Theodor Olsson: ”Jag vill inte bli bekväm”

Publicerad 06 februari 2023 i Herr,Nyheter

Lär känna MFF:s nya assisterande tränare som berättar om relationen till Henrik Rydström, mottagandet i Malmö och sjukdomen som gav nya perspektiv.

En gammal mans själ i en ung kropp. Så beskriver Henrik Rydström sin assisterande tränare när han får frågan. Det låter kanske inte särskilt smickrande. Men Theodor Olsson säger inte emot.

– Jag hade ett helt år tillsammans med läkare och en massa tid att fundera på livet och allt möjligt. Det är vad jag tror att han menar. Att jag har lite andra perspektiv än de flesta 26-åringar.

På flygplanet till träningslägret i Spanien spelar de flesta passagerarna färgglada spel på mobilen, snackar eller tittar på film. Theodor Olsson sitter med en bläckpenna i handen och stryker metodiskt under utvalda stycken i en faktabok om kognitiv psykologi och lärande.

– Jag får ofta höra att jag borde läsa en roman. Men det blir mest bara faktaböcker om fotboll. Om jag ska sätta mig och läsa så vill jag att det ska ge en effekt för framtiden. Det är något jag vill ha nytta av, mer än bara en skön stund.

– Man kan hamna där ibland. Ska jag kolla på en tv-serie eller ska jag kolla på nästa match. Jag vill inte bli bekväm. Jag vill fan gå all in i jobbet.

Det började som en märklig trötthet. På idrottslektionerna blev den 15-årige Theodor omsprungen av sina klasskamrater trots att han spelade både fotboll och hockey och var i utmärkt fysisk form. Han började få kramp i vaderna bara av att promenera till skolan. Något i kroppen var fel.

Efter blodprov kunde man konstatera att han bland annat hade oroväckande låga nivåer av hemoglobin. Men läkaren försökte lugna ner honom. Det var inget som tydde på cancer, kanske var han bara övertränad. Trots det lugnande beskedet fortsatte Theodor att må dåligt. Inför en planerad fotbollsresa till Madrid sövdes han ner för ett benmärgsprov och resultatet var det värsta tänkbara. Han hade drabbats av leukemi.

– Första frågan jag ställde var när jag kunde spela fotboll igen. Det var ju mitt liv. Det är en allvarlig sjukdom. En av de allvarligaste. Men under hela tiden hade jag inte en tanke på att jag skulle dö. Jag tänkte bara på att få spela fotboll.

Han minns hur han låg och grät på morgonen då lagkompisarna åkte till Gothia Cup.

– Man är väl kanske knäpp. Men samtidigt var det skönt att inte oroa sig för något annat än det. Jag tänkte alltid att det skulle gå bra. Och det gjorde det. Men det påverkade mina möjligheter att bli fotbollsspelare.

Theodor Olsson fick en rad behandlingar mot sjukdomen och en av dessa var strålning av lungorna. Det innebar att lungkapaciteten blev nedsatt och att det var svårt att kunna tävla på högsta nivå.

Istället fick han hitta nya sätt att kanalisera fotbollsintresset. Direkt efter studenten hoppade han på en tränarutbildning på högskolan i Gävle. Han blev därefter tillfrågad att uppdraget som tränare för Gefle IF:s U16-lag och några år senare bar flyttlasset till Uppsala där han började jobba i IK Sirius akademi.

2019 var första gången han stötte på Henrik Rydström, som då var huvudtränare för IK Sirius tillsammans med Mirza Jelečak. Rydström flygpendlade till Kalmar men blev ofta kvar i Uppsala på kvällarna.

– Han hade inte hunnit få så många kompisar där förutom i sin crossfit-box han hängde i, så vi käkade en del middagar ihop. Det som klickade var att vi har liknande perspektiv på livet.

– Vad vi vet så har vi bara ett liv och då får man försöka ta vara på det. När man väl gör någonting så gör man det fullt ut. Oavsett vad det är. Det kan vara att man käkar tacos med familjen. Då ska man verkligen njuta fullt ut av det och inte vara någon annanstans.

Theodor Olsson vid sidlinjen tillsammans med Henrik Rydström under den allsvenska säsongen 2020.

I samband med att han tog klivet upp till ledarstaben för Sirius A-lag fördjupades också samarbetet och relationen med Henrik Rydström. Och när han i sin tur får beskriva Henrik Rydström låter det så här:

– Han är ett galet geni med stort hjärta. Han är galen i det han håller på med oavsett om det är fotboll, träning eller musik. Men smart och oftast väldigt påläst. Han kan vara ganska tuff och hård men innerst inne har han ett stort hjärta.

Efter att hans kontrakt med IK Sirius gick ut vid årsskiftet återförenades de två gamla Sirius-tränarna på en ny adress. Han ser framför sig hur han i MFF:s stora ledarstab kommer att ha möjlighet till en smalare och lite mer fördjupad roll, även om det fortfarande kommer att innebära traditionella uppgifter för en assisterande tränare. Hans övergripande uppdrag är att stötta huvudtränaren med att planera träningar, individuellt arbete med spelare, analys och plan inför nästa motståndare.

– Men eftersom det är mer folk kan du jobba på ett djupare sätt. Allt det här som man pratar om i de mindre föreningarna, att man kanske borde göra, det kan man göra här.

Hur det skulle bli att komma till Malmö FF som förening var han däremot osäker på. Den externa bilden av MFF kanske innehåller en del förutfattade meningar.

– En del av det stämmer. Det är fortfarande så att alla säger att man ska vinna. Men det verkar som att man fattat att man ökar chanserna till det genom att människor trivs att vara här.

– Bilden jag har fått är att det ska vara hårt och rått. Men det har varit tvärtom. Alla är otroligt snälla, familjära och måna om att man ska trivas. Med den typen av människor som finns i klubben förstår jag verkligen varför man har vunnit så mycket och tagit sig till den position där man är.

Han berömmer också spelargruppen för mottagandet och öppenheten under sin första tid i MFF.

– De har varit väldigt nyfikna, öppna och måna om att vilja lära sig och bli bättre.

Det har gått sju år sedan han lämnade tankarna på att bli elitfotbollsspelare och började träna ungdomar i Gävle. Han har varit en del av Sveriges mest omtalade tränarstaber i Sirius och är nu i landets mest framgångsrika förening genom tiderna. Vad det nya kapitlet kommer att innehålla vet vi ännu inte. Men när Theodor Olsson gör något, gör han det ordentligt.

Tre boktips från Theodor Olsson

Complex Football
Javier Mallo

”Om du vill bli tränare är det här en bok du ska läsa.”

Inverting The Pyramid
Jonathan Wilson

”En väldigt bra bok om hur taktiken inom fotbollen förändrats över tid.”

Ajax, Barcelona, Cruyff
Barend Van Dorp

”Cruyff i sitt esse, den är jäkligt kul.”

huvudpartners

officiella partners