tiki” – En ödmjuk matchvinnare

Publicerad 31 augusti 2012

Efter en hård uppväxt i Sydafrika är MFF:s snabba anfallare Tokelo Rantie glad över möjligheten han fått i klubben och lovar att utnyttja tiden väl och siktar på historieböckerna
– Jag vill bli ihågkommen för det jag utfört på planen, berättar Tokelo Rantie

Det är en glad och otroligt ödmjuk Tokelo Rantie som kommer ut från Swedbank Stadions mediecenter där han nyss ätit lunch efter lagets träning. Den senaste tiden har det pratats mycket om den snabba sydafrikanen som stal showen med sina tre mål mot Sandviken i Svenska cupen och sitt mål i sin allsvenska debut hemma mot GIF Sundsvall. ”Tiki” som han kallas har bara varit i Malmö i några veckor men hela hans kroppsspråk utstrålar harmoni och glädje.

– Malmö är en bra stad. Laget har bra faciliteter och har en massa duktiga spelare som är villiga att lära. Så jag är väldigt glad över att kunna tillhöra en sådan grupp av människor och att de vill hjälpa mig utveckla min fotboll. Det jag finner mest intressant är supporten som jag fått av mina lagkamrater och de vet att jag kommer göra mitt bästa för att göra dem glada, berättar Tokelo harmoniskt

”Utbildning är nyckel till allt”
Tokelo berättar om en hård uppväxt i Sydafrika där familjen levde under fattiga förhållanden. ”Tiki” började spela fotboll med sina vänner när han var sju men det var först när han var dubbelt så gammal som han började träna organiserat i Stars of Africa

Varför spelade du inte innan du var 14?

– För att jag gick i skolan och de ville inte att jag skulle spela, berättar Tokelo

Varför?

– För att utbildning är nyckeln till allt! Du behöver en utbildning för att kunna göra saker, inte minst i Sydafrika, säger Tokelo med ett idiotförklarande ansiktsuttryck innan han skrattar åt mig.

Stars of Africa
Först när Tokelo Rantie var 14 år skrevs han in i fotbollsakademin Stars of Africa.

– Det var svårt i början. Vi var några som intalade oss själv att vi var tvungna att förändra situationen som vi hade där hemma. Vi såg det som en motivation och något som gjorde att vi hela tiden ville framåt.

Stars of Africa sponsrades då av Helsingborgs IF som såg akademin som en plantskola där deras dåvarande huvudtränare Bosse Nilsson ville slussa in afrikanska spelare in i svensk klubbfotboll.  Först ut från akademin var May Mahlangu som till sist hamnade i Helsingborg, sedan var det Suprise som blev BoIS-spelare och till sist var det Ranties tur. Alla gick de samma väg: från Stars of Africa, via IFK Hässleholm, innan de tillslut slog sig ner i de tre skåneklubbarna.

– Först kunde jag inte tro det. Jag kunde inte tro att jag fått chansen och möjligheten att få spela i Europa. Jag var så glad att jag grät. Det är varje afrikans dröm att få spela i Europa. För mig så var det något enormt. Jag sa till mig själv att jag var tvungen att ta möjligheten som jag blivit given i IFK Hässleholm, berättar Rantie med stor glädje i sin röst.

Stort intryck i Malmö
Efter tre månader i Hässleholm var Rantie tvungen att åka tillbaka till Sydafrika för att ansöka om ett nytt svenskt visum. Efter sin stora succé i Hässleholm kom Tokelos agent en dag fram till honom och sa ”Jag ska försöka få dig till Malmö FF”

– Jag har alltid respekterat Malmö. Även om det var Helsingborg som sponsrat oss så hade jag hört att MFF spelade bra fotboll och att de åstadkommit mycket inom svenskfotboll. Så när min agent sa det till mig sa jag ”Malmö? Men Malmö är ett stort lag”. Jag kunde inte riktigt ta in det men när de sedan sa att allting var klart så kunde jag inte tro det. Jag var så glad, jag var så glad! Jag ville göra ett bra intryck direkt. Jag ville inte göra någon besviken!

Jag tror inte du gjorde någon besviken med dina mål den senaste tiden.

–  Jag ville ge tillbaka till tränaren för att han gett mig förtroendet i matchen mot Lazio, säger ”Tiki” med ett diskret leende.

 – En anfallare behöver alltid tur och är beroende av tur. Om det inte är din dag så är det inte din dag. Men när det väl är din dag så kan du göra fem eller sex mål. Om turen är på min sida kommer jag göra mål. Men jag kan försäkra dig om, att så fort jag har turen på min sida och jag kommer upp i en hög nivå, så vill jag känna att jag har satt ett leende på någons läppar när jag vandrar av planen.

När jag pratade med dig din första dag som MFF-spelare så berättade du att du ville ta vara på din tid i Malmö. Vad menade du med det?

– Malmö är ett starkt lag rent historiskt och man håller sin historia högt. De har visat mig mycket av allt som hänt förr och alla bra spelare som spelat i klubben. Jag vill bli en del av det. Jag vill också vara där. Jag vill bli ihågkommen för det jag utfört på planen.

Med tanke på den fina starten tycks ”Tiki” var på god väg mot historieböckerna.

 

/Martin Östling

 

Texten är skriven till matchprogrammet Avspark inför morgondagens match mot Mjällby AIF.

Avspark kan du ladda ner här och biljetter till matchen kan du köpa på antingen ticnet.se eller i MFFshopen