Thern finner fokus på golfbanan

Publicerad 03 maj 2014

När Simon Thern var 13 år fick han grönt kort i golf efter att en golftränare sett honom stå och slå ut bollar på klubbens driving range. Trots att klubbsporten skiljer sig en del ifrån  fotbollen kan han se viktiga lärdomar.
– Just den mentala biten kan vara bra att ha med sig in i fotbollen. Att inte påverkas allt för mycket av vad som händer runt omkring, berättar Simon Thern

Magnus Eriksson och Erik Johansson hoppar ut ifrån den vita bilen, huttrar i vinden och tittar över rapsfälten mot Malmö och konstaterar att de kört ifrån solen. Förra årets skyttekung öppnar bagageluckan till sin bil och tar ut sin knallorangea golfbag samtidigt som han får syn på en välkänd figur lite längre bort.

– Titta, där står han och tjuvslår redan, säger Eriksson och pekar bort mot sin lagkamrat.

Iklädd gråa byxor och en blå vindjacka försöker Simon Thern tolka de hårda vindarna som drar fram över Bara och PGA Sweden nationals driving range. Det var just på detta sätt som Simon fick sitt gröna kort: genom att stå och slå.

– Min pappa spelade en del golf när han spelade fotboll utomlands och då följde jag med. Jag är självlärd och fick mitt gröna kort när jag var tretton år och gick inte en enda golflektion, utan en golflärare fick se mig stå och slå och sen var det klart, berättar Thern.

– På min första månad gick jag ifrån 36 i handikapp till 11.

Analyserar högt för sig själv
Simon Thern parar ihop sig med Malmös materialansvarig, Kenneth Folkesson, mot Magnus Eriksson och Erik Johansson. Thern är den enda av de fyra som börjar riktigt bra genom att fixa par på första hålet. Nöjt sätter han sig i golfbilen tillsammans med Folkesson och räknar in poängen.

– Jag kan ofta åka ut för att spela en runda ensam. Då går jag runt här och pratar och analyserar högt för mig själv. I den aspekten är jag nog fortfarande ett barn.

– Förutom golf och fotboll är jag rätt duktig på pingis. Jag spelade en del mot Viktor Cleasson i Elfsborg när vi var yngre. Det var alltid jämnt mellan oss, men av 1000 matcher har jag nog vunnit 570 stycken.

Och om jag frågar Viktor?

– Haha, då är det nog han som vunnit 570 matcher.

Trots att Simon Thern spelar bättre golf än någonsin tidigare vinner Eriksson och Johansson lagtävlingen.

– Vi hade möjlighet att plocka in poäng på dem på slutet men Kenneth tog tyvärr inte de poängen som jag hoppats på. Men jag gick ifrån 6 i handikapp till 5,8 så det är jag väldigt nöjd med. Inte minst med tanke på att detta var min första runda för året och att jag inte slagit ett enda slag i år förrän tidigare idag när  jag stod på driving rangen.

Vad är det som är roligt med golf?

– Det skiljer sig en del ifrån fotboll. Du måste hela tiden ha ett jäkla tålamod och fokus. Det räcker att jag tappar fokus vid ett enda slag och det hålet är förstört. Just den mentalabiten kan vara bra att ha med sig in i fotbollen. Att inte påverkas allt för mycket av vad som händer runt omkring utan att hela tiden hålla fokus.

”Vad betyder rakare”?
Efter sex matcher i Allsvenskan anser många att Malmö FF spelar ett rakare spel än 2013 men Simon Thern tycker att det är fel ordval.

– Vad betyder ”rakare”? Jag tycker det är ett konstigt ord att använda och tycker att ”snabbare” passar bättre. De matcherna som vi har varit bäst i år har det gått väldigt snabbt. Vi förflyttar bollen och oss själva snabbare.

– Det som jag tycker skiljer sig mest ifrån ifjol är att vi som individer har tagit ytterligare steg i vår utveckling och det känns som att vi högre lägstanivå i år. Vi spelade väldigt bra mot Göteborg borta och Djurgården hemma och det är en stöld att vi inte får med oss tre poäng. Men samtidigt tappar Bayern München också poäng lite då och då. Jag tycker att det finns många som stirrar sig blinda på resultatet och inte ser till prestationen.

– Vinner vi med 3-0 så är det hatten av – oavsett hur det har sett ut på planen. Men om vi spelar 2-2 anser många att det är dåligt.

Varför tror du vi haft så svårt mot Häcken de senaste åren?

– Vi har inte gjort bra matcher mot dem. De försöker möta upp med samma spel som vi själva har, där de vill styra och inte backa hem. Sen tror jag också att det kan vara en slump att det inte fungerar mot vissa lag. Malmö FF hade inte vunnit uppe i Borås på hur många år som helst och så åkte vi upp och vann där ifjol .

– Jag vill inte säga att Häcken är en mardrömsmotståndare utan jag vill säga att det är ett motiverande lag att spela mot. Är där några lag som man unnar lite extra framgång, sett till vad de gör för att utveckla svensk fotboll, så är det vi och BK Häcken, avslutar Simon Thern

/Martin Östling

Texten är tagen ifrån matchprogrammet Avspark som producerats till hemmamatchen mot BK Häcken söndag 4/5 klockan 15.00.

Hela Avspark kan du läsa här och biljetter till matchen hittar du på Ticnet.se