Teddy Bergqvist om EM-äventyret och framtiden

Publicerad 19 maj 2016 i Nyheter

Fem spelare från Malmö FF representerade Sverige i EM-slutspelet för U17 i Azerbajdzjan och en av dem var Teddy Bergqvist, som med sitt mål mot Frankrike säkrade gruppsegern för Sverige i turneringens kanske tuffaste grupp innehållande England, Danmark och Frankrike. 
– Vi hade som mål att ta oss vidare men att vi skulle bli gruppetta var ändå över förväntan, säger Teddy Bergqvist.

Ett par allsvenska klubbar valde att inte släppa iväg sina unga talanger till slutspelet i Azerbajdzjan, men för Bergqvist och hans fyra lagkamrater från Malmö FF var det aldrig aktuellt att stanna hemma.

– Jag hade rätt klart för mig att jag skulle med. Jag hade en bra kontakt med förbundskaptenen som trodde mycket på mig så jag var ganska säker på att jag skulle komma med. Men såklart att det var en skön känsla när man såg sitt namn i truppen, säger Bergqvist.

Förutom Bergqvist var Hugo Andersson, Adrian Edqvist, Oscar Petersson, Mattias Svanberg med i Sveriges trupp. Fem spelare från Malmö FF var uttagna till truppen – mer än från någon annan förening. Ungdomsansvarig i Malmö FF, Mats Engqvist, har tidigare påpekat hur stark 1999-generationen är och Bergqvist har sin teori om varför utvecklingskurvan har pekat uppåt för deras kull.

– Jag tror bara att vi har triggat varandra att bli bättre hela tiden, med tanke på att vi tränar tillsammans både i skolan och i MFF. Vi har haft några år då vi spelat både EM och VM för klubblag, vilket visar på hur stark den här generationen är.

Blir det lättare för dig som anfallare att ha spelare bakom dig som du känner väl från klubblaget?
– Ja det skulle jag nog säga. Någon annan hade kanske också slagit den passningen men inte med samma kvalitet och samma timing som Mattias Svanberg gör där mot Frankrike.

Bergqvist syftar till det omtalade målet som han rullade in mot Frankrike, ett mål som vevades friskt i Sveriges rikstäckande sportmedier.

– Ja det var kul, säger han om det stora genomslaget och fortsätter. Jag har hört mycket att det var snyggt. Det är tur att vi känner varandra, jag och [Mattias] Svanberg, han ser att jag vill ha den i djupet och sticker in den perfekt. Sen försöker jag kommer över så att jag kan lägga in den med högeryttersida och får en liten vrickning förbi målvakten.

Han beskriver sig själv som en spelare vars styrkor bygger på spelet i boxen och sin fotbollshjärna. När han får frågan om vad han själv tycker han ska jobba på funderar han en stund och fastslår sedan ambitiöst:

– Man behöver jobba på allt!

Tillbaka till EM-äventyret och premiärmatchen mot England som Sverige vann med 2-1.

– Ja det var en tuff vinst. Och väldigt viktig såklart. Jag tycker att vi följer vår matchplan väldigt bra i den matchen. Vi visste att England kommer att ha mer boll, därför väljer vi att backa hem och sen gör vi 1-0 väldigt tidigt och det var bra för oss med tanke på den matchplan vi hade.

Den efterkommande förlusten mot Danmark innebar att Sverige, precis som motståndarna Frankrike, var tvingade att vinna den avslutade gruppmatchen.

Er tränare Magnus Wikman sa att Frankrikes lag var ett av de bästa ungdomslagen i världen. Hur upplevde du dem?
– Jag upplevde det nog som att England var bättre än Frankrike men att det var väldigt svårt att få tag i bollen mot Frankrike, de spelare bollen snabbt mellan dem med få tillslag. Bollskickligt lag, men vi kände att vi kunde skapa chanser mot dem för de behövde vinna precis som vi.

Ett effektivt Sverige vinner matchen efter målet av Bergqvist och gruppsegern gav en biljett till kvartsfinalen mot Holland.

– Vi hade som mål att ta oss vidare men att vi skulle bli gruppetta var ändå över förväntan med tanke på gruppen vi hade.

Sen blev det tyvärr uttåg i kvartsfinalen mot Holland. Varför förlorade ni den matchen?
– Vi låter de rulla lite för mycket, när vi gick upp och stängde dem så märkte vi att vi kunde vinna bollen högre upp men vi gjorde det lite för sent. De hade redan hittat rytmen och tempot i matchen. De skapar inte så mycket farliga chanser men vi släpper in ett mål på en fast situation, vilket är störigt när vi börjar känna att vi får dem dit vi vill.

Det här är en turnering som dagens världsstjärnor tidigare har medverkat i. Hur känns det att vara med i det sammanhanget?
– Klart det är häftigt, det är få förunnat att få vara med i ett EM-slutspel så det känns fantastiskt. När man kollar på vilka klubbar typ Englands spelare kommer ifrån så är det liksom Arsenal, Chelsea till exempel. Så man förstår att det är stora talanger som är med i den här turneringen, inklusive vi själva.

Även om ni inte gick hela vägen så slår ni både England och Frankrike och åker ut knappt mot Holland. Det visar Sverige är väldigt konkurrenskraftiga på ungdomssidan. Vad beror det på tror du?
– Vi tränar väldigt mycket tror jag, och man kan få chansen att få träna med ett A-lag i ung ålder. Som i mitt fall när jag som 16-17-åring fick börja träna med A-laget i Malmö FF. Det är bra för utvecklingen och ger väldigt mycket om man tränar med ett A-lag och få det tempot i tidig ålder, det tror jag är nyckeln. 

Du har lärlingskontrakt med Malmö FF, vad vill du uppnå på kort sikt?
– Jag hoppas på ett A-lagskontrakt med Malmö FF, det är det jag jobbar på just nu. 

Och på lång sikt?
– Slå mig in i A-laget här först och främst. Och förhoppningsvis ta en startplats här, men sen så småningom är målet att ge mig iväg till en storklubb ute i Europa.

huvudpartners

officiella partners