Thern inför U21-landslaget: – Det är extra skönt med match i Malmö!

Publicerad 05 september 2013

På fredag (6/9) inleds den åtta matcher långa kvalresan mot EM-slutspelet i fotboll 2015 för våra svenska U21 herrar. Ett lag bestående av grabbar födda 92-95, som alla har potentialen att bli framtida landslagsmän. Målet för laget är att vinna gruppen, alternativt bli en av de fyra bästa tvåorna för att nå playoff till slutspelet i Tjeckien. Det är Malmö och Swedbank Stadion som har äran att bjuda publiken på denna match som blir startskottet på en ett och ett halvt år lång resa. Med i den första EM-kvaltruppen finns tre himmelsblåa spelare.

Det tre himmelsblå som deltar i denna samling är Simon Kroon, Filip Helander och Simon Thern. Enligt förbundskapten Håkan Ericson konkurrerar Filip Helander om en startplats bredvid Alexander Milosevic med Sebastian Holmén. Att döma av onsdagens träning är det ännu inte bestämt vem av dessa två som får chansen från start. Av samma träning att döma ser det ut som att Simon Thern går in från start till vänster på mittfältet under fredagens match i Malmö. Vi tog oss en pratsund med Thern efter onsdagens träning för att känna honom på pulsen inför fredagens match: 

– Det är extra skönt med match i Malmö. Det blir verkligen match på ”himmaplan” om man jämför med till exempel Stockholm. Dessutom vet ju jag som MFF:are att intresset för fotboll är lite större i den här stan jämfört med många andra städer, resonerar Simon.

Att ett EM-kval är ovisst är inte direkt någon nyhet. Det är alltid speciellt att samlas och spela med landslaget. Lagen träffas inte så ofta per säsong och det förekommer allt som oftast skador på någon eller några spelare till varje samling.

– Ja, visst är det så. Ett U21-landslag är dessutom mer föränderligt än ett A-landslag. Många spelare byts ofta ut från år till år och till och med ibland från samling till samling. Jag tror till exempel att Polen har 2-3 stycken spelare avstängda till vår match på fredag. Det blir därför svårare att scouta lagen. Men i grunden spelar ju U21 ofta ganska likt A-landslaget. Och därför kan vi även titta på hur respektive A-landslag spelar för att få en bild av hur deras U21 troligtvis kommer att spela, menar Thern.

Det är med andra ord svårt att se vilka som blir de största utmanarna till Sverige om gruppsegern. Förmodligen kan vi se Polen som en toppkandidat då de redan har spelat två matcher i kvalet och vunnit båda (mot Malta och Turkiet). Men även lag som Grekland och just Turkiet bör vara starka utmanare.

– Ser man till resultaten i de matcherna som spelats i gruppen borde Polen vara tuffast av dessa tre. Grekland kan säkert också vara ganska bra och Turkiet är nog svårslagna på bortaplan. Men jag tror att vi har kvalité att slå alla lag i gruppen. Dessutom brukar det räcka långt med vinst i hemmamatchen och oavgjort borta, fastslår Simon.

Efter EM-succén för U21-landslaget på hemmaplan, då Sverige förlorade semifinalen mot England på straffar, har det varit tyngre för vårt unga lovande landslag. Faktum är att det inte har blivit något slutspel sen dess. Hur viktigt är det att nå detta EM-slutspel?

– Självklart är det viktigt. Det är alltid viktigt även för svensk fotboll i stort. Bra resultat innebär bättre ranking för oss som nation vilket i förlängningen leder till lättare motstånd i kval framöver. Dessutom är det bra för den individuella utvecklingen att spela slutspel också. Det har man nytta av inför eventuella framtida slutspel med A-landslaget. Bra internationella matcher kan man aldrig få för många i benen, säger Thern.

Det blir mycket nu för våra tre U21-landslagsmän. Att hoppa direkt från det allsvenska guldracet som serieledare rakt in i ett kval där varje match är minst lika viktigt som de resterande i den allsvenska guldstriden, hur känns det egentligen?

– Jag skulle inte säga att det är skönt att koppla bort guldstriden. Det är ju den som driver en under hela året. Däremot kan jag se att det finns fördelar med att spela i ett lag som är med i toppen och få chansen att spela med landslaget. Naturligtvis tar man med sig det bra självförtroendet från klubblaget in i landslaget, menar Simon.

Vi önskar Simon, Simon och Filip lycka till först och främst i hemmamatchen mot Polen på Swedbank Stadion på fredag, men även i bortamatchen mot Turkiet fyra dagar senare. Förhoppningsvis lyckas U21-landslaget knipa 6 poäng och vi får hem tre spelare med ännu bättre självförtroende än när de lämnade guldstriden för ett par dagar långt landslagsuppehåll.

 /Filip Skog