Thern hoppas att MFF ska bli kompaktare

Publicerad 31 januari 2014

Simon Thern inledde året med en vinterkräksjuka som gjorde att han tvingades att tacka nej till landslagets vinterturné. Nu har han kurerat sig och kommer tillsammans med Markus Halsti starta på MFFs centrala mittfält i kvällens match mot New England Revolution.

– Till kvällens match har Åge sagt till oss att jobba på några saker i spelet som vi kankse inte fokuserat så mycket på tidigare. Han vill ha vårt lag lite mer kompakt än vad vi kankse har haft tidigare. Förr har vi varit mer utspridda när det gäller det defensiva och kanske inte varit så organiserade som Åge vill att vi ska vara. När det gäller det offensiva ska vi trumma vidare på det som vi gjort bra innan fast vi ska spela lite rakare och snabbare i djupled, berättar Simon Thern.

Är inte utrycket ”Spela kompaktare” en av fotbollens mest slitna klyschor? Nästan som Hockeyns ”Vi måste åka mer skridskor”

Haha, så är det kankse. Om jag ska förklara så är det att Åge inte vill ha långt mellan lagdelarna. Jag tror att han vill ha backlinjen högre upp i banan och på så sätt minska avståndet till mittfältet. Tidigare var avståndet lite längre och vi var kankse inte laget som var kända för vår organiserade defensiv. Vi ska ändå fortsätta vara agressiva när vi försöker vinna boll högt upp i banan. Det var mycket som vi gjorde rätt förra året men det finns samtidigt delar i spelet man hela tiden kan bli bättre på, och detta är kankse en av sakerna för oss. Bara för att vi ska försöka spela mer kompakt innebär det inte att vi ska spela mer defensivt. När vi möter duktiga lag ska vi spela kompakt och inte låta dem komma igenom men sen när vi möter lite sämre lag tycker jag att vi ska köra på framåt som vi gjort tidigare.

Det är tydligt att Åge har kommit in med en hel del taktiska detaljer i lagets spel och Simon Thern hoppas få se en del av dem i kvällens match.

– Vi pressar med våra forwards på ett annorlunda sätt än vad vi gjorde förr och det hoppas jag att man kommer att se ikväll. Samtidigt har Åge bara haft oss i några dagar och det krävs lite mer tid att få in hela hans tänk. Det är ingenting som sker över en natt men förhoppningsvis kommer vi lära oss det över tid.
– Jag ingen koll på kvällens motstånd men om vi gör en bra match tror jag att vi ska slå dem. Resultatet är egentligen totalt ointressant på försäsongen utan det är mer prestationen man är ute efter. Självklart kommer vi att gå för vinsten men jag tror inte att man ska stirra sig blind på resultatet.

Erik Friberg var känd för att vara den stora målskytten för MFF här i Bradenton. Vem tror du mantlar hans roll nu när han är borta?

Det vore kanske lite egoistiskt att säga mig själv. Jag tror att Kroon kan bli den stora målskytten under våra två matcher här i USA, avslutar Thern.

 

Malmö FF – New England Revolution
Avspark 19.00 (01.00 svensk tid)
Du ser matchen här på MFF.se